Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

În Oradea, Congregația „Don Orione” activează de 20 de ani

Congregația „Don Orione” este prezentă în peste 30 de țări

În Oradea, Congregația „Don Orione” activează de 20 de ani

Vineri și sâmbătă (25 și 26 noiembrie 2011), la Centrul „Don Orione” din Oradea au fost marcați cei 20 de ani de existență a Congregației „Don Orione” în municipiul de pe Crișul Repede.

Vineri, în sala de sport a liceului s-au desfășurat manifestări cultural-artistice, cu un pronunțat conținut educativ. Protagoniștii activităților au fost în majoritate membri ai centrului, precum și artiști invitați, ca de exemplu membrii corului Liceului de Artă (dirijat de prof. Arnold Scheineder). Momentele artistice au fost precedate de intervenții ale reprezentanților din Oradea, București și Iași ai Congregației „Don Orione”, care au prezentat (în power point) centrele Congregației din cele trei orașe. Despre centrul din Oradea a vorbit distinsul pr. Mihai Fechetă – directorul centrului. „Societatea de Binefacere „Don Orione” a fost constituită cu scopul de a oferi sprijin material și spiritual tuturor celor îndurerați și abandonați. Obiectivul nostru este de a asigura tuturor copiilor și în special celor proveniți din familii aflate în dificultate condițiile necesare pentru creșterea, educarea și formarea lor”, a spus îndrăgitul părintele. În prezentarea video am făcut cunoștință cu cele șase programe care se derulează în cadrul centrului: liceul (cu cele patru cicluri de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial și liceal); centrul de limbi străine (care organizează cursuri de engleză, germană, italiană, maghiară, spaniolă și portugheză); Comunitatea Scoutiștilor Orionini; Oratoriul „Don Orione”; programul de suport și ajutor material și Parohia.
Deviza societății este: „Să facem binele întotdeauna, binele tuturor, răul niciodată nimănui”.
Celelalte două centre, din București și Iași, au fost prezentate de Don Roberto și Don Valeriano.
Mesajul celor trei reprezentanți ai Congregației a fost preluat apoi și amplificat artistic de protagoniștii care au evoluat pe marea scenă aniversară: elevii clasei I, îndrumați de profesor Iohana Florentina Păscar, colindătorii din clasele a V-a și a VI-a, coordonați de prof. Nicoleta Arendaș, cercetașii centrului, perechea de dansatori Andreea și Alin..., precum și membrii corului Liceului de Artă, așa după cum am mai amintit, conduși de prof. Arnold Scheineder.
Sâmbătă – simpozionul „Educație și credință spre o reunificare a valorilor”
Manifestarea de suflet de vineri a fost urmată, sâmbătă, de o alta, cu o mare încărcătură spirituală, de înaltă ținută științifică, dată de numele invitaților așteptați să onoreze evenimentul (PS Virgil Bercea și PS Bocskei Ladislau). De asemenea, pe agenda simpozionului figurau numele unor cadre universitare de prestigiu din Oradea și Cluj – Napoca (prof. univ. dr. Vasile Marcu, lector univ. dr. Marius Drugaș, lector univ. dr. Radu Romînașu – din Oradea, pr. lector univ. dr. Alexandru Buzalic, de la Universitatea „Babeș – Bolyai” din Cluj – Napoca), acestea fiind doar patru nume...
Lucrările simpozionului aveau să abordeze o problematică bogată și variată, de la gândirea pozitivă în educație, la fericire, credință și familie în societatea contemporană; Timpul istoriei sau criza noastră lăuntrică; Învățământul catolic și inculcarea valorilor în societate... Educația orionină - lucrare pregătită de prof. Martin Peter Miheller, managerul Liceului „Don Orione”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (71 de poze), accesați Galeria foto: În Oradea, Congregația „Don Orione” activează de 20 de ani.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:21:37 Ora standard a Europei de Est