Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii de la „Oltea Doamna” au ales Casa dr. Aurel Lazăr

Pentru a vorbi despre Unirea de la 1 Decembrie 1918

Elevii de la „Oltea Doamna” au ales Casa dr. Aurel Lazăr

Unde se poate vorbi cel mai bine despre Unirea Transilvaniei cu România dacă nu în Casa dr. Aurel Lazăr?!

Așa au gândit și au înfăptuit și elevii a trei clase de la Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” din Oradea, clasele îndrumate de prof. Elena Pavel, Romelia Ciarnău și Rodica Foltuț, care și-au prezentat montajul literar-artistic, miercuri (30 noiembrie 2011) la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”.
„Deschid sfânta carte unde se află înscrisă gloria și rădăcinile României.
Noi n-am venit pe meleagurile patriei de nicăieri. Am răsărit aici, din pământ, la începutul lumii, o dată cu iarba câmpurilor și cu arborii vânjoși ai pădurilor...
De sute de ani poporul nostru râvnea să trăiască într-o singură țară: România”.
Sunt cuvintele rostite de dna prof. Romelia Ciarnău în deschiderea montajului. Înainte însă, gazda bună, doamna muzeograf Cornelia Romînașu, avea să-și salute distinșii oaspeți (pe Vodă Cuza, pe Mihai Viteazul ...) și să-i felicite pentru faptul că au ales locul cel mai potrivit pentru o lecție de istorie și de simțire românească.
De la Burebista la regele Ferdinand
În demersul lor istoric, au pornit de la primul rege dac, Burebista, care i-a unit pe toți dacii într-un singur stat, ajungând la Decebal cel neînfricat, care a păstrat unitatea dacilor; a venit apoi Mihai Viteazul, care în 1600, a reușit să unească pentru scurtă vreme cele trei principate române (Moldova, Þara Românească și Transilvania); dar numele de România avea să apară în urma Unirii celei Mici, de la 24 Ianuarie 1859, sub Al. I. Cuza, cuprinzând doar cele două provincii (Moldova și Muntenia); Unirea cea Mare s-a înfăptuit la 1 Decembrie 1918, prin unirea Transilvaniei cu România, sub regele Ferdinand. Toate aceste mari personalități ale istoriei au fost prezente miercuri în casa ilustrului avocat și patriot orădean prin intermediul micilor actori ai dnei profesor Elena Pavel. Dar, spectacolul, precum Unirea, a fost opera și rodul întregului norod, al tuturor celor prezenți care au recitat și au cântat, individual și pe clase, iar la final au dat glas unor frumoase colinde; aflați în Postul Crăciunului, copiii ne-au vestit astfel apropierea Marelui Praznic Împărătesc – Nașterea Pruncului Sfânt.
Admirabila lecție de istorie și simțire românească, transmisă în direct din Casa avocatului dr. Aurel Lazăr prin inimile a peste 100 de elevi și părinți, s-a încheiat cu vizitarea muzeului; un bun prilej de lărgire a orizontului de cunoaștere și de rememorare a actului istoric înfăptuit în casa ilustrului avocat la 12 octombrie 1918, Declarația de Independență de la Oradea sau Declarația de autodeterminare națională a românilor din Transilvania și Ungaria. (Ovidiu DAN) 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevii de la „Oltea Doamna” au ales Casa dr. Aurel Lazăr.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:07 Ora de vară a Europei de Est