Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Balul bobocilor... pentru partenerii francezi

După seara românească

Balul bobocilor... pentru partenerii francezi

În cadrul celui de-al cincilea proiect Leonardo, 11 tineri francezi care învață meseria de zidar la Centrul de formare din Bordeaux au fost oaspeții brâncușienilor orădeni timp de trei săptămâni.

„Prima săptămână, partenerii francezi au petrecut-o în școala noastră. A fost o perioadă de socializare, de acomodare și de învățare a limbii române. În celelalte două săptămâni, cei 11 tineri din Bordeaux au făcut practică, în regim de voluntariat, pe șantierele firmei SC Deniflor, iar după-amiază, noi le-am propus o gamă variată de activități cultural-distractive, pentru a cunoaște municipiul Oradea, obiceiurile și tradițiile noastre, pentru a-și petrecere timpul liber într-un mod cât mai plăcut, dar și cu folos. În seara de adio, cum se spune, le-am dat ocazia să vadă un bal al bobocilor ...”, ne-a declarat directorul Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși”, dna inginer Aurora Tabacu.
La adunat garoafe, ceapă și cartofi
Joi seara (17 noiembrie 2011), în sala festivă a școlii s-a încins un bal în toată regula, coordonat de prof. Daniela Pusta și Kristo Tunde, Daniela având și rolul de prezentator. Miza balului a constituit-o dobândirea râvnitelor titluri de Miss și Mister boboc 2011. Bătălia pentru înaltele titluri s-a dat între opt boboci din clasele a IX-a, grupați în patru perechi (Mădălina Gligan din IX B – Sebastian Florea, IX B; Mădălina Găvruța, IX A – Mădălin Bodnar, IX C; Ioana Simuț, IX A – Borbely Norbert, IX B; Silagyi Melinda, IX B – Koteles Mihaly, IX C). Pentru a-i testa în fel și chip, organizatorii le-au pregătit șase probe de concurs, iar juriul a fost cu ochii pe ei. Din juriu au făcut parte: doamna director ing. Aurora Tabacu – președintele juriului, prof. Ana Maria Iova – director adjunct, bibliotecar Florica Roibu, prof. Simona Indrecan și prof. Ana Drăgian.
După prezentare, bobocii au fost invitați pe ringul de dans, unde au putut să-și etaleze măiestria într-ale dansului („să se rupă în figuri”, cum spun „specialiștii”), individual și în perechi, pe ritmuri din cele mai diverse, pregătite de DJul serii, dl prof. Eugen Szakacs (fost redactor la radio „Sonvest”). Legați la ochi, băieții trebuiau să adune garoafele împrăștiate pe jos, fiind ghidați de partenere. Tot ei, privind gesturile de mimă ale partenerei, trebuiau să descifreze ce voia aceasta să-i transmită prin acele semne „disperate” (Moș Crăciun, iepure, sanie, iarna); tot suflând spre un balon umflat, concurenții trebuiau să-l mențină în aer cât mai mult timp; bobocii au fost puși apoi în situația de a bărbieri un balon umflat, dat cu cremă din belșug; la cea din urmă probă, fetele, legate la ochi și ghidate de parteneri, trebuiau să adune de pe jos ceapă și cartofi, fără a le confunda cu merele nevinovate.
 Artiști de artiști
 La final de concurs, juriul s-a retras pentru deliberare. Probele, însă, nu s-au ținut lanț, printre ele, organizatorii au introdus în scenă artiști de artiști, de diferite vârste (campioni și viitori campioni): o pereche de dansatori campioni de la Club „Feeling Dance” Oradea: Raluca Jurcuț – Alexandru Zaboș; o trupă de copii de la Casa Tineretului: Glad, Mihnea, Șerban, Răzvan, Andrei – Andrei, trupa „Chip Munkzz”, cei mai mici componenți ai familiei H2O, instruită de Andrei Simina; și H2O avea să evolueze în fața francezilor, dar în componență restrânsă: doar opt băieți și trei fete. De la bal nu putea lipsi prezentarea de modă. Trupa de manechine „20-Ella” (în traducere liberă: Agenția „Ella Mode”, în cel de-al 20-lea an al existenței sale) a dorit să transmită următorul mesaj: „NU anorexiei! NU bulimiei!” Toți tinerii sunt frumoși (fiecare cu farmecul său), iar pentru a prezenta niște ținute de vestimentație nu e nevoie de o cură specială de slăbire!
Deliberarea și încoronarea...
Titlurile au fost cucerite de Melinda – Miss și Sebastian – Mister.
Pe locul II – Ioana și Mihaly, pe III – Mădălina Găvruța și Norbert, iar premiul de popularitate – Mădălina Gligan și Mădălin.
Melinda este din Diosig, are 16 ani (născută în 11 ianuarie), 1,65 m și 52 kg; e brunetă cu ochi verzi. Sebi e din Oradea, are 15 ani (născut în 4 februarie), 1,81 m și 57 kg; e șaten cu ochi verzi.
Oradea este un oraș al contrastelor...
La sfârșitul balului, gazdele și-au sărbătorit oaspeții, invitându-i la o cântare (Marseillaise - imnul Franței) și o felie de tort special, în culorile drapelului, cu un contur și denumirea localității Bordeaux și cu turnul Eiffel în mijloc.
Discutând cu însoțitorii grupului de tineri francezi (Jacques Ineichen, Jeannie Girard și Ioana Buran – studenta din Baia de Arieș, aflată la studii în Bordeaux, în al doilea an de Master), aveam să aflăm cum ne percep alții. Oradea este un oraș frumos, un oraș al contrastelor, atât din punct de vedere uman, cât și din punct de vedere arhitectural, cu clădiri remarcabile arhitectural, dar care trebuie renovate, cu multe și felurite biserici, cu comercianți reci, cărora le lipsește surâsul... profesional! Practica lor pe șantiere s-a desfășurat în foarte bune condiții, chiar dacă firma nu le-a putut oferi ocazia de a zidi, ci de a tencui...
Una peste alta, francezii s-au simțit bine în Oradea, plecând cu amintiri plăcute din municipiul de pe Crișul Repede. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Balul bobocilor... pentru partenerii francezi.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:06:11 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...