Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Maraton de muzică și dans într-un oraș cosmopolit

Salonta

Maraton de muzică și dans într-un oraș cosmopolit

Festivalul „Varietăți bihorene”, ajuns la ediția a XI-a, a dovedit cât de mare este dragostea salontanilor pentru dans, cântec și voie bună.

Un număr record de participanți, români, maghiari și slovaci, au interpretat, mai bine de trei ore, prin voce și dans, o mare varietate de genuri muzicale, începând de la cântece și dansuri populare, dansuri moderne și latino, până la ritmuri de rap și muzică ușoară. 
Spectacolul-concurs „Varietăți bihorene” a fost găzduit de Casa de Cultură „Zilahy Lajos” din Salonta și a fost prezentat de directoarea Carmen Laza. Prezidat de Miron Blaga, consultant artistic al Centrului pentru Promovarea Culturii Bihor, juriul a fost format din Andrea Kis, șefa compartimentului economic din Primăria Salonta, profesor Mariana Nistor, jurist Cornelia Vereș, secretar al Consiliului local Mădăras și maestrul coregraf Florea Crișu. Cu toții au avut o misiune grea.
Spectacolul a fost deschis cu un dans popular maghiar, susținut de artiștii Asociației Pensionarilor Salonta. Tânăra generație de dansatori din Ansamblul Toldi a demonstrat valoarea școlii salontane de artă printr-un program artistic pentru toate vârstele, presărat cu cântece populare în interpretarea tinerelor: Csukás Eszter, Lõrincz Dorottya, Fazekas Dóra, Bagi Nóra și Jámbor Ágnes.
Concursul a continuat cu spectacolul de excepție al Ansamblului folcloric „Cununița” din Mădăras care a oferit publicului salontan programul artistic cu care, anul acesta, au câștigat locul al doilea la Festivalul Național de Folclor „Peștișorul de Aur”, de la Tulcea. Momentul artistic a cuprins un buchet de cântece și dansuri puse în scenă de regizorul artistic Mircea Dărăban. Artiști, cântăreți și virtuozi ca Dan Păcală, Marius Popa, Laurențiu Buza, Emilia Secore, Paula Lazăr și Remus Dărăban au demonstrat, în acompaniamentul asigurat de maeștrii Ansamblului Casei Tineretului din Oradea, valoarea națională a Școlii de artă din Mădăras. Bijuteriile repertoriului au fost oferite de interpretele de muzică populară slovacă: Patricia Iabloncic, Natalia Vaczlavic și Ioan Slovac.
Trupele de dans Flamenco, Colors, Street Beat și Infinity din Salonta, completate de duetul fraților Narcisa și Andrei Badea, care au adus un omagiu lui Michael Jackson interpretând melodia „You are not alone”, au rupt ropote de aplauze și au ridicat spectatorii în picioare.
Ansamblul folcloric „Culanii” din Sânnicolaul Român a surprins audiența îmbinând tradiția artistică cu cea culinară. Pe lângă programul artistic de înaltă clasă, „Culanii” au oferit salontanilor experiența autenticului românesc: o masă tradițională aranjată în stil popular, cu ștergar frumos brodat, cu ulcior pictat și cu străchini din care publicul a fost servit cu plăcinte țărănești, toate picurate cu un strop de dragoste din partea pensionarei Ana Codreanu.
Ansamblul folcloric „Miorița” a încheiat spectacolul-maraton printr-o suită de dansuri populare de pe Valea Crișului Negru și din zona Tulca. Într-o interpretare de excepție, Mădălin Dodu și Maria Lezeu au încununat munca maestrului orădean, coregraful Florea Crișu, recunoscut drept sufletul simțirii românești din Salonta. (Ioana TOTH & Sorin PETRACHE)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:12:57 Ora standard a Europei de Est