Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sunt suflet în sufletul neamului meu...

Călător prin spațiul românesc

Sunt suflet în sufletul neamului meu...

Moto: „Deschide-te, istorie, tăcuto/ Și spune-ne voința ce voiești,/ Cum inima noi nu ne-am prefăcut-o/ Și n-așteptăm mironosite vești./„UNIREA națiunea a făcut-o”/ Pe trunchiul suferinței românești”

Călător prin spațiu românesc, ori(î)ncotro ne-am purta pașii, n-ai cum să nu întâlnești urme de viață trecută, venite dintr-o îndelungată și zbuciumată istorie, menite să ne țină trează conștiința, să ne aducă aminte care ne sunt rădăcinile, ce datorie sfântă avem față de cei ce s-au jertfit pentru apărarea gliei străbune...
Am păstrat în sângele nostru vitejia celor două popoare  mari din care ne tragem. Și nu o dată, în zbuciumul atâtor veacuri, ne-am arătat lumii large, urmași vrednici! Cumplite și arzătoare vijelii s-au abătut peste aceste plaiuri mioritice! Ca trestia ne-am îndoit în vânt, dar nu ne-am frânt... Am continuat să ne-apărăm „sărăcia, și nevoile, și neamul” și am rămas pe veci stăpâni pe aceste meleaguri străbune... Neamul românesc s-a ridicat luminos și sfânt peste încercări de tot felul, figuri glorioase de luptători l-au condus spre izbândă, poeți și scriitori l-au cântat în nepieritoare opere, în spicul de grâu se coace sângele eroilor, ca să putem întinde copiilor o mână să crească fără noduri...
Cea de-a patra fiică a bătrânului an deschide seria sărbătorilor de suflet ale neamului românesc. 1 Decembrie este ziua ce marchează întregirea României, unirea fraților de aceeași limbă și simțire într-un singur stat. La Avram Iancu, copii și părinți am marcat acest eveniment prin câteva activități ce s-au dorit a fi un omagiu adus celor care au luptat pentru înfăptuirea Marii Uniri. Elevii claselor a VII-a și a VIII-a au desfășurat un concurs pe teme de istorie, demonstrându-ne că stăpânesc în suficientă măsură cunoștințe în domeniu, apoi, cu sufletele vibrând de emoție, ne-am îndreptat spre statuia „Crăișorului”, în parcul din centrul comunei, pentru a depune coroane de flori, semn că eroii nu ne părăsesc nicicând, ci rămân de-a pururi vii în locul de unde nimeni și nimic nu-i poate scoate, inima omenească... Și tot aici, primarul comunei, dl Matica Teodor, profesoara de istorie, doamna Petruș-Dănceanu Andra, au vorbit celor prezenți despre însemnătatea acestei zile. Elevii din clasele ciclului gimnazial, pregătiți  de doamna profesoară Herdean Raluca, au prezentat sceneta „Sărbătoare în familie”.
Momentul de azi s-a încheiat în acordurile Imnului de Stat - „Deșteaptă-te, române!” Și fiecare dintre noi am plecat spre case mai bogați c-un gând, c-o lacrimă...
 La mulți ani românilor de pretutindeni! Fie ca mândria de-a fi români să nu ne părăsească nicicând... (Anna Cotro)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:37 Ora de vară a Europei de Est