Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferința „Elemente de teologie țărănească”, susținută de dr. Costion Nicolescu

Luni, la Biblioteca Universității din Oradea

Conferința „Elemente de teologie țărănească”, susținută de dr. Costion Nicolescu

Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România, Liga Studenților și Asociația Prologos a organizat luni (28 noiembrie 2011) conferința „Elemente de teologie țărănească”, avându-l ca invitat pe Costion Nicolescu, etnolog, doctor în teologie la Institutul de Teologie „Saint Serge” din Paris, cercetător la Muzeul Þăranului Român din București.

Întâlnirea s-a ținut în sala de conferințe a Bibliotecii Universității.
Invitatul Monikăi Cseke (președinta Ligii studenților) ne-a plimbat prin „arealul” Muzeului Þăranului Român, al cărui director de imagine este, vorbindu-ne și de Dogmatica părintelui Stăniloae, ajungând la ortodoxie (ca mod de viață), la satul românesc (privit ca rezervor de cultură cultă), la icoana țăranului român, la poezia lui Ioan Alexandru (poezia - ca veșmânt de sărbătoare al graiului)... Adevărul este că „nu-mi place să vorbesc; sunt mai mult al scrisului. Nu prea sunt al vorbitului”, recunoaște Costion Nicolescu, lucru care s-a văzut și s-a simțit și în momentul în care au pornit întrebările, stârnite de Dinicu Braghină și Monika Cseke.
În căutarea elementelor de teologie țărănească (după cum singur recunoaște C.N. dintru început) a plecat de la textele țărănești elaborate cu diferite prilejuri: textul colindelor și iertăciunilor și ajungând la Dogmatica părintelui Stăniloae.
„Sunt oameni prin care Dumnezeu binevoiește”
„La temelia bisericii stă poporul credincios care are rolul prim, nu teologii. Filtrul bisericii trece foarte mult prin popor... În tot spațiul țărănesc, ai sentimentul că Hristos este în mijlocul acestei lumi. Să ne gândim ce rezervor de cultură cultă este în satul românesc, un rezervor extraordinar (rezervor-izvor de la care s-au adăpat și marii noștri scriitori). Blaga, Rebreanu, Goga, Coșbuc vin tot de la țară. Duhul țărănesc este duhul apartenenței unei patrii, dar și duhul lui Dumnezeu...” Vorbind despre marii duhovnici ai neamului, și de duhovnicul pe care fiecare ar trebui să-l avem (măcar în inimă), face o pledoarie pentru simțire și aprindere creștinească, pentru iubirea supremă a lui Dumnezeu. Pentru că sunt oameni prin care Dumnezeu binevoiește. Fără a avea neapărat o logică a lucrurilor bine organizate, invitatul serii a făcut un „slalom uriaș”, raportându-se și ajungând mereu la muzeul pe care îl „păstorește” și pe care îl are la suflet. Așa a ajuns și la icoana țăranului român. Ce este și ce nu este icoana? „Nu este icoană obiectul prost pictat. Ce implică o icoană? Trei lucruri: adevăr, iubire și frumusețe...
Frumusețea va salva lumea!
Frumusețea fiind Hristos. El este păstorul cel frumos. Cine este de fapt Făt-Frumos din poveste dacă nu Pruncul Sfânt... Dacă e bolnavă lumea este din cauza urâțeniei. Þăranii noștri de odinioară erau bolnavi de frumusețe; ei coborau din Dumnezeu și suiau la Dumnezeu... Marile texte teologice sunt poetice. Ritmul înseamnă poezie, iar poezia este veșmântul de sărbătoare al graiului. La Crăciun se împlinesc 70 de ani de la nașterea lui Ioan Alexandru (n. 25 decembrie 1941, la Topa Mică – județul Cluj) care astăzi este aproape neștiut. Și el este coborâtor din țărani, din părinți țărani. El a scris o poezie misionară, fiind cel mai bun slujitor al adevărului. A explorat duhul românesc, frumos, exploziv, la scară cosmică...”
Salutul „Doamne ajută!”
Salutul înseamnă mântuire pentru C.N. În decăderea groaznică la care asistăm astăzi, mai avem și ceva sfânt – salutul, iar un salut des auzit, mai cu seamă în mediile bisericești, este „Doamne ajută!” Un salut care radiază bunătate și blândețe din partea celui care îl rostește, îndemnând la pace și liniște sufletească, la cumpătare și bucurie întru frumos și adevăr.
Preț de mai bine de o oră și jumătate, Costion Nicolescu a fost în stare să ne țină aproape, timp în care a vehiculat o mulțime de idei, toate subsumate culturii țărănești, izvorâtoare de armonie și frumusețe ancestrală, urcătoare și coborâtoare spre și din Nașterea și Învierea Domnului; două repere sau jaloane ale țăranului român de odinioară pe care C.N. îl elogiază, la care raportează totul, el (țăranul român) fiind eroul principal al muzeului în viziunea lui Horia Bernea. Lumea satului mai păstrează încă tot ce avem mai sfânt, tradiții și obiceiuri, frumusețe și bunătate... „Nu există lume fără păcate, dar milostenia este una dintre caracteristicile țăranului român, ale românului. Cu toată decăderea groaznică la care s-a ajuns, românul construiește biserici. S-au construit în acești ani, după Revoluție, zeci de biserici. Și acesta este un lucru bun”, conchide Costion Nicolescu.
La finalul conferinței, membrii ASCOR Oradea prezenți la eveniment ne-au prezentat un filmuleț din Tabăra națională ASCOR de la Mănăstirea Oșana, după care ne-au oferit o „cină” cu frumoase colinde (pe masă), spre a ne retrage spre casă pe deplin împăcați sufletește, rămânând în comuniune deplină cu Dumnezeu! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accsați Galeria foto: Conferința „Elemente de teologie țărănească”, susținută de dr. Costion Nicolescu.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:06 Ora de vară a Europei de Est