Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

De Ziua Națională, românii mai uniți ca niciodată

La Salonta

De Ziua Națională, românii mai uniți ca niciodată

1 decembrie 2011 a fost altfel la Salonta. Ziua Națională a României a aprins în sufletul salontanilor sentimente nobile, de unitate și patriotism.

Mai mulți și mai uniți ca niciodată, cetățenii Salontei, români, maghiari și romi, de toate vârstele și din diferite pături sociale, s-au bucurat împreună, răscoliți de lacrimi de bucurie și optimism pentru România.
 Sărbătoarea românilor a început la Colegiul Național cu un colocviu istoric care a strâns laolaltă elevi, profesori și părinți de la cele două licee românești din oraș. Coordonatorii acestui program festiv au fost consilierii educativi prof. Petruș Manolache și Rândunel Popescu. Prezentarea reperelor istorice ale momentului 1 Decembrie 1918 a fost moderată de prof. Oana Rapotan.
Sala de festivități a Primăriei Salonta s-a dovedit, anul acesta, neîncăpătoare, iar pulsul simțirii românești i-a emoționat vizibil pe oficialii prezenți la Adunarea festivă a Consiliului local. Au răspuns invitației consilierilor locali și a primarului Török László,  senatorul Ioan Mang și deputatul Ioan Sorin Roman. După discursul profesoarei Oana Rapotan, care a subliniat importanța istorică a Zilei Naționale „cu recunoștință permanentă față de soldații morți și răniți în cele două războaie mondiale” și „cu respect profund față de victimele regimului comunist”, salontanii au urmat îndemnul ca „de 1 Decembrie, să ne întâlnim pentru a ne redefini ca și români, cu sinceritate și bucurie”.  Discursul s-a topit în acorduri de colinde interpretate de Ansamblul folcloric „Miorița”. În vibrația ropotelor de aplauze și a panglicilor tricolore fluturate cu bucurie, tinerii care au pregătit colocviul istoric au fost premiați de autoritățile locale cu o vizită la Facultatea de Istorie a Universității Oradea și la Muzeul Þării Crișurilor.
Festivitățile din centrul orașului au debutat cu un Te-Deum, iar preotul Nicolae Marian, „cu credința că Dumnezeu se va îndura de această țară frumoasă și de acest popor minunat”, ținând crucea ortodoxă în mână, a înălțat o „Rugă pentru națiunea română, pentru toți cei care nu au uitat că aparțin României Mari”. După depunerea de coroane la Statuia lui Avram Iancu, parada militară a deschis marșul festiv prin centrul municipiului, la care au participat toți patrioții, cu mic, cu mare.
„La mulți ani, România! La mulți ani tuturor românilor, de pretutindeni!” a fost salutul cu care maestrul Victor Socaciu a dat tonul concertului găzduit de Casa de Cultură „Zilahy Lajos”. Punctul culminant al acestei sărbători „drepte și sfinte” l-a reprezentat cântarea „Treceți batalioane române Carpații!” interpretată de Victor Socaciu și Cătălin Stepa, împreună cu sala ridicată în picioare, în aplauze cadențate.
Ioana BĂDICEANU. Sorin PETRACHE
Foto: Anton Sapungi

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:52:26 Ora de vară a Europei de Est