Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Grigore Cartianu - „Teroriștii printre noi”

SENZAÞIONAL! - O nouă carte despre Revoluție, marca

Grigore Cartianu - „Teroriștii printre noi”

Iată-ne ajunși, așadar, la volumul 3 al seriei care-și propune să deslușească ițele încâlcite ale Revoluției -contrarevoluției din decembrie 1989. După „Sfârșitul Ceaușeștilor” și „Crimele Revoluției” (apărute anul trecut), ne aflăm acum în fața unei noi provocări: „Teroriștii printre noi”, cu subtitlul „Adevărul despre ucigașii Revoluției”.

Lucrarea se înscrie în seria gândită de Grigore Cartianu și pusă în practică grație contribuției a trei reporteri de la „Adevărul”: Cristian Delcea, Mihai Voinea și Andrei Crăciun. Și tot despre evenimentele din decembrie 1989, Grigore Cartianu a publicat, în luna mai 2011, un volum monumental: „Cartea Revoluției” – o adevărată „Biblie a Revoluției”, tipărită în condiții de lux, într-un format special și cu imagini memorabile.
Volumul „Teroriștii printre noi” costă 15 lei (la fel ca și precedentele) și va fi lansat miercuri, 23 noiembrie 2011, ora 13.00, la standul Editurii Adevărul din cadrul Târgului de carte Gaudeamus 2011 (București, Complexul Romexpo). Pe lângă cei patru autori, la festivitate vor vorbi, printre alții, regizorul Radu Gabrea, care se apropie de finalizarea filmului bazat pe cartea „Sfârșitul Ceaușeștilor”, în scenariul lui Grigore Cartianu) și realizatorul de televiziune Radu Moraru (gazda emisiunii „Nașul”, în care au fost făcute dezvăluiri istorice despre Revoluție).
Titlul noii lucrări este o parafrază după celebra „Ucigașii printre noi”, cartea lui Simon Wiesenthal, „vânătorul de naziști”. Se poate spune, măcar la figurat, că în cărțile lui Cartianu asistăm la o „vânătoare de teroriști”, pe care autorul și echipa sa îi descoperă și în gaură de șarpe.
*
Devenită o adevărată saga a Revoluției române, seria inițiată de Grigore Cartianu aduce dovezi zdrobitoare despre acțiunile criminale ale câtorva generali filosovietici care, sub pavăza politică a „emanaților” Ion Iliescu și Silviu Brucan, au declanșat un adevărat război civil, soldat cu aproape 5.000 de victime (morți și răniți).
Volumul ce va fi lansat la Târgul de carte Gaudeamus 2011 îi dezbracă de minciună atât pe cei care au ticluit masacrul (inventând „teroriști ceaușiști” pentru a avea cu cine „să lupte” și de cine „să ne salveze”), cât și pe cei care au apăsat pe trăgaci. De aceea, firul dezvăluirilor merge pe două planuri: cel de comandă, aflat la București, și cel de execuție, cuprinzând întreaga țară.
Cartea „Teroriștii printre noi”, care însumează 528 de pagini, aduce noi mărturii despre acțiunile criminale ale spionului sovietic Nicolae Militaru, împreună cu alți generali instruiți la Moscova. Veți afla cum…
… Brăila a fost transformată într-o baie de sânge prin grija generalului Marin Pancea, vechi client al contraspionajului românesc, în calitatea sa de agent sovietic.
… La Brașov, generalul Ion Florea a luat decizii criminale, împărțind arme unor civili care au făcut măcel.
… La Craiova, bucuria victoriei a fost spulberată de un telefon primit de generalul Roșu de la generalul Militaru.
… Pe aeroportul din Kogălniceanu, județul Constanța, câțiva ofițeri români, vorbitori de limba rusă, îi așteptau pe ofițerii precursori ai desantului militar sovietic. Misiunea le fusese ordonată de însuși Nicolae Militaru, proaspăt instalat de Ion Iliescu în funcția de ministru al Apărării.
Sunt dezvăluiri care vă vor cutremura, dar nu lipsesc nici poveștile desprinse parcă din Caragiale. De exemplu, furia cu care, aproape în toate Comitetele Județene de Partid, compatrioți de-ai noștri luptau revoluționar pentru a-și însuși câte ceva. Ocupați să fure televizoare, tablouri, carpete și paltoane, mulți români n-au băgat de seamă că alții le fură Revoluția.
Simpla selecție a unor titluri de capitol vorbește de la sine: „Diversiunile de la Revoluție, pregătite în vara lui ’89”; „Omul lui Militaru, „creierul” măcelului de la Brăila”; „Jocul dublu al lui Virgil Măgureanu la Focșani”; „La luptă cu Mariana Cur-de-Fier!”; Brașov: „Încă un general școlit în URSS, încă un măcel”; „Diversiunea radio-electronică: „Fabricat în URSS”; „Alo? Moartea la telefon”; „Teroriștii își căutau brad de Crăciun”.
De un lucru puteți fi siguri: că teroriștii, așa cum îi prezintă cartea, au fost „dintre noi, pentru noi”. Și că unii dintre ei trăiesc și azi, rânjind, printre noi…
*
Grigore Cartianu: „Unii ne-au mitraliat cu minciuni la televizor. Alții ne-au împușcat cu gloanțe adevărate. Pe toți îi găsiți în această carte. Bine ați venit la întâlnirea cu teroriștii din decembrie ’89!”
*
„Sfârșitul Ceaușeștilor” a fost marea vedetă a Târgului de Carte Bookfest 2010, cu 2.130 de exemplare vândute. Autorul s-a aflat la dispoziția publicului timp de cinci zile, acordând peste 2.000 de autografe.
După Bookfest, Grigore Cartianu s-a întâlnit cu publicul din 12 orașe (București, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Craiova, Târgu-Jiu, Târgoviște, Titu, Tulcea, Constanța, Iași și Galați) și șase stațiuni de pe litoralul românesc (Saturn, Venus, Eforie Nord, Neptun, Mamaia și Mangalia). Bilanț: peste 1.300 de autografe.
„Sfârșitul Ceaușeștilor” a fost desemnată, de către organizatori (Radio România), cea mai râvnită carte și la Târgul Gaudeamus de la Mamaia (18-22 august 2010). Aceeași distincție a primit-o, prin votul publicului, și la Târgul Gaudeamus de la Craiova (8-12 martie 2011).
Cartea reconstituie în detaliu perioada 22-25 decembrie 1989, care a luat sfârșit prin judecarea și execuția, în ziua de Crăciun, a celor doi conducători contestați prin revoluție și detronați prin lovitură de stat.
*
„Crimele Revoluției” a repetat isprava „surorii” sale mai mari, bătându-i chiar recordul de vânzări la Târgul de carte Gaudeamus 2010 (găzduit, ca de fiecare dată, de Complexul Romexpo): 2.886 de exemplare în cinci zile (18-22 noiembrie 2010).
Cartea dezvăluie cine a dat lovitura de stat, punând capăt brutal Revoluției, și cine a stat în spatele sângeroaselor diversiuni din decembrie 1989. Unor personaje marcante ale acelor zile și ale puterii postdecembriste, care pozau în salvatori ai națiunii sau chiar în eroi, le-a fost dată jos masca minciunii, fiind arătate așa cum erau în realitate: ucigași cu sânge rece, capabili de orice ticăloșie pentru a pune mâna pe putere.
*
Păreri despre volumul „Sfârșitul Ceaușeștilor”
„Cartea aceasta pune lucrurile la punct, dincolo de toate clișeele care au circulat în aceste două decenii. Sper ca împreună să reușim să transmitem o imagine justă a ceea ce am trăit atunci, pentru generațiile viitoare.” (Cristian Mungiu, regizor)
Grigore Cartianu este unul dintre puținii care și-au pus ceva în cap și care au și dus la bun sfârșit, ceea ce nu este caracteristic românilor. Cartea sa are un tempo sacadat, care dă senzația de scriitură asemănătoare cu aceea din „Procesul” lui Kafka.” (Stelian Tănase, publicist)
„Cartea de față este povestea loviturii de stat transformate în revoluție și a revoluției transformate în lovitură de stat.” (Alex Mihai Stoenescu, istoric)
„Grigore Cartianu a avut și curajul, și priceperea de a fi dus la capăt o treabă dificilă, de care mulți s-au împiedicat: adevărul despre Revoluția română din decembrie 1989. Poate fi sigur că și-a făcut și admiratori, dar și dușmani.” (Mihail Montanu, revoluționar)
„În ansamblu, această carte reprezintă ce am trăit. Cartianu a descris magistral acele momente, la fel ca un jurnalist care s-ar fi aflat în mijlocul evenimentelor și și-ar fi scris impresiile pe genunchi.” (Gen. Victor Atanasie Stănculescu, participant la evenimente)
„Important nu este doar să știi adevărul, ci să-l și cauți. Iar Grigore Cartianu l-a căutat cu tenacitate și răbdare. Văzând rezultatul muncii sale, mi-l imaginez pe autor, în mijlocul deșertului, săpând cu mâinile în nisip după un strop de apă, care până la urmă iese la iveală din străfundurile pământului și se transformă într-un râu, potolindu-i setea. Și nu doar setea sa, ci a tuturor celor care aveau nevoie de apă.” (Iarina Demian, regizor)
„Printr-un efort colosal și printr-o bună-credință rar întâlnită în zilele noastre, Grigore Cartianu reușește să ne restituie un moment important al istoriei noastre. El apelează la tehnica istoriei orale, ceea ce face demersul său și mai plăcut lecturii, și mai credibil.” (Gheorghe Gorun, istoric)
„Grigore Cartianu demontează marea minciună a „revoluției spontane” a lui Ion Iliescu.” (Ștefan Andrei, fost ministru de Externe)
„Cartea lui Grigore Cartianu face lumină în cel mai tulbure, controversat și măsluit eveniment al ultimilor 25 de ani. Scriitura este alertă, plăcută, aproape cinematografică. Este rușinos că mai sunt oameni care contestă și astăzi adevărul. Adevărul trebuie spus chiar dacă este dureros. Sunt interesat de această carte pentru a face un film.” (Radu Gabrea, regizor)
„Meritul autorului este acela de a fi reușit să pună în valoare izvoare credibile într-o sinteză obiectivă. Cred că nu greșesc asociind volumul „Sfârșitul Ceaușeștilor”, scris de Grigore Cartianu, cu lucrarea „Cu sânge rece” a lui Truman Capote.” (Gheorghe Grigurcu, critic literar)
„Această carte este povestea dramatică, ridicolă și grotescă a sfârșitului celor două personaje care se credeau nemuritoare: Nicolae și Elena Ceaușescu.” (Grigore Cartianu, ziarist, autorul cărții)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:00:05 Ora de vară a Europei de Est