Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Premierea celor 17 copii care au ajuns „olimpici”... la 5 ani!

Ieri, la Grădinița nr. 16 din Oradea,

Premierea celor 17 copii care au ajuns „olimpici”... la 5 ani!

Dna Claudia Timofte, președinte al comitetului de părinți de la Grădinița nr. 16 din Oradea, a invitat ieri (marți, 29 noiembrie 2011) presa locală, la un eveniment deosebit.

„Grădinița îi sărbătorește într-un cadru festiv pe cei 17 copii care au ajuns „olimpici” la 5 ani fiind premiați la diferite concursuri internaționale, naționale, interjudețene, județene cu premii I,II,III și mențiuni.
Inedit și unic în țară este faptul că toți cei 17 copii fac parte din aceeași grupă, reprezentând cu cinste grădinița, orașul, județul, țara la doar 5 ani.
Proiectele și programele s-au desfășurat în anul școlar precedent, sub îndrumarea și coordonarea doamnei educatoare Rodica Balog, iar premiile au fost obținute pe plan artistic, literar și sportiv”, se spune în invitația semnată de comitetul de părinți.
Un palmares impresionant
Când am făcut calculul (pe hârtie), luând fiecare premiant în parte și totalizând, cei 17 premianți s-au făcut 18, pentru că Vlad Deac era absent. Așadar cei 18 copii premianți ai drei educatoare Rodica Balog dețin: un trofeu internațional („Păunașul de aur” – cucerit la Festivalul internațional subotica „Ex Libris” din Serbia), 19 premii I, patru premii II, cinci premii III, nouă premii speciale, 12 mențiuni, trei diplome de onoare, precum și 27 de diplome. Cele 37 de premii, 12 mențiuni, 30 de diplome și un trofeu au fost obținute la festivaluri, concursuri și proiecte internaționale, naționale, interjudețene, județene și locale (municipale); Am amintit festivalul internaționalul din Serbia, dar pe lângă acesta au mai fost 16: proiectul „Un mărțișor - un zâmbet de copil”, festivalul Toamnei orădene, concursul național „Terra e în mâinile noastre” (de la Arad), proiectul interjudețean „De vorbă cu florile”, concursul Kiwanis „Oradea prin ochi de copil”, concursul de dans modern, concursul „Un măr frumos pentru un copil sănătos”, crosul copiilor – de 1 Iunie, concurs de desene – de 1 Iunie, concursul internațional „N. Tonitza” (de la Bârlad), proiectul interjudețean „Șoaptele florilor”, simpozionul național „Copilul creativ dintotdeauna” (de la Arad), concursul național „Copil, bucurie, copilărie” (de la Reșița), concursul internațional „În lumea poveștilor”, Campionii junior park (cros și concurs de desene) – 17 concursuri, festivaluri și proiecte.
Deținătorii impresionantului palmares al grupei pregătitoare sunt: Coita Caterina (6), Copos Anamaria (5), Crețu Anamaria (5), Deac Vlad – absent de la premiere (3), Igna Raul (3), Marian Vlad (4), Pașcalău Diana (4), Petrehele Corina (1), Petruș Miruna (4), Pop Darius (7), Raț Antonia (6), Sime Casian (5), Tarr Pal Vivianne (4), Tărău Radu (5), Tărău Ruxandra (5), Tăut Armin (4), Timofte Andrei (4) și Tirică Timea (5).
„Dar, acestea nu sunt toate rezultatele, pentru că mai așteptăm finalizarea unor concursuri, la care ne putem aștepta și la alte premii, obținute și de ceilalți copii din grupă care acum nu se găsesc pe lista acestor premianți”, ține să precizeze dra educatoare Rodica Balog.
Copiii au fost premiați cu diplome, cărți și dulciuri de către consilierii județeni: Ioan Radu, Viorel Iuhas, Alexandru Retegan, Traian Copil și Mihai Bar, după cum aveam să aflăm de la președintele comitetului de părinți, dna Claudia Timofte.
La premiere au fost invitați și reprezentanții grădiniței coordonatoare nr. 34 (doamna director Cornelia Borz și dna Tamara Nicolae – responsabilul comisiei metodice), colegii din celelalte grupe ale Grădiniței nr. 16 (îndrumați de dnele educatoare: prof. Ileana Duma, Mărioara Chiș și Livia Liscan), părinții copiilor și jurnaliștii. Festivitatea de premiere a fost pusă la cale și dusă la îndeplinire de reprezentanții comitetului de părinți, Claudia Timofte, Dorin Coita și Radu Igna.
Felicitările pentru aceste rezultate strălucitoare le adresăm, în egală măsură, minunaților artiști, drei educatoare Rodica Balog, dar și părinților, artizanii care au apreciat și au susținut efortul depus, talentul și perseverența drei educatoare; un dascăl-apostol care își sfințește locul și își onorează profesia! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (38 de poze) accesați Galeria foto: Premierea celor 17 copii care au ajuns „olimpici”... la 5 ani!

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:52:16 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...