Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Copiii de la „Ciufulici” și-au deschis sufletul și propriul târg la Era Park

Cu gândul la Vlăduț

Copiii de la „Ciufulici” și-au deschis sufletul și propriul târg la Era Park

V-ați întrebat cumva de ce cei mai mulți dintre dascăli suferă de boli de inimă?
Gândiți-vă doar la o educatoare sau o învățătoare... ce inimă trebuie să aibă ca să poată găzdui atâția copii! Tot punând suflet, dăruind lumină și căldură în profesia lor, la un moment dat nu se poate să nu se epuizeze, pentru că acele arderi, toate vin de la inimă...

Am ajuns la aceste raționamente în urma discuție pe care am avut-o aseară (luni, 5 decembrie 2011) cu un distins și îndrăgit cadru didactic universitar care se cheamă Daniela Florescu.
„Nu e o afacere... este suflet!”
Și Daniela suferă. A suferit și înainte de a porni Clubul de copii preșcolari și Grădinița „Ciufulici”. „Dacă nu am copiii mei personali, mi-am dorit totuși copii, iar acum am 40 de copii! Nu e o afacere... este suflet!” conchide Cristina.
În învățământ, dacă nu pui suflet nu obții rezultatele scontate. Dar nu toată lumea realizează acest fapt. Cine nu iubește copiii și profesia de dascăl să nu se înroleze în „armata” aceasta de „SRI-iști și SPP-iști ai copiilor”. Să se facă altceva, dar nici medici!
La Clubul și Grădinița „Ciufulici” (din Oradea) lucrează opt dascăli (cu suflet mare), dacă vom contabiliza bine, începând cu Maria - Cristina Florescu (managerul general), Florina Andrei și vom continua cu grupele: mică (Ramona Marc - Rodica Szabo), „piticot” (Lidia Sav), mică (Florina Alb – directorul și Ioana Mateaș), Daniela Murășan – mijlocie.
Oare merităm să primim?
Dacă tot ne-am pregătit ghetuțele, cizmulițele și bocancii în așteptarea lui Moș Nicolae, trebuie să vedem și reversul medaliei. Oare merităm să primim? Se spune că ar trebuie să începem lucrarea prin a dărui... fără a gândi că s-ar putea să ni se întoarcă ceva, cândva! Ni se cere milostenie. Cât suntem de milostivi și cu cine? Copiii, educatoarele și părinții de la „Ciufulici” au adunat (dăruit) bani aseară la Era Park pentru Vlăduț, dar nu numai. Dar nimeni nu a umblat cu „urna” și nu a întins vreo mână trecătorilor. Ei nu au ieșit la cerșit. Copiii și dascălii au ieșit la interval cu lucrările pe care le-au făurit timp de trei săptămâni și mai bine, în care au pus tot ce au reușit să strângă de prin casă, de la bunici și de la vecini, dar și din natura cea darnică. Le-au adunat, iar mai apoi și-au bătut capul cum să le îmbine ca să dea bine, să placă ochiului. Așa s-au născut operele lor de artă pe care le-au expus spre vânzare, dar fără a cere vreun ban pe ele. Fiecare a dat cât a considerat și cât i-a permis punga. În general, de standurile lor s-au apropiat cei dragi, mama, tata, bunicul și bunica. Dar nu s-au orientat doar spre cele două-trei lucrări ale fiului sau nepoatei. I-au bucurat și pe alții. Expoziția era plină de felicitări, coșulețe, brăduți, globuri, figurine, suport pentru lumânărele... E de apreciat gestul lor, de a confecționa daruri pentru a ajuta alți copii, care nu au nicio vină că s-au născut mai puțin norocoși sau sunt suferinzi, precum Vlăduț și mulți-mulți ca el. I-am admirat în voie pe ciufulici, mici-mici, dar cu suflet și inimă mare!
Donează (dăruiește)!
George Șerban Păcurar (de 2 ani și vreo două săptămâni, căci nici nu mai știa bine Laura câte zile s-au scurs de la ziua lui) părea gânditor. Nu vorbea cu nimeni, doar arăta cu degetul atunci când uita să-l ascundă în gură. La un moment dat s-a postat și nu s-a mai dezlipit de o „reclamă” pe care scria „Donează” („Dăruiește”). Știa el ce știa, dar nu dorea să o spună în gura mare tuturor trecătorilor!
Ca și George sunt mulți copii la „Ciufulici” și prin toate grădinițele și școlile noastre. Și părinți sunt destui cu dare de mână, deși punga nu le permite „luxul”! Dumnezeu, însă, vede și le dă mai mult celor care dăruiesc cu drag și altora, aflați în nevoi! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Copiii de la „Ciufulici” și-au deschis sufletul și propriul târg la Era Park

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:57:50 Ora de vară a Europei de Est