Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Edițiile speciale de Sărbătorile de iarnă ale Târgului ECOAGRIS

Începând cu 9-11 decembrie,

Edițiile speciale de Sărbătorile de iarnă ale Târgului ECOAGRIS

Începând cu perioada 9-11 decembrie 2011, o dată la două săptămâni, Bioma Agro Ecology Co organizează în Parcul Bisericii Toma Cozma din Iași, Edițiile speciale ale Târgului național de produse ecologice și tradiționale, ECOAGRIS.

 Dorind astfel să vină în întâmpinarea Sărbătorilor de iarnă cu un moment adecvat pentru pregătirile specifice în plan culinar, dar și al sănătății, pentru a stimula interesul cetățenilor pentru produsele naturale, nealterate chimic, genetic sau în orice alt mod, și pentru adoptarea unei alimentații sănătoase.
Calendarul expozițional de Sărbători cuprinde perioadele: 9-11 decembrie, 21-23 decembrie, 6-8 ianuarie și 20-22 ianuarie.
Atmosfera de sărbătoare va fi marcată și prin organizarea unor concerte de colinde, precum și multe alte surprize. Deschiderea oficială a celei de-a XVI-a ediții a Târgului ECOAGRIS va avea loc vineri, 9 decembrie, începând cu ora 13.00,  iar programul de vizitare este între orele 10.00 și 16.00, cu intrarea liberă.
ECOAGRIS s-a bucurat încă de la început și se bucură în continuare de participarea unor producători consacrați din toate zonele țării: Moldova, Maramureș, Bucovina, Oltenia, Muntenia, Transilvania, Banat. Odată cu noul curent eco și cu dietele de alimentație sănătoasă, românii sunt mult mai atenți la ce mănâncă, de Sărbători. Unii schimbă porcu, cu puiul sau curcanul. Alții nu renunță la carnea de porc și mănâncă sănătos preparându-și bucatele dintr-o rasă de porc specială, mangalița, fără colesterol. Publicul larg va putea regăsi și la aceste ediții ale Târgului Ecoagris preparatele din carne de porc mangalița și alte preparate ecologice din carne de pui, vită sau oaie, produsele lactate și brânzeturile proaspete, tradiționale (brânză de burduf, telemea de oaie, telemea de vacă, cașcaval, urdă, lapte și brânzeturi de capră etc.), prăjituri de casă delicioase, cozonaci și multe alte alimente specifice.
Se vor putea achiziționa de asemenea foarte multe cadouri pentru cei dragi, dar se vor găsi încă și numeroase bunătăți de post: păstrăv afumat, preparate din pește, zacuscă din pește din Neamț și Maramureș, diverse soiuri de fructe din Maramureș (mere, pere, prune uscate cu miez de nucă în interior în loc de sâmbure etc.), dulcețuri, conserve de legume și fructe, siropuri, fructe confiate din Neamț, Maramureș și Iași, miere de albine și alte produse apicole din Vaslui, produse de panificație din Iași, prăjituri de casă din Maramureș și multe altele, ceaiuri, tincturi, alifii naturale obținute din flora spontană a Munților Apuseni.
ECOAGRIS-Târgul pentru sănătatea ta adaugă încă o notă specifică prin prezentarea de produse, tehnici și inputuri autorizate pentru agricultură ecologică (fertilizatori și amelioratori ecologici, fertilizatori având caracter fitosanitar), tratamente ecologice pentru protecția mediului (pentru igienizarea foselor septice, pentru tratarea gunoiului organic, pentru tratarea ecologică a terenurilor infestate cu produse petroliere sau radioactive etc.), tratamente ecologice pentru zootehnie, tratamente ecologice pentru industria agroalimentară (vinificație, prepararea produselor lactate sau a produselor din carne) cu adresare directă pentru cei care implementează proiecte în agricultură, protecția mediului, zootehnie sau industria alimentară.. (Vasilica Onofrei)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:04:25 Ora de vară a Europei de Est