Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Copiii de la „Ciufulici” și-au deschis sufletul și propriul târg la Era Park

Cu gândul la Vlăduț

Copiii de la „Ciufulici” și-au deschis sufletul și propriul târg la Era Park

V-ați întrebat cumva de ce cei mai mulți dintre dascăli suferă de boli de inimă?
Gândiți-vă doar la o educatoare sau o învățătoare... ce inimă trebuie să aibă ca să poată găzdui atâția copii! Tot punând suflet, dăruind lumină și căldură în profesia lor, la un moment dat nu se poate să nu se epuizeze, pentru că acele arderi, toate vin de la inimă...

Am ajuns la aceste raționamente în urma discuție pe care am avut-o aseară (luni, 5 decembrie 2011) cu un distins și îndrăgit cadru didactic universitar care se cheamă Daniela Florescu.
„Nu e o afacere... este suflet!”
Și Daniela suferă. A suferit și înainte de a porni Clubul de copii preșcolari și Grădinița „Ciufulici”. „Dacă nu am copiii mei personali, mi-am dorit totuși copii, iar acum am 40 de copii! Nu e o afacere... este suflet!” conchide Cristina.
În învățământ, dacă nu pui suflet nu obții rezultatele scontate. Dar nu toată lumea realizează acest fapt. Cine nu iubește copiii și profesia de dascăl să nu se înroleze în „armata” aceasta de „SRI-iști și SPP-iști ai copiilor”. Să se facă altceva, dar nici medici!
La Clubul și Grădinița „Ciufulici” (din Oradea) lucrează opt dascăli (cu suflet mare), dacă vom contabiliza bine, începând cu Maria - Cristina Florescu (managerul general), Florina Andrei și vom continua cu grupele: mică (Ramona Marc - Rodica Szabo), „piticot” (Lidia Sav), mică (Florina Alb – directorul și Ioana Mateaș), Daniela Murășan – mijlocie.
Oare merităm să primim?
Dacă tot ne-am pregătit ghetuțele, cizmulițele și bocancii în așteptarea lui Moș Nicolae, trebuie să vedem și reversul medaliei. Oare merităm să primim? Se spune că ar trebuie să începem lucrarea prin a dărui... fără a gândi că s-ar putea să ni se întoarcă ceva, cândva! Ni se cere milostenie. Cât suntem de milostivi și cu cine? Copiii, educatoarele și părinții de la „Ciufulici” au adunat (dăruit) bani aseară la Era Park pentru Vlăduț, dar nu numai. Dar nimeni nu a umblat cu „urna” și nu a întins vreo mână trecătorilor. Ei nu au ieșit la cerșit. Copiii și dascălii au ieșit la interval cu lucrările pe care le-au făurit timp de trei săptămâni și mai bine, în care au pus tot ce au reușit să strângă de prin casă, de la bunici și de la vecini, dar și din natura cea darnică. Le-au adunat, iar mai apoi și-au bătut capul cum să le îmbine ca să dea bine, să placă ochiului. Așa s-au născut operele lor de artă pe care le-au expus spre vânzare, dar fără a cere vreun ban pe ele. Fiecare a dat cât a considerat și cât i-a permis punga. În general, de standurile lor s-au apropiat cei dragi, mama, tata, bunicul și bunica. Dar nu s-au orientat doar spre cele două-trei lucrări ale fiului sau nepoatei. I-au bucurat și pe alții. Expoziția era plină de felicitări, coșulețe, brăduți, globuri, figurine, suport pentru lumânărele... E de apreciat gestul lor, de a confecționa daruri pentru a ajuta alți copii, care nu au nicio vină că s-au născut mai puțin norocoși sau sunt suferinzi, precum Vlăduț și mulți-mulți ca el. I-am admirat în voie pe ciufulici, mici-mici, dar cu suflet și inimă mare!
Donează (dăruiește)!
George Șerban Păcurar (de 2 ani și vreo două săptămâni, căci nici nu mai știa bine Laura câte zile s-au scurs de la ziua lui) părea gânditor. Nu vorbea cu nimeni, doar arăta cu degetul atunci când uita să-l ascundă în gură. La un moment dat s-a postat și nu s-a mai dezlipit de o „reclamă” pe care scria „Donează” („Dăruiește”). Știa el ce știa, dar nu dorea să o spună în gura mare tuturor trecătorilor!
Ca și George sunt mulți copii la „Ciufulici” și prin toate grădinițele și școlile noastre. Și părinți sunt destui cu dare de mână, deși punga nu le permite „luxul”! Dumnezeu, însă, vede și le dă mai mult celor care dăruiesc cu drag și altora, aflați în nevoi! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Copiii de la „Ciufulici” și-au deschis sufletul și propriul târg la Era Park

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:47:22 Ora standard a Europei de Est