Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Edițiile speciale de Sărbătorile de iarnă ale Târgului ECOAGRIS

Începând cu 9-11 decembrie,

Edițiile speciale de Sărbătorile de iarnă ale Târgului ECOAGRIS

Începând cu perioada 9-11 decembrie 2011, o dată la două săptămâni, Bioma Agro Ecology Co organizează în Parcul Bisericii Toma Cozma din Iași, Edițiile speciale ale Târgului național de produse ecologice și tradiționale, ECOAGRIS.

 Dorind astfel să vină în întâmpinarea Sărbătorilor de iarnă cu un moment adecvat pentru pregătirile specifice în plan culinar, dar și al sănătății, pentru a stimula interesul cetățenilor pentru produsele naturale, nealterate chimic, genetic sau în orice alt mod, și pentru adoptarea unei alimentații sănătoase.
Calendarul expozițional de Sărbători cuprinde perioadele: 9-11 decembrie, 21-23 decembrie, 6-8 ianuarie și 20-22 ianuarie.
Atmosfera de sărbătoare va fi marcată și prin organizarea unor concerte de colinde, precum și multe alte surprize. Deschiderea oficială a celei de-a XVI-a ediții a Târgului ECOAGRIS va avea loc vineri, 9 decembrie, începând cu ora 13.00,  iar programul de vizitare este între orele 10.00 și 16.00, cu intrarea liberă.
ECOAGRIS s-a bucurat încă de la început și se bucură în continuare de participarea unor producători consacrați din toate zonele țării: Moldova, Maramureș, Bucovina, Oltenia, Muntenia, Transilvania, Banat. Odată cu noul curent eco și cu dietele de alimentație sănătoasă, românii sunt mult mai atenți la ce mănâncă, de Sărbători. Unii schimbă porcu, cu puiul sau curcanul. Alții nu renunță la carnea de porc și mănâncă sănătos preparându-și bucatele dintr-o rasă de porc specială, mangalița, fără colesterol. Publicul larg va putea regăsi și la aceste ediții ale Târgului Ecoagris preparatele din carne de porc mangalița și alte preparate ecologice din carne de pui, vită sau oaie, produsele lactate și brânzeturile proaspete, tradiționale (brânză de burduf, telemea de oaie, telemea de vacă, cașcaval, urdă, lapte și brânzeturi de capră etc.), prăjituri de casă delicioase, cozonaci și multe alte alimente specifice.
Se vor putea achiziționa de asemenea foarte multe cadouri pentru cei dragi, dar se vor găsi încă și numeroase bunătăți de post: păstrăv afumat, preparate din pește, zacuscă din pește din Neamț și Maramureș, diverse soiuri de fructe din Maramureș (mere, pere, prune uscate cu miez de nucă în interior în loc de sâmbure etc.), dulcețuri, conserve de legume și fructe, siropuri, fructe confiate din Neamț, Maramureș și Iași, miere de albine și alte produse apicole din Vaslui, produse de panificație din Iași, prăjituri de casă din Maramureș și multe altele, ceaiuri, tincturi, alifii naturale obținute din flora spontană a Munților Apuseni.
ECOAGRIS-Târgul pentru sănătatea ta adaugă încă o notă specifică prin prezentarea de produse, tehnici și inputuri autorizate pentru agricultură ecologică (fertilizatori și amelioratori ecologici, fertilizatori având caracter fitosanitar), tratamente ecologice pentru protecția mediului (pentru igienizarea foselor septice, pentru tratarea gunoiului organic, pentru tratarea ecologică a terenurilor infestate cu produse petroliere sau radioactive etc.), tratamente ecologice pentru zootehnie, tratamente ecologice pentru industria agroalimentară (vinificație, prepararea produselor lactate sau a produselor din carne) cu adresare directă pentru cei care implementează proiecte în agricultură, protecția mediului, zootehnie sau industria alimentară.. (Vasilica Onofrei)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:32:25 Ora standard a Europei de Est