Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Maraton de muzică și dans într-un oraș cosmopolit

Salonta

Maraton de muzică și dans într-un oraș cosmopolit

Festivalul „Varietăți bihorene”, ajuns la ediția a XI-a, a dovedit cât de mare este dragostea salontanilor pentru dans, cântec și voie bună.

Un număr record de participanți, români, maghiari și slovaci, au interpretat, mai bine de trei ore, prin voce și dans, o mare varietate de genuri muzicale, începând de la cântece și dansuri populare, dansuri moderne și latino, până la ritmuri de rap și muzică ușoară. 
Spectacolul-concurs „Varietăți bihorene” a fost găzduit de Casa de Cultură „Zilahy Lajos” din Salonta și a fost prezentat de directoarea Carmen Laza. Prezidat de Miron Blaga, consultant artistic al Centrului pentru Promovarea Culturii Bihor, juriul a fost format din Andrea Kis, șefa compartimentului economic din Primăria Salonta, profesor Mariana Nistor, jurist Cornelia Vereș, secretar al Consiliului local Mădăras și maestrul coregraf Florea Crișu. Cu toții au avut o misiune grea.
Spectacolul a fost deschis cu un dans popular maghiar, susținut de artiștii Asociației Pensionarilor Salonta. Tânăra generație de dansatori din Ansamblul Toldi a demonstrat valoarea școlii salontane de artă printr-un program artistic pentru toate vârstele, presărat cu cântece populare în interpretarea tinerelor: Csukás Eszter, Lõrincz Dorottya, Fazekas Dóra, Bagi Nóra și Jámbor Ágnes.
Concursul a continuat cu spectacolul de excepție al Ansamblului folcloric „Cununița” din Mădăras care a oferit publicului salontan programul artistic cu care, anul acesta, au câștigat locul al doilea la Festivalul Național de Folclor „Peștișorul de Aur”, de la Tulcea. Momentul artistic a cuprins un buchet de cântece și dansuri puse în scenă de regizorul artistic Mircea Dărăban. Artiști, cântăreți și virtuozi ca Dan Păcală, Marius Popa, Laurențiu Buza, Emilia Secore, Paula Lazăr și Remus Dărăban au demonstrat, în acompaniamentul asigurat de maeștrii Ansamblului Casei Tineretului din Oradea, valoarea națională a Școlii de artă din Mădăras. Bijuteriile repertoriului au fost oferite de interpretele de muzică populară slovacă: Patricia Iabloncic, Natalia Vaczlavic și Ioan Slovac.
Trupele de dans Flamenco, Colors, Street Beat și Infinity din Salonta, completate de duetul fraților Narcisa și Andrei Badea, care au adus un omagiu lui Michael Jackson interpretând melodia „You are not alone”, au rupt ropote de aplauze și au ridicat spectatorii în picioare.
Ansamblul folcloric „Culanii” din Sânnicolaul Român a surprins audiența îmbinând tradiția artistică cu cea culinară. Pe lângă programul artistic de înaltă clasă, „Culanii” au oferit salontanilor experiența autenticului românesc: o masă tradițională aranjată în stil popular, cu ștergar frumos brodat, cu ulcior pictat și cu străchini din care publicul a fost servit cu plăcinte țărănești, toate picurate cu un strop de dragoste din partea pensionarei Ana Codreanu.
Ansamblul folcloric „Miorița” a încheiat spectacolul-maraton printr-o suită de dansuri populare de pe Valea Crișului Negru și din zona Tulca. Într-o interpretare de excepție, Mădălin Dodu și Maria Lezeu au încununat munca maestrului orădean, coregraful Florea Crișu, recunoscut drept sufletul simțirii românești din Salonta. (Ioana TOTH & Sorin PETRACHE)

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 06:04:38 Ora de vară a Europei de Est