Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mircea Dinescu - poetul lunii noiembrie la Radiodifuziunea suedeză

În prim-planul emisiunii Dagens dikt (Poemul zilei)

Mircea Dinescu - poetul lunii noiembrie la Radiodifuziunea suedeză

În această lună, Mircea Dinescu s-a aflat în prim-planul emisiunii Dagens dikt (Poemul zilei) a canalului P1 al Radiodifuziunii suedeze.

Astfel, în perioada 14-19 noiembrie, ascultătorii emisiunii au putut asculta o selecție de poeme din volumul „Hur infödingarna i reservatet förlorade rätten att resa” (Cum și-au pierdut indigenii din rezervație dreptul de a călători), apărut în limba suedeză în 1990 la editura Symposium, în traducerea lui Jon Milos. Lectura poeziilor a fost asigurată de actrița Anita Ekström și a fost acompaniată de bucăți muzicale semnate, printre alții, de George Enescu și Dinu Lipatti.
 Realizatorul emisiunii, Göran Sommardal, precizează: „Citind poeziile lui Mircea Dinescu [...] e greu să nu simți sau să auzi vântul rece care șuieră în fundal, fapt sesizabil mai ales de către cei care au vizitat zonele mai cenușii ale Europei de Est în perioada comunistă. [...] În mod surprinzător, poeziile lui nu s-au învechit și nu au pălit, deși lumea în care au văzut lumina zilei este tot mai îndepărtată. Ele ne amintesc de o istorie pe care nu avem voie să o uităm, dar în același timp ne avertizează asupra unei istorii ce nu vrem să se repete.”
 Pe lângă volumul mai sus-menționat, Mircea Dinescu este prezent în limba suedeză cu câteva poezii traduse de Dan Shafran și publicate în antologia româno-suedeză „Noi corespondențe lirice/Ny Lyrisk brevväxling”, apărută în 2002 la Editura Fundației Culturale Române. 
Dintre emisiunile din grila de programe a Radiodifuziunii suedeze, Dagens dikt este cea mai veche. Emisiunea, care de peste 70 de ani se difuzează zilnic la ora 12.00 și care are o audiență record de peste 200.000 de ascultători, s-a dorit a fi „un moment de reculegere profană în mijlocul zilei, o clipă de meditație și reflecție în agitația unei zile obișnuite” (Pontus Bohman, 1937). Raluca Mihu

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 15:58:04 Ora de vară a Europei de Est