Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Doresc să faceți alegerea potrivită!”

Prima „lecție” pentru viitorii absolvenți eminescieni

„Doresc să faceți alegerea potrivită!”

Doamna director Maria Onița se ține de cuvânt!
Ieri (marți, 22 noiembrie 2011), elevii a cinci clase de-a XII-a s-au întâlnit cu un fost absolvent al liceului, în persoana dnei lector universitar doctor Claudia Timofte, de la Facultatea de Drept a Universității din Oradea.

La întâlnirea cu foștii absolvenți ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea, desfășurată în 10 noiembrie 2011, doamna director Maria Onița și-a expus foarte clar, direct și răspicat, bunele intenții: „doresc crearea unei asociații a absolvenților eminescieni... dorim să realizăm o punte între noi și voi, o punte de legătură, de relație... Lansăm inițiativa de a vă implica în proiecte comune. Să-i implicați și pe elevii noștri în proiectele voastre profesionale sau civile. Să încheiem parteneriate...  Așteptăm să ne sprijiniți în orientarea viitorilor absolvenți, care au nevoi de consiliere. Să-i orientați în profesie, să le arătați ce este frumos, dar să le explicați și ce este greu, pentru a face o alegere cât mai potrivită!”
„Pe baza tradiției, vrem să creăm valori!”
„Stimați elevi, dragi colegi și invitați, ne-am adunat astăzi aici pentru că pe baza tradiției, vrem să creăm valori, a  spun doamna director. Periodic, dorim să vă aducem în față, colegi de-ai voștri mai mari, foști absolvenți ai acestui liceu, care să vă vorbească despre meseria pe care au îmbrățișat-o, care să vă arate tot ce este frumos și bun în meseria pe care o profesează, dar și greutățile, pentru a vă orienta mai ușor, în cunoștință de cauză. Doresc să faceți alegerea potrivită...! Pentru bani, pentru că simțiți că acolo vă este locul. Important este să faci cu drag ceea ce faci, dar să poți să-ți și asiguri existența...
„Doresc să-mi salut foștii profesori!”
Dna Claudia Timofte a absolvit Liceul „Mihai Eminescu” în 1994, iar în ’95 a intrat la Facultatea de Drept din Oradea (pe atunci Facultatea de Științe Juridice); în 2001 a urmat masteratul în Franța și un stagiu la Parlamentul European, la secretariatul general al Parlamentului, la direcția juridică (un stagiu de cinci luni).
În fața liceenilor, Claudia s-a arătat foarte deschisă și prietenoasă. Și-a salutat foștii profesori prezenți în sală, după care a trecut să prezinte (în power point) facultatea absolvită, cu cele două specializări. Le-a atras atenția că la pregătirea pentru admitere să pună un mare accent pe Istorie; iar în prezentarea pașilor care trebuie urmați, unul este și acela de a confirma locul ocupat, pas pe care mulți îl ignoră! Vorbind despre punctele tari, le-a prezentat facilitățile pe care le oferă Facultatea de Drept din Oradea, programele de studii și oportunitățile după absolvire.
„Vă dau un sfat: după absolvire, nu vă grăbiți să vă angajați. Urmați un masterat, optați pentru o bursă Erasmus, ca să gustați cum e viața de student și în altă țară!”
Răspunzând întrebărilor, Claudia a ajuns să facă mărturisiri din anii de liceu (fiind prima promoție de limbi moderne). „Și profesorii mei au știut să mă orienteze în alegerea carierei didactice. M-au ghicit și m-au îndrumat exact! Eu am dorit să dau la Academia de Poliție. Acum realizez cât de multă dreptate au avut. Eu nu mă vedeam la catedră. Ei... da! Uite că am ajuns la catedră, și îmi place. Îmi fac cu mare drag meseria. Nu pot să fac două lucruri în același timp. O fac pe aceasta cu dăruire sută la sută!”
Claudia i-a sfătuit pe liceeni să nu se ia după tot felul de „povești înflorite” de unii și de alții. „La Facultatea de Drept nu se învață doar în sesiune, fiind vorba despre un volum foarte mare de cunoștințe... Nu tociți. Învățați logic, făcând conexiuni între materii. Fiți perseverenți și conștiincioși... Și nu aplecați urechea la toate bârfele. Fiți convinși că profesorii nu și-au propus să vă pice dacă învățați... Faceți practică multă...” Predând Drept diplomatic și consular, precum și organizații internaționale, dna lector universitar doctor Claudia Timofte nu putea să nu se lanseze în problematică..., dar adaptând totul la nivelul auditoriului...
Opt minute cu Victor Mihalcea
Lui Victor Mihalcea, cel de-al doilea invitat (dar nu în calitate de fost absolvent al liceului, ci în aceea de jurnalist), i-au rămas doar opt minute să vobească. Spiritual cu e, Victor a fost și de această dată total, descrețind frunțile liceenilor cu pilde și citate, cu fapte de viață trăite, având în spate experiență cât zece, ca și comentator de televiziune și vechi cronicar sportiv...
Promit să mă revanșez peste două săptămâni cu un show. Până atunci nu uitați că dragostea este singurul sport care nu moare atunci când se stinge lumina!”
După un asemenea citat de „capă și spadă”..., toți liceenii au părăsit sala festivă cu zâmbetul pe buze, așteptând cu nerăbdare show-ul anunțat de Victor! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Doresc să faceți alegerea potrivită!” 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:06:42 Ora standard a Europei de Est