Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Să vedem în aproapele nostru pe Domnul!”

„Mai aproape de tine, Doamne!”

„Să vedem în aproapele nostru pe Domnul!”

Părintele Olimpiu Todorean, președintele Asociației Caritas Eparhial Oradea ne-a invitat luni (12 decembrie 2011), în și de Ziua Voluntarului Caritas la încununarea un an de voluntariat, cu largă deschidere spre aproapele...

„E foarte important să fim mereu aproape unii față de alții. Să vedem în aproapele nostru pe Domnul...” a spus PS episcopul Virgil Bercea, în deschiderea celei de-a VI-a ediții a Zilei Voluntarului Caritas, iar dr. Gheorghe Carp, viceprimar al Oradiei, s-a arătat profund mișcat de toate faptele conducerii și enoriașilor Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.
„Preasfințite episcop Virgil Bercea, în numele Primăriei Oradea, al Consiliului Local și al meu personal, primiți toată recunoștința noastră pentru tot ceea ce faceți bun pentru cetățenii acestei urbe...”
În cuvântul său, Bianca Ghețe – noul coordonator al Departamentului de Voluntariat - avea să concluzioneze că a fi voluntar înseamnă să ai un suflet mare, deschis către apoapele...
În cuvântul său, părintele Olimpiu Todorean – președintele Asociației Caritas Eparhial Oradea - avea să ne pregătească pentru ceea ce avea să urmeze: premierea celor mai activi și devotați voluntari, în alternanță cu momente artistice susținute de copii talentați, laureați ai unor concursuri și festivaluri naționale și internaționale: Răzvan Dobai și Anamaria Mihăieș (în duet), Carla Marin, Cristea Alexandru Antonius, magicianul Eduard Malița și asistenta sa - Bianca Onița, precum și trei fetițe de aur, dansatoare campioane (antrenate de Teodora Lăzuran și Ioana Pele): Miriam Abrudan, Szocke Bernadett și Miruna Herman. În deschiderea evenimentului, am audiat-o pe studenta Boglarka Olah (din anul III, de la Conservatorul de Muzică din Oradea).
Premianții ediției a VI-a
Dna Rita Szopos, coordonatorul Departamentului de Asistență Socială al Asociației Caritas Eparhial Oradea, avea să o invite pe scenă pe prima câștigătoare a serii, dna Maria Nagy, voluntarul nr. 1 care a câștigat premiul pentru programul „Servirea mesei calde”; următorul premiu s-a acordat pentru programul „Bunul Samaritean” și a fost obținut de voluntara Cristina Șuta; pentru programul „Prieteni pentru un zâmbet”, premiul a fost adjudecat de Szombati Timeea.
Bianca Ghețe a fost înainte vreme voluntar, iar de la 1 noiembrie 2011, a devenit coordonatoarea voluntarilor asociației. Bianca a invitat-o pe scenă pe Ana Brad - câștigătorul premiului pentru Campania 2% pentru colecta de Paști și pentru strângere de fonduri. Ana a distribuit în 2011 cel mai mare număr de plicuri; Alexandru Farc a fost premiat „pentru deosebita implicare în strângerea de alimente pentru familii aflate în dificultate”; pentru strângerea de fonduri, premiul i-a fost acordat voluntarei Floare Mateșan; pentru înmânarea următoarelor trei premii a fost invitat pe scenă părintele Ionuț Dobocan (director de programe). Georgeta Bencheu a fost premiată pentru îndemînarea cu care contribuie la crearea obiectelor vestimentare în croitoria organizației, Patricia Urdea – pentru promptitudinea cu care răspunde solicitărilor asociației, iar Alexandru Mureșan a obținut premiul pentru Cel mai activ voluntar.
Cele patru premiile speciale au fost înmânate de Simona Todorean (coordonator al Departamentului Socio-Medical) Ligiei Oprean (pentru cele 400 de ore oferite din timpul ei Serviciului de servire a mesei calde), Mihaelei Pantea (pentru cel mai mare număr de ore în cadrul programului Bunul Samaritean), Mihaelei Bokor (pentru sprijinul acordat asociației), lui Tiberiu Omilescu (pentru ajutorul oferit în activitatea de promovare a organizației). Premiul pentru Cel mai bun dintre cei buni, premiul Voluntarul Anului 2011 a fost înmânat lui Alexandru Mureșan, de către Adela Ghițulescu (director executiv al Asociației Caritas Eparhial Oradea).
Revenind la microfon, părintele Olimpiu Todorean a ținut să amintească și să le mulțumească celor două voluntare internaționale Marcella Guido din Italia și Zeynep Atvur Guler din Turcia, pentru cele opt luni de activitate desfășurată în cadrul organizației, prin programul Serviciul European de Voluntariat. Părintele a dorit apoi să aducă mulțumiri, deopotrivă, Iuliei Iova, până mai ieri coordonatoarea voluntarilor, dar și celor doi prezentatori frumoși și talentați, Anamaria Mihăieș și Alex Cristea.
Maria Gheorghiu ne-a răscolit profund!
Cu ale sale cântece de suflet și colinde dragi, cu o voce de aur și o chitară care i-a armonizat corzile sufletului, Maria Gheorghiu ne-a răscolit profund! Electrizată de tot ceea ce a văzut și auzit, Maria și-a început recitalul cu „Mai aproape de tine, Doamne!”
Maria s-a lansat târziu pe piața artistică din România, însă după debut a avut ocazia să se afirme pe cele mai importante scene ale țării și ale lumii, a colaborat cu oameni memorabili și cu orchestra Filarmonicii din Kiev, a cântat alături de mari actori și artiști: Leopoldina Bălănuță, Ștefan Iordache, Ovidiu Iuliu Moldovan, Dorel Vișan, Eusebiu Ștefănescu...
Manifestarea de luni seara de la Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” a fost o întâmplare care ne-a fericit pe toți, deopotrivă; cu toții am trăit momente de adâncă emoție, pe care ni le dorim tot mai mult, acum în preajma marelui praznic împărătesc – Nașterea Domnului. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Să vedem în aproapele nostru pe Domnul!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:08 Ora de vară a Europei de Est