Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Regal gastronomic la Grupul Școlar Agricol din Salonta

Sub bagheta profesoarei Rodica Neș

Regal gastronomic la Grupul Școlar Agricol din Salonta

O inedită expoziție gastronomică a trezit în inima orașului Salonta nostalgia anilor când Liceul Agricol era cea mai renumită școală de meserii din România.

Performanța în agricultură și alimentație poartă și acum emblema Grupului Școlar Agricol Salonta. O dovedește rapsodia gastronomică pusă în scenă de elevii clasei a XII-a G, care urmează cursurile profilului tehnologic de gastronomie, sub bagheta profesoarei Rodica Neș.
 Atelierul de creație, început cu 24 de ore înainte de prezentarea expoziției gastronomice, a pus în valoare creativitatea fetelor și rezistența la stres a băieților: în timp ce mâini dibace desenau în detaliu, cu sosuri complicate, friptura atent meșteșugită sau turnau piftiile în castroane, alte degete harnice modelau papanașii sau pregăteau o garnitură savantă pentru peștele proaspăt pregătit la cuptor, totul sub intransigenta îndrumare a profesoarei Ioana Morgovan. Emoțiile elevilor au fost diluate cu veselia colindelor interpretate în timp ce bucatele se transformau în opere de artă. Rezultatul a fost gustat și premiat a doua zi, în 30 noiembrie 2011, de către o comisie de evaluare gastronomică în care s-au regăsit autorități locale, musafiri de la Inspectoratul Școlar al județului Bihor, profesori și elevi. Misiunea juriului s-a dovedit imposibilă: purceluși de lapte cu măr în gură, ciuperci umplute, chifteluțe, pateu de ficat în aspic, pește marinat, pește prăjit, iepure împănat, mușchiuleț împletit, sărmăluțe cu mămăliguță, pui la cuptor, frigărui, iahnie de fasole haiducească cu ciolan afumat și pulpă de vită la tavă, bulz ciobănesc, salate sofisticate, supe, ciorbe și deserturi - toate frumos ornate și expuse pe masa mare din mijlocul laboratorului - au primit în unanimitatea calificativul „excepțional”.  
Regalul gastronomic a fost găzduit în noul corp de clădire al Grupului Școlar Agricol Salonta, care a fost inaugurat cu această ocazie. Acest modul și toate dotările incluse au fost construite din fonduri Phare. Astfel, la sfârșitul acestui an, liceul salontan de meserii se mândrește cu patru laboratoare moderne (strungărie, simulări auto, gastronomie, alimentație publică-turism). Inspectorul Tiberiu Sâncelean a apreciat efortul corpului profesoral, iar expoziția gastronomică i-a confirmat valoarea corpului profesoral și decontarea eficientă a investițiilor. Profesorul Ioan Nistor, directorul grupului școlar a subliniat că rezultatul evidențiat de această expoziție este rodul colaborării dintre profesori, părinți și agenții economici, care au sponsorizat această acțiune. Managerul liceului agricol a pus accent pe necesitatea alocării de fonduri consistente pentru orele practice. „Numai așa elevii școlilor profesionale pot învăța cu temeinicie o meserie, pot salva și perpetua talentele de aur ale meseriașilor români”, a declarat Ioan Nistor. Apelul a fost susținut și de viceprimarul Salontei, Illyés Lajos, care a lăudat valoarea acestei școli de meserii și a salutat pe toți participanții la expoziție cu „La mulți ani, de Ziua României!”
Ioana Bădiceanu TOTH, Sorin PETRACHE
Foto: Anton Sapungi

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:56:18 Ora standard a Europei de Est