Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Gala „Vivere-New Generation” - o binecuvântare, cu invitați-surpriză!

Aseară la Continental Forum

Gala „Vivere-New Generation” - o binecuvântare, cu invitați-surpriză!

O întâlnire cu compozitorul Mihai Alexandru și grupul „Vivere” este un motiv de sărbătoare, iar întâmplarea muzicală de-aseară de la Hotel Continental Forum poate fi rezumată într-un singur cuvânt, exprimând astfel calificativul și atributul ei – SUPERBĂ!

Vineri seara (9 decembrie 2011), în clinchet de colinde românești, cu cireașa pe tort și focul de artificii care i-a dat strălucirea potrivită, membrii grupului „Vivere” s-au adunat la Gala 2011, spre a-i oferi Patriciei Ciobotaru înaltul titlu de (super) STAR și tuturor, premiile binemeritate! Doamna Valeria Dinu Mișcuția, o vrăjitoare de talente, un izvor nesecat de bunătate și iubire, a reușit să „corupă” din nou o groază de minori, înnobilându-i, dăruindu-le harul cântării dumnezeiești. A făcut-o ieri-alaltăieri cu Ovidiu Lazăr pe care l-a trimis printre îngerii pământești ai lui Dumnezeu, a clădit anul acesta 10 trepte pentru Patricia și alte câteva nestemate: Roxana, Denisa, Carla, Amalia, Ioana, Oana, Tania, Alisa... Pe Onița l-a mandatat să cânte la Opera din Milano, iar toți ceilalți ucenici slujesc în altarul împărătesc. „Corupția” a mers și mai departe, încât, aseară, a adus pe scenă și părinții, într-o descoperire inspirată, care i-a uimit pe Mihai și prietenii săi – „Unchiul” (1Q) Sapro și Raluca Ocneanu. Vasilica Ienei (Alissa – pe numele său de scenă), cu „Puterea dragostei”, Simona și Cristi Lazăr (Lacrima și Cristalul lui Ovidiu), cu „Numai una”, Camelia Santo, Marcel – „tenorul” lui dom’ Horia Onița, profesoara Alexandra Zamfir și „soprana” Anca Popa au fost tot atâtea evoluții neașteptat de mângâietoare sufletului. De la Reșița la Sibiu, de la Popești la Oradea, toți vin spre „Vivere” ca la Mecca. De la o Galerie cu strălucire de diamant nu puteau lipsi tocmai vocile de aur ale Facultății de Muzică din Oradea, profesorii universitari Florina și Florin Hinsu Mariș. Privită din perspectiva și prin prisma galeriei micilor artiști, anul acesta, Gala a îmbrăcat noi străluciri, date de nume noi (Alexia, Maria Bobotan și Maria „Terorista”, Miruna, Andrada, Sergiu și Luana), dar și de noi premii, pe măsură - Premiile muzicale: Crystal Voice, Silver Voice, Golden Voice, New Generation și Star Vivere , iar invitații locali (consilierul Anca Sas, finanțistul Ioan Chivari, consultantul artistic Felician Mureșan și îngerul său păzitor – Ioana Ștefănică, de la Radio Transilvania) au devenit membri de onoare, bucurându-se, alături de toți cei ai casei, timp de patru ore și jumătate, de o întâmplare fericită.
„Amalia m-a uluit!”
Pe Mihai Alexandru nu-l ții locului, pe scaun când se cântă, mai cu seamă atunci când e vorba de copii. Mereu se agită și vociferează, apreciind progresul făcut de fiecare. Pentru că la „Vivere”, copiii cresc sub ochii compozitorului, cel mai bun prieten al grupului. Cele mai mici și mai drăgălașe componente „Vivere” au câte 4 ani: Alexia Brudașcă și Maria Zamfir (Terorista nr. 1, vorba cântecului); Maria Bobotan are 6 ani, iar Miruna Rus – 5 ani; Andrada Santo se dă manechina grupului, preocupată de imaginea sa la microfon. Tania Pantea declară că nu poate să fie cuminte, iar Alisa Jenei, chiar dacă nu a ajuns-o încă pe mami, nici la înălțime, nici la cântat, e mereu cu capul în nori. Ea a cântat la gală împreună cu buna sa colegă și prietenă Jenifer Chiș. Carla Marin („Mocirița” grupului) a colindat superb... cu și despre leru-i ler. Roxana Mureșan (de la Școala „Dacia”) și Oana Fara (din Reșița) sunt de-acum domnișoare care emit pretenții și care confirmă statutul de vedetă, în sensul bun al cuvântului, ținânt cont de stadiul și palmaresul la care au ajuns. Printre artiști, Ioana Ștefănică și Felician Mureșan, doi tineri minunați, au cucerit titlul de membru de onoare al grupului. Când dom’Horia Onița a ajuns la microfon cu „Melodrama”, Mihai nu s-a abținut de la aprecieri (exclamând în gura mare): „Splendid!” Denisa Ifrim e mai frumoasă și mai valoroasă. Amalia Popa, eminesciana, la 11 ani, umblă cu dedicații, dar își permite după evoluția pe care a înregistrat-o în ultimele luni. Am admirat-o și în cadrul concursului organizat de eminescienii orădeni. Atunci, Amalia a bătut tot, în materie de talent. Ioana Ardelean vine tocmai de la Popești, dar nu se vede. Aici e vedetă! După întâlnirea neașteptată cu cei doi profesori universitari (Florina și Florin Hinsu Mariș), ne-am recules cu „țigăncile” grupului – Roxana și Denisa. Patricia Ciobotaru, mereu cu o aură de înger și cu atitudini incontestabile de prințesă și mică vedetă, a ajuns sus de tot după ultimele sale 10 trofee câștigate, fiind declarată, oficial, STAR Vivere! Dar... „Cui îi pasă de mine”, declară Patricia. Mai vedem când te întorci de la Constanța, Patri! Invitata specială a serii a fost Luana Prodea, care a venit la Oradea tocmai de la Sibiu. Are voce bună, iar la „Vivere” poate câștiga strălucire!
„Amalia m-a uluit! exclamă Mihai. Valeria, faci o treabă extraordinară cu acești copii. Te ocupi bine de ei, dar nu mai umblați după premii. De unde goana asta după premii? Stați și lucrați, construiți! Pentru mine, grupul „Vivere” înseamnă prietenie, talent și calitate!”
Astfel îi percepe distinsul compozitor Mihai Alexandru pe membrii grupului „Vivere”. Ce a urmat? Un recital special cu 1Q - Sapro, Mihai și Raluca Ocneanu – câștigătoarea Festivalului de la Mamaia. Iar încheierea acestei SUPERBE întâmplări nu se putea face decât în tonalități „grave”: cu foc de artificii și felii de tort! (Ovidiu DAN) 
P.S. Pentru mai multe poze (101 poze), accesați Galeria foto: Gala „Vivere-New Generation” - o binecuvântare, cu invitați-surpriză! 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:03:22 Ora standard a Europei de Est