Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Din nou alături de doamna învățătoare... Maria Duma

După 10 ani

Din nou alături de doamna învățătoare... Maria Duma

Oamenii zâmbesc ușor nostalgic, se pupă și își iau la revedere. A fost o seară reușită.
3…2…1…
Cu 10 ani înainte!

Atunci a început totul. 1998. Toamna. Era momentul să devenim „serioși” - gata cu păpuși, mașinuțe și cărți de colorat – eram „oameni mari”. Dacă cineva a fost indus în eroare, situația trebuie clarificată: eram niște copii relativ speriați, scoși ca din cutie și fiecare aveam propriul grup de suporteri. Și totul se întâmpla prea repede ca să poți efectiv să înțelegi ce se întâmplă. Asta până când am întâlnit-o pe doamna învățătoare Duma Maria. În mod incredibil a reușit să încetinească viteza crescândă a lumii în care intrasem și ne-a învățat să vedem. Ne-a deschis ochii și am început să înțelegem treptat tot mai mult, până când ne-am dat seama că vom fi întotdeauna copii. Copiii ei. E greu să-ți imaginezi cum trebuie să fie lumea pentru un om care nu știe să scrie și să citească. Să ai în fața ta o carte deschisă și să vezi pe coala de hârtie doar o armată de linii și puncte negre care se uită urât la tine.
În clasa I B și apoi a II-a B, a III-a B și în cele din urmă a IV-a B, am învățat mult mai multe decât să scriem și să facem probleme cu segmente, am început să ne formăm caracterul, să ne cunoaștem, să fim creativi, originali, să avem (din când în când) răbdare și foarte important: am înțeles că nu este recomandabil să scriem compuneri cu cerneală verde. Am fost actori, matematicieni, pictori, maeștri în origami și alte științe înalte de acest fel, copiii din cartea de engleză și uneori niște pramatii cu prea multă energie. Atunci puteam fi orice.
E regulă. Absolvenții de liceu au întrunirea de 10 ani scrisă în codul genetic, dar oare, liceul e singura perioadă care trebuie resuscitată? Dintr-o dată mi-am dat seama că au fost chipuri pe care nu le-am mai văzut de când am renunțat la uniformă și eram curioasă ce aleseseră ei să fie, câți încă voiau să fie astronauți, piloți de curse și doctorițe... Au fost interesant de găsit, aproape ca refacerea unui puzzle din care ai doar câteva piese și pe restul le-a ascuns un băiat de 6 ani într-o cameră cu jucării.
17.55. Luna iunie. Cald. Oare totuși vor veni toți cei care au confirmat? Și totuși cât puteau să se schimbe în... 10 ani? Răspunsul: mult și totuși puțin. Suntem tot niște copii care se joacă de-a oamenii mari doar că acum lumea aproape că ne crede, încă suntem artiști chiar dacă unii pictează programe pe calculator și probabil nu mai știu să facă broscuțe din hârtie și acrostihurile nu mai reprezintă o bătaie de cap. Doamna învățătoare ne privea exact la fel chiar dacă avea un look nou și o inimă mult mai mare decât când am cunoscut-o noi (cu fiecare generație inima ei crește pentru ca toți copiii să aibă loc în ea).
Pe măsură ce orele revederii noastre se perindau, am înțeles că noi am continuat de fapt să coexistăm în pofida distanțării fizice și legătura aceea va exista mereu întocmai ca sâmburele de adevăr despre care ni se spunea că stă la baza legendelor. Iulia Ursuța
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Din nou alături de doamna învățătoare... Maria Duma.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:11 Ora de vară a Europei de Est