Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Conferința „Împreună împotriva violenței”

Campania de combatere a violenței (25 nov. – 10 dec.)

Conferința „Împreună împotriva violenței”

Pentru vineri (9 decembrie 2011), dna ing. Miorița Săteanu (președintele Uniunii Femeilor Bihor – Oradea) a convocat și organizat, în sala mică a Primăriei Oradea, o conferință de încheiere a campaniei de combatere a violenței.

Aceasta după ce timp de două săptămâni a „executat foc” (precum un general sau cel puțin comisar) aproape zilnic, în școlile municipiului, prin acțiuni fel de fel, inclusiv acțiuni stradale și întâlniri ale elevilor cu delegația de femei din Suedia. Miercuri (7 dec.), a avut loc o masă rotundă la Penitenciarul Oradea, cu tema „Stop violenței”- prezentarea unor cazuri de violență și a urmărilor acestora ca traume fizice ale victimei; și o altă masă rotundă la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”; joi - moment artistic „Pentru tine, cu dragoste, un cântec și o floare” – la Casa de Cultură a Municipiului, iar vineri dimineața, o întâlnire cu elevii de la Liceul Teologic Greco - Catolic „Iuliu Maniu”, pe tema „Educația împotriva violenței. Traficul de ființe umane ucide vise”.
Violența - oglinda societății în care trăim
În cadrul conferinței de vineri de la Primărie, președintele UFBO, doamna ing. Miorița Săteanu, a prezentat un raport al activităților realizate în recenta campanie de combatere a violenței; prof. psiholog Crina Crețu s-a referit la programul psihoterapeutic, jocurile de rol și tehnicile psihodramatice aplicate în cadrul activităților și studiului realizat împreună cu dl prof. psiholog Alin Crețu (soțul dumneaei); comisar de poliție Marcel Cosma a prezentat formele diversificate de violență („care sunt, până la urmă, oglinda societății în care trăim”), modul de a acționa al poliției, reactiv și preventiv (pregătind copiii și tineri să nu ajungă delincvenți), iar lector univ. Aurora Gavriș, de la Facultatea de Științe Socio - Umane a tratat subiectul legat de „Încălcarea drepturilor omului, prin traficul de ființe umane”.
În cadrul dezbaterilor, s-a propus să se revină în anumite instituții în care s-au desfășurat activități pentru a vedea efectul. De revenit se poate reveni, dar cum măsurăm efectul?
Dna consilier Anca Sas a mulțumit Uniunii Femeilor și Poliției Locale pentru implicarea deosebită în campanie. „În schimb, noi, Primăria, încercăm să oferim tinerilor cât mai multe locuri de muncă, circa 1000 de locuri în cadrul Parcului Industrial, celor care au trecut pragul Primăriei în căutarea unui loc de muncă”.
La finalul conferinței, dna ing. Miorița Săteanu a înmânat diplome de participare celor care s-au implicat în mod exemplar în derularea Campaniei de combatere a violenței, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2011. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferința „Împreună împotriva violenței”.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:43:45 Ora standard a Europei de Est