Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Voluntariatul ca șansă de bune practici educaționale

Miercuri, la CSEI Senzorială

Voluntariatul ca șansă de bune practici educaționale

În cadrul Festivalului Național al Șanselor Tale, miercuri (7 decembrie 2011), la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Senzorială din Oradea, a fost marcat Anul European al Voluntariatului,

La masa rotundă organizată pe această temă au fost invitați partenerii fideli ai centrului, elevii-voluntari de la Liceul de Artă din Oradea, precum și directorii grădinițelor nr. 30 – „Mugurel” și 44 (prof. Lucia Negrău și Mariana Vereș), care și-au manifestat dorința de a derula activități în cadrul SNAC.
În deschiderea întâlnirii, directorul centrului, dna prof. Rodica Lezeu, vorbind despre dezvoltarea voluntariatului în lume, dar și în România, a avansat două cifre semnificative: se spune că la nivel mondial ar exista100 de milioane de voluntari, iar în România, 4 milioane de voluntari acreditați. La nivelul centrului, acțiunile de voluntariat au tradiție și o valoare educativă inestimabilă. Cei mai fideli voluntari ai centrului, elevii și dascălii Liceului de Artă, au fost lăudați și felicitați de către doamna director, fiind subliniat impactul deosebit pe care îl au activitățile de voluntariat asupra copiilor centrului. „Nu pot să nu o felicit cu această ocazie pe colega noastră, dna profesor Maria Ivănescu, promotorul și omul de suflet al acestor activități, dar și pe elevii Liceului de Artă (din clasele a IX-a A, a XI-a și a XII-a A) ca personaj colectiv foarte activ în cadrul activităților noastre de voluntariat”, a conchis doamna director.
Pentru început, dna profesor Maria Ivănescu și Ramona Vesa au prezentat (în power point) secvențe importante din multitudinea activităților de voluntariat desfășurate la nivelul centrului, dar și informații utile privind voluntariatul în general (ca angajament și  responsabilitate asumată, precum și 12 motive pentru a deveni voluntar). Toate acestea au oferit o bază de discuții. Invitații au mulțumit pentru lecția de voluntariat și pentru bunele practici oferite. În ceea ce o privește pe dna profesor Maria Ivănescu, directorul Grădiniței nr. 44 a ținut să sublinieze faptul că dna Ivănescu desfășoară astfel de activități de peste 25 de ani, chiar dacă înainte vreme se numeau altfel. În cuvântul său, prof. Mihaela Costea (de la Lic. de Artă) a subliniat valențele educative ale voluntariatului – „care ne îmbogățește sufletește”; în aceeași tonalitate s-au situat și aprecierile avansate de prof. Adina Manea: „În cadrul acestor activități, elevii se încarcă cu energie pozitivă, având parte de trăiri umane extraordinare”...Din partea voluntarilor artiști a făcut aprecieri elevul Alexandru Cosma.
Carnetul de note și colindele
În cadrul momentului artistic ce a urmat, am fost plăcut surprinși de cei patru actori din clasa a III-a, care ne-au prezentat sceneta „Carnetul de note”, în care au excelat: Alberto, Raluca, Victoraș și Paul (coordonați de prof. Kover Monica, Gheorghiu Valentina și Borzași Simona). Apoi au curs colindele, oferite cu generozitate și încântare de cei mai mici colindători, îmbrăcați în straie populare (coordonați de prof. Adriana Crișan și Viorica Dobran), iar mai apoi de liceenii artiști, și ei îmbrăcați în frumoase costume populare (însoțiți de prof. Aurica Bonțu, Nada Panait și Mihaela Costea). Din grupul liceenilor colindători, Lavinia Maria Chifor (din X B) avea să ne impresioneze în mod deosebit cu „Iisus s-a născut în sara de Crăciun”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Voluntariatul ca șansă de bune practici educaționale.   

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:45 Ora de vară a Europei de Est