Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Din nou alături de doamna învățătoare... Maria Duma

După 10 ani

Din nou alături de doamna învățătoare... Maria Duma

Oamenii zâmbesc ușor nostalgic, se pupă și își iau la revedere. A fost o seară reușită.
3…2…1…
Cu 10 ani înainte!

Atunci a început totul. 1998. Toamna. Era momentul să devenim „serioși” - gata cu păpuși, mașinuțe și cărți de colorat – eram „oameni mari”. Dacă cineva a fost indus în eroare, situația trebuie clarificată: eram niște copii relativ speriați, scoși ca din cutie și fiecare aveam propriul grup de suporteri. Și totul se întâmpla prea repede ca să poți efectiv să înțelegi ce se întâmplă. Asta până când am întâlnit-o pe doamna învățătoare Duma Maria. În mod incredibil a reușit să încetinească viteza crescândă a lumii în care intrasem și ne-a învățat să vedem. Ne-a deschis ochii și am început să înțelegem treptat tot mai mult, până când ne-am dat seama că vom fi întotdeauna copii. Copiii ei. E greu să-ți imaginezi cum trebuie să fie lumea pentru un om care nu știe să scrie și să citească. Să ai în fața ta o carte deschisă și să vezi pe coala de hârtie doar o armată de linii și puncte negre care se uită urât la tine.
În clasa I B și apoi a II-a B, a III-a B și în cele din urmă a IV-a B, am învățat mult mai multe decât să scriem și să facem probleme cu segmente, am început să ne formăm caracterul, să ne cunoaștem, să fim creativi, originali, să avem (din când în când) răbdare și foarte important: am înțeles că nu este recomandabil să scriem compuneri cu cerneală verde. Am fost actori, matematicieni, pictori, maeștri în origami și alte științe înalte de acest fel, copiii din cartea de engleză și uneori niște pramatii cu prea multă energie. Atunci puteam fi orice.
E regulă. Absolvenții de liceu au întrunirea de 10 ani scrisă în codul genetic, dar oare, liceul e singura perioadă care trebuie resuscitată? Dintr-o dată mi-am dat seama că au fost chipuri pe care nu le-am mai văzut de când am renunțat la uniformă și eram curioasă ce aleseseră ei să fie, câți încă voiau să fie astronauți, piloți de curse și doctorițe... Au fost interesant de găsit, aproape ca refacerea unui puzzle din care ai doar câteva piese și pe restul le-a ascuns un băiat de 6 ani într-o cameră cu jucării.
17.55. Luna iunie. Cald. Oare totuși vor veni toți cei care au confirmat? Și totuși cât puteau să se schimbe în... 10 ani? Răspunsul: mult și totuși puțin. Suntem tot niște copii care se joacă de-a oamenii mari doar că acum lumea aproape că ne crede, încă suntem artiști chiar dacă unii pictează programe pe calculator și probabil nu mai știu să facă broscuțe din hârtie și acrostihurile nu mai reprezintă o bătaie de cap. Doamna învățătoare ne privea exact la fel chiar dacă avea un look nou și o inimă mult mai mare decât când am cunoscut-o noi (cu fiecare generație inima ei crește pentru ca toți copiii să aibă loc în ea).
Pe măsură ce orele revederii noastre se perindau, am înțeles că noi am continuat de fapt să coexistăm în pofida distanțării fizice și legătura aceea va exista mereu întocmai ca sâmburele de adevăr despre care ni se spunea că stă la baza legendelor. Iulia Ursuța
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Din nou alături de doamna învățătoare... Maria Duma.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:32:51 Ora standard a Europei de Est