Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Regal gastronomic la Grupul Școlar Agricol din Salonta

Sub bagheta profesoarei Rodica Neș

Regal gastronomic la Grupul Școlar Agricol din Salonta

O inedită expoziție gastronomică a trezit în inima orașului Salonta nostalgia anilor când Liceul Agricol era cea mai renumită școală de meserii din România.

Performanța în agricultură și alimentație poartă și acum emblema Grupului Școlar Agricol Salonta. O dovedește rapsodia gastronomică pusă în scenă de elevii clasei a XII-a G, care urmează cursurile profilului tehnologic de gastronomie, sub bagheta profesoarei Rodica Neș.
 Atelierul de creație, început cu 24 de ore înainte de prezentarea expoziției gastronomice, a pus în valoare creativitatea fetelor și rezistența la stres a băieților: în timp ce mâini dibace desenau în detaliu, cu sosuri complicate, friptura atent meșteșugită sau turnau piftiile în castroane, alte degete harnice modelau papanașii sau pregăteau o garnitură savantă pentru peștele proaspăt pregătit la cuptor, totul sub intransigenta îndrumare a profesoarei Ioana Morgovan. Emoțiile elevilor au fost diluate cu veselia colindelor interpretate în timp ce bucatele se transformau în opere de artă. Rezultatul a fost gustat și premiat a doua zi, în 30 noiembrie 2011, de către o comisie de evaluare gastronomică în care s-au regăsit autorități locale, musafiri de la Inspectoratul Școlar al județului Bihor, profesori și elevi. Misiunea juriului s-a dovedit imposibilă: purceluși de lapte cu măr în gură, ciuperci umplute, chifteluțe, pateu de ficat în aspic, pește marinat, pește prăjit, iepure împănat, mușchiuleț împletit, sărmăluțe cu mămăliguță, pui la cuptor, frigărui, iahnie de fasole haiducească cu ciolan afumat și pulpă de vită la tavă, bulz ciobănesc, salate sofisticate, supe, ciorbe și deserturi - toate frumos ornate și expuse pe masa mare din mijlocul laboratorului - au primit în unanimitatea calificativul „excepțional”.  
Regalul gastronomic a fost găzduit în noul corp de clădire al Grupului Școlar Agricol Salonta, care a fost inaugurat cu această ocazie. Acest modul și toate dotările incluse au fost construite din fonduri Phare. Astfel, la sfârșitul acestui an, liceul salontan de meserii se mândrește cu patru laboratoare moderne (strungărie, simulări auto, gastronomie, alimentație publică-turism). Inspectorul Tiberiu Sâncelean a apreciat efortul corpului profesoral, iar expoziția gastronomică i-a confirmat valoarea corpului profesoral și decontarea eficientă a investițiilor. Profesorul Ioan Nistor, directorul grupului școlar a subliniat că rezultatul evidențiat de această expoziție este rodul colaborării dintre profesori, părinți și agenții economici, care au sponsorizat această acțiune. Managerul liceului agricol a pus accent pe necesitatea alocării de fonduri consistente pentru orele practice. „Numai așa elevii școlilor profesionale pot învăța cu temeinicie o meserie, pot salva și perpetua talentele de aur ale meseriașilor români”, a declarat Ioan Nistor. Apelul a fost susținut și de viceprimarul Salontei, Illyés Lajos, care a lăudat valoarea acestei școli de meserii și a salutat pe toți participanții la expoziție cu „La mulți ani, de Ziua României!”
Ioana Bădiceanu TOTH, Sorin PETRACHE
Foto: Anton Sapungi

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:51:01 Ora de vară a Europei de Est