Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul național „Nașterea Domnului - Dar de Crăciun” (a IV-a ediție)

Joi, la Teatrul „Arcadia”

Festivalul național „Nașterea Domnului - Dar de Crăciun” (a IV-a ediție)

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Orizont” Oradea a organizat joi, 8 decembrie 2011, la Teatrul „Arcadia”, cea de-a IV-a ediție a Festivalului național „Nașterea Domnului – Dar de Crăciun”.

„Crăciunul este o sărbătoarea foarte importantă pentru creștini: este sărbătoarea Nașterii Mântuitorului, timp al bucuriilor, al păcii și al liniștii sufletești. Este o perioadă în care primim și dăruim multă iubire și căldură sufletească” (a subliniat directorul CSEI „Orizont” – doamna prof. dr. Angela Marușca, în deschiderea festivalului).
Finalitatea acestei ediții a proiectului național a constituit-o desfășurarea activităților de expunere și prezentare în concurs a unor obiecte decorative confecționate de copiii cu CES din învătământul special bihorean și național și prezentarea unor momente artistice de calitate care contribuie la socializarea și integrarea acestor copii prin activități art-terapeutice.
Festivalul se adresează instituțiilor din învățământul special bihorean și național, precum și claselor din învățământul de masă care au elevi integrați.
Competiția s-a derulat sub formă de concurs pe teme religioase: „Bucuria Nașterii Domnului”, decorațiuni (pictura, colaj, obiecte decorative); 
Muzică/Dans (cântece, dans, instrumente muzicale); Teatru (scenete, teatru de păpuși, confecționare decor, costume).
Prin introducerea concursului în CAEN (Calendarul Activităților Educative Naționale) 2011, evenimentul a fost deschis instituțiilor din toată țara, ceea ce pentru noi reprezintă un indicator  al reușitei.
La ediția din acest an și-au anunțat participarea, în spectacol, un număr de 20 de formații artistice, coordonate de 52 de cadre didactice din 12 instituții bihorene, iar la secțiunea expoziție, au fost expuse lucrări ale copiilor cu CES, coordonați de 261 de cadre didactice, din 33 de unități școlare din întreaga țară.
Prin efortul conjugat al școlii organizatoare, al colaboratorilor, partenerilor si sponsorilor, toți copiii au fost recompensați pentru munca lor cu diplome și cadouri de la Moș Crăciun, iar din partea asistenței și a juriului, cu aplauze.
La deschiderea festivă și jurizarea tuturor activităților ne-am bucurat de prezența și sprijinul reprezentanților instituțiilor partenere: inspector școlar general adjunct, prof. Ungur Nicolae- Marcel, inspectorii școlari prof. Crăciun Ilie și Gyori Doina, manager Aron Marius, dl consilier cultural Crăciun Parasca, pr. Dobai Silviu, dir. prof. Ficuț Silvia, dir. prof. Vesa Alina, dir. prof. Varga Ileana, precum și conducerea organizatorilor festivalului, prof. dr. Marușca Angela - director și prof. Erdeli Elena- director adjunct CSEI „Orizont” Oradea.
Toate momentele au fost prezentate de coordonatoarele proiectului - prof. Ficuț Adriana, Maier Daniela și Cristea Cristina.
Colaboratorii festivalului ai fost: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia”, Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Bihor, Episcopia Ortodoxă a Oradiei; instituțiile participante: C.S.E.I. Cluj-Napoca,  C.S.E.I.Senzorială Oradea, Grădinița nr. 52 Oradea, Școala cu clasele I-VIII „Dacia” Oradea, Școala cu clasele I-VIII nr.11 Oradea, C.S.E.I. Popești, – clase integrate Marghita, C.S.E.I. Tileagd, C.S.E.I.. nr.1. Oradea, Grupul Școlar „Ioan Bococi” Oradea, Școala cu clasele I-VIII „Arany Janos” Salonta, Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir” Oradea, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea, Școala cu clasele I-VIII „Szacsvay Imre” Oradea, Grădinița nr. 20 Oradea, Grădinița nr. 54 Oradea, Grădinița nr. 51 Oradea,  Grădinița „Emanuel” Oradea, C.S.E.I.  Simleul Silvaniei, C.S.E.I.  Beclean, C.S.E.I.  Târgu Mureș, C.S.E.I..Mediaș, C.S.E.I. nr 1 Sibiu, C.S.E.I. Alba Iulia, C.S.E.I.. „Elena Doamna” Focșani, C.S.E.I. Timișoara, C.S.E.I.Târgu Neamț, Liceul Teologic Greco – Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, Liceul Teoretic Bratca, Grupul Școlar „George Barițiu” Oradea, C.S.E.I. „Orizont” Oradea; sponsori: S.C. Granitex Internațional SRL, S.C. Krysos SRL (magazine produse cosmetice bio), S.C. Deme Macarale SRL, S.C. Alzodo SRL (magazine Verbena- închirieri costume carnival),  S.C. Doiplasting (service utilaje industriale), Parohia Cheresig, S.C. Accesorii Prod (gravări pe diverse suporturi), Studio Ina (sală de remodelare corporală), Ștefani Denta (cabinet stomatologic); persoane fizice inimoase: Emilia Deme, Doina Ștefani, Corina Moldovan, precum și multe cadre didactice care nu și-au dat numele.
Tuturor participanților, organizatorii le urează Sărbători fericite și La mulți ani! (Maria Ungur)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul național „Nașterea Domnului - Dar de Crăciun” (a IV-a ediție).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:01:27 Ora de vară a Europei de Est