Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Să vedem în aproapele nostru pe Domnul!”

„Mai aproape de tine, Doamne!”

„Să vedem în aproapele nostru pe Domnul!”

Părintele Olimpiu Todorean, președintele Asociației Caritas Eparhial Oradea ne-a invitat luni (12 decembrie 2011), în și de Ziua Voluntarului Caritas la încununarea un an de voluntariat, cu largă deschidere spre aproapele...

„E foarte important să fim mereu aproape unii față de alții. Să vedem în aproapele nostru pe Domnul...” a spus PS episcopul Virgil Bercea, în deschiderea celei de-a VI-a ediții a Zilei Voluntarului Caritas, iar dr. Gheorghe Carp, viceprimar al Oradiei, s-a arătat profund mișcat de toate faptele conducerii și enoriașilor Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.
„Preasfințite episcop Virgil Bercea, în numele Primăriei Oradea, al Consiliului Local și al meu personal, primiți toată recunoștința noastră pentru tot ceea ce faceți bun pentru cetățenii acestei urbe...”
În cuvântul său, Bianca Ghețe – noul coordonator al Departamentului de Voluntariat - avea să concluzioneze că a fi voluntar înseamnă să ai un suflet mare, deschis către apoapele...
În cuvântul său, părintele Olimpiu Todorean – președintele Asociației Caritas Eparhial Oradea - avea să ne pregătească pentru ceea ce avea să urmeze: premierea celor mai activi și devotați voluntari, în alternanță cu momente artistice susținute de copii talentați, laureați ai unor concursuri și festivaluri naționale și internaționale: Răzvan Dobai și Anamaria Mihăieș (în duet), Carla Marin, Cristea Alexandru Antonius, magicianul Eduard Malița și asistenta sa - Bianca Onița, precum și trei fetițe de aur, dansatoare campioane (antrenate de Teodora Lăzuran și Ioana Pele): Miriam Abrudan, Szocke Bernadett și Miruna Herman. În deschiderea evenimentului, am audiat-o pe studenta Boglarka Olah (din anul III, de la Conservatorul de Muzică din Oradea).
Premianții ediției a VI-a
Dna Rita Szopos, coordonatorul Departamentului de Asistență Socială al Asociației Caritas Eparhial Oradea, avea să o invite pe scenă pe prima câștigătoare a serii, dna Maria Nagy, voluntarul nr. 1 care a câștigat premiul pentru programul „Servirea mesei calde”; următorul premiu s-a acordat pentru programul „Bunul Samaritean” și a fost obținut de voluntara Cristina Șuta; pentru programul „Prieteni pentru un zâmbet”, premiul a fost adjudecat de Szombati Timeea.
Bianca Ghețe a fost înainte vreme voluntar, iar de la 1 noiembrie 2011, a devenit coordonatoarea voluntarilor asociației. Bianca a invitat-o pe scenă pe Ana Brad - câștigătorul premiului pentru Campania 2% pentru colecta de Paști și pentru strângere de fonduri. Ana a distribuit în 2011 cel mai mare număr de plicuri; Alexandru Farc a fost premiat „pentru deosebita implicare în strângerea de alimente pentru familii aflate în dificultate”; pentru strângerea de fonduri, premiul i-a fost acordat voluntarei Floare Mateșan; pentru înmânarea următoarelor trei premii a fost invitat pe scenă părintele Ionuț Dobocan (director de programe). Georgeta Bencheu a fost premiată pentru îndemînarea cu care contribuie la crearea obiectelor vestimentare în croitoria organizației, Patricia Urdea – pentru promptitudinea cu care răspunde solicitărilor asociației, iar Alexandru Mureșan a obținut premiul pentru Cel mai activ voluntar.
Cele patru premiile speciale au fost înmânate de Simona Todorean (coordonator al Departamentului Socio-Medical) Ligiei Oprean (pentru cele 400 de ore oferite din timpul ei Serviciului de servire a mesei calde), Mihaelei Pantea (pentru cel mai mare număr de ore în cadrul programului Bunul Samaritean), Mihaelei Bokor (pentru sprijinul acordat asociației), lui Tiberiu Omilescu (pentru ajutorul oferit în activitatea de promovare a organizației). Premiul pentru Cel mai bun dintre cei buni, premiul Voluntarul Anului 2011 a fost înmânat lui Alexandru Mureșan, de către Adela Ghițulescu (director executiv al Asociației Caritas Eparhial Oradea).
Revenind la microfon, părintele Olimpiu Todorean a ținut să amintească și să le mulțumească celor două voluntare internaționale Marcella Guido din Italia și Zeynep Atvur Guler din Turcia, pentru cele opt luni de activitate desfășurată în cadrul organizației, prin programul Serviciul European de Voluntariat. Părintele a dorit apoi să aducă mulțumiri, deopotrivă, Iuliei Iova, până mai ieri coordonatoarea voluntarilor, dar și celor doi prezentatori frumoși și talentați, Anamaria Mihăieș și Alex Cristea.
Maria Gheorghiu ne-a răscolit profund!
Cu ale sale cântece de suflet și colinde dragi, cu o voce de aur și o chitară care i-a armonizat corzile sufletului, Maria Gheorghiu ne-a răscolit profund! Electrizată de tot ceea ce a văzut și auzit, Maria și-a început recitalul cu „Mai aproape de tine, Doamne!”
Maria s-a lansat târziu pe piața artistică din România, însă după debut a avut ocazia să se afirme pe cele mai importante scene ale țării și ale lumii, a colaborat cu oameni memorabili și cu orchestra Filarmonicii din Kiev, a cântat alături de mari actori și artiști: Leopoldina Bălănuță, Ștefan Iordache, Ovidiu Iuliu Moldovan, Dorel Vișan, Eusebiu Ștefănescu...
Manifestarea de luni seara de la Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” a fost o întâmplare care ne-a fericit pe toți, deopotrivă; cu toții am trăit momente de adâncă emoție, pe care ni le dorim tot mai mult, acum în preajma marelui praznic împărătesc – Nașterea Domnului. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Să vedem în aproapele nostru pe Domnul!”

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:01:23 Ora standard a Europei de Est