Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Conferința „Elemente de teologie țărănească”, susținută de dr. Costion Nicolescu

Luni, la Biblioteca Universității din Oradea

Conferința „Elemente de teologie țărănească”, susținută de dr. Costion Nicolescu

Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România, Liga Studenților și Asociația Prologos a organizat luni (28 noiembrie 2011) conferința „Elemente de teologie țărănească”, avându-l ca invitat pe Costion Nicolescu, etnolog, doctor în teologie la Institutul de Teologie „Saint Serge” din Paris, cercetător la Muzeul Þăranului Român din București.

Întâlnirea s-a ținut în sala de conferințe a Bibliotecii Universității.
Invitatul Monikăi Cseke (președinta Ligii studenților) ne-a plimbat prin „arealul” Muzeului Þăranului Român, al cărui director de imagine este, vorbindu-ne și de Dogmatica părintelui Stăniloae, ajungând la ortodoxie (ca mod de viață), la satul românesc (privit ca rezervor de cultură cultă), la icoana țăranului român, la poezia lui Ioan Alexandru (poezia - ca veșmânt de sărbătoare al graiului)... Adevărul este că „nu-mi place să vorbesc; sunt mai mult al scrisului. Nu prea sunt al vorbitului”, recunoaște Costion Nicolescu, lucru care s-a văzut și s-a simțit și în momentul în care au pornit întrebările, stârnite de Dinicu Braghină și Monika Cseke.
În căutarea elementelor de teologie țărănească (după cum singur recunoaște C.N. dintru început) a plecat de la textele țărănești elaborate cu diferite prilejuri: textul colindelor și iertăciunilor și ajungând la Dogmatica părintelui Stăniloae.
„Sunt oameni prin care Dumnezeu binevoiește”
„La temelia bisericii stă poporul credincios care are rolul prim, nu teologii. Filtrul bisericii trece foarte mult prin popor... În tot spațiul țărănesc, ai sentimentul că Hristos este în mijlocul acestei lumi. Să ne gândim ce rezervor de cultură cultă este în satul românesc, un rezervor extraordinar (rezervor-izvor de la care s-au adăpat și marii noștri scriitori). Blaga, Rebreanu, Goga, Coșbuc vin tot de la țară. Duhul țărănesc este duhul apartenenței unei patrii, dar și duhul lui Dumnezeu...” Vorbind despre marii duhovnici ai neamului, și de duhovnicul pe care fiecare ar trebui să-l avem (măcar în inimă), face o pledoarie pentru simțire și aprindere creștinească, pentru iubirea supremă a lui Dumnezeu. Pentru că sunt oameni prin care Dumnezeu binevoiește. Fără a avea neapărat o logică a lucrurilor bine organizate, invitatul serii a făcut un „slalom uriaș”, raportându-se și ajungând mereu la muzeul pe care îl „păstorește” și pe care îl are la suflet. Așa a ajuns și la icoana țăranului român. Ce este și ce nu este icoana? „Nu este icoană obiectul prost pictat. Ce implică o icoană? Trei lucruri: adevăr, iubire și frumusețe...
Frumusețea va salva lumea!
Frumusețea fiind Hristos. El este păstorul cel frumos. Cine este de fapt Făt-Frumos din poveste dacă nu Pruncul Sfânt... Dacă e bolnavă lumea este din cauza urâțeniei. Þăranii noștri de odinioară erau bolnavi de frumusețe; ei coborau din Dumnezeu și suiau la Dumnezeu... Marile texte teologice sunt poetice. Ritmul înseamnă poezie, iar poezia este veșmântul de sărbătoare al graiului. La Crăciun se împlinesc 70 de ani de la nașterea lui Ioan Alexandru (n. 25 decembrie 1941, la Topa Mică – județul Cluj) care astăzi este aproape neștiut. Și el este coborâtor din țărani, din părinți țărani. El a scris o poezie misionară, fiind cel mai bun slujitor al adevărului. A explorat duhul românesc, frumos, exploziv, la scară cosmică...”
Salutul „Doamne ajută!”
Salutul înseamnă mântuire pentru C.N. În decăderea groaznică la care asistăm astăzi, mai avem și ceva sfânt – salutul, iar un salut des auzit, mai cu seamă în mediile bisericești, este „Doamne ajută!” Un salut care radiază bunătate și blândețe din partea celui care îl rostește, îndemnând la pace și liniște sufletească, la cumpătare și bucurie întru frumos și adevăr.
Preț de mai bine de o oră și jumătate, Costion Nicolescu a fost în stare să ne țină aproape, timp în care a vehiculat o mulțime de idei, toate subsumate culturii țărănești, izvorâtoare de armonie și frumusețe ancestrală, urcătoare și coborâtoare spre și din Nașterea și Învierea Domnului; două repere sau jaloane ale țăranului român de odinioară pe care C.N. îl elogiază, la care raportează totul, el (țăranul român) fiind eroul principal al muzeului în viziunea lui Horia Bernea. Lumea satului mai păstrează încă tot ce avem mai sfânt, tradiții și obiceiuri, frumusețe și bunătate... „Nu există lume fără păcate, dar milostenia este una dintre caracteristicile țăranului român, ale românului. Cu toată decăderea groaznică la care s-a ajuns, românul construiește biserici. S-au construit în acești ani, după Revoluție, zeci de biserici. Și acesta este un lucru bun”, conchide Costion Nicolescu.
La finalul conferinței, membrii ASCOR Oradea prezenți la eveniment ne-au prezentat un filmuleț din Tabăra națională ASCOR de la Mănăstirea Oșana, după care ne-au oferit o „cină” cu frumoase colinde (pe masă), spre a ne retrage spre casă pe deplin împăcați sufletește, rămânând în comuniune deplină cu Dumnezeu! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accsați Galeria foto: Conferința „Elemente de teologie țărănească”, susținută de dr. Costion Nicolescu.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:56:24 Ora standard a Europei de Est