Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O lansare (specială) a volumului “Poezii”, al profesorului Boris Belicciu

Luni, la Liceul Pedagogic “Iosif Vulcan” Oradea

O lansare (specială) a volumului “Poezii”, al profesorului Boris Belicciu

Distinsul meu profesor de matematică Boris Belicciu și-a lansat, luni, 12 noiembrie, la Liceul Pedagogic “Iosif Vulcan”, recentul volum de versuri, intitulat “Poezii”, apărut la Editura Primus, 2007.

Din nou acasă!
“Acasa mea”, vorba poetului, este locul unde te simți bine, unde ai slujit o viață, și unde ai lăsat parte din tine, din suflet și din puterile tale, din știința și învățătura pe care le-ai împărtășit discipolilor.
După lansarea oficială, întâmplată în vară, la Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret “Arcadia”, a venit, iată, cea de-a doua lansare, una specială, “acasă”, la Liceul Pedagogic “Iosif Vulcan”, acolo unde a slujit o viață. O lansare specială pentru (și printre) foștii colegi de catedră și mulțimea elevilor săi, pe care i-a iubit și respectat și care îi poartă o deosebită stimă. Prof. Simona Martin, actualul director al liceului, și conf. dr. Crenguța Gânscă sunt foști elevi ai acestui liceu, iar Corneliu Crăciun, fost profesor al liceului și coleg cu dl profesor Boris Belicciu. Dacă doamna directoare i-a făcut o caldă primire  - (din nou) acasă -, cei doi profesori de limba română au vorbit despre profesorul și autorul volumului de versuri, Crenguța Gânscă, fostă elevă a domnului profesor Boris Belicciu, actual conferențiar doctor la catedra de Litere a Universității din Oradea, a scris prefața volumului, fiind prima care a luat contact cu versurile distinsului meu profesor de matematică.
Crenguța Gânscă a povestit cum i s-a întâmplat să lectureze prima actualele poezii din jurnalul domnului profesor și să scrie aceste însemnări care au ajuns prefața volumului. Apoi a făcut trimiteri la volum și a citit patru poezii (“Din nou acasă”, “Unde?”, “Paharul de cristal” și “Pașii mici”).
“Volumul de față aparține unui intelectual rafinat care a înțeles să-și consemneze în versuri toate tresăririle benigne sau dimpotrivă, ale vieții sale interioare – care se vădește a fi fost mult mai tumultuoasă decât ar fi lăsat să bănuim înfățișarea de o absolută seninătate, de o liniște ușor anacronică a autorului. Volumul pare mai degrabă un jurnal interior, dacă acceptăm faptul că și gândurile, interogațiile noastre, fie ele și retorice, alcătuiesc o parte a biografiei noastre, dacă nu, poate,  cea mai profundă. Asta dincolo de faptul că unele poezii se pot ghici ca fiind legate evident de momente anume din biografia autorului - “Prietene”, “Rămâi, pământ...”, “Din nou acasă”, “Te-ndepărtezi” (lui Luci)”, se scrie în Prefață.
Domnul profesor Corneliu Crăciun s-a arătat plăcut surprins de apariția volumului... “al unui cetățean al universului care scrie versuri”, “ care citește mult, gândește mult, și scrie puțin, pentru că totul trece printr-o grilă a exigenței.”
Cu modestia-i caracteristică, distinsul meu profesor Boris Belicciu nu a vorbit un cuvințel despre volum, având “deplină încredere în Crenguța Gânscă, Crăciun Corneliu și doamna care mi-a fost alături tot timpul în momentele grele, în 48 de ani , având răgazul să dezleg ecuații...” E vorba de doamna profesoară de limba română Hortenzia Belicciu, și de faptul că ai casei erau convinși că soțul și tatăl dezleagă ecuații, când, de fapt, profesorul de matematică scria versuri pe ascuns. Autorul volumului nu a vorbit despre operă, dar a făcut o mărturisire despre anii petrecuți la catedră, în diferite școli din Oradea, iar din ’58-59, la Liceul Pedagogic “Iosif Vulcan”- “școala în care am început să văd care este misiunea dascălului...”
“E timpul să mă aflu și în stadiul de copil...”
Mă simt onorat, și bine cu dumneavoastră. Vă doresc numai bine!”
Cu aceste cuvinte și-a încheiat autorul scurta intervenție.
Un îndrumător de suflet și model de dăruire
Dna Rodica Boieriu, fost profesor de fizică și director adjunct al liceului, Constantin Constăngioară, fost elev și actual profesor al liceului, Gheorghe Chiș și Gheorghe Troie (foști elevi ai dlui profesor Boris Belicciu, care le-a fost și diriginte), înv. Florica Moț și alții au creionat portretul dascălului apostol în persoana distinsului meu profesor de matematică, “un îndrumător de suflet în activitatea de practică pedagogică, un model de dăruire în profesia de dascăl”, după cum frumos și adevărat s-a exprimat dl profesor Constantin Constăngioară.
Au urmat momentele de emoție în preajma autorului, felicitări, îmbrățișări și autografe.
Am scris aceste rânduri domnului profesor cu dragoste, distinsului meu profesor de matematică Boris Belicciu. (Ovidiu DAN)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O lansare (specială) a volumului “Poezii”, al profesorului Boris Belicciu.

 

Trimite email
vineri, 3 ianuarie 2025, 05:18:33 Ora standard a Europei de Est