Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Renunțând poți dărui

Cutia de Crăciun

Renunțând poți dărui

Când ai mult, dă mai mult; dacă ai puțin dă mai puțin, dar nu pregeta să faci milostenie. Dă celui flămând din pâinea ta și celui gol din hainele tale. Din toate câte ai din belșug, fă milostenie, și să nu-i pară rău ochiului tău când vei face milostenie! (Cartea lui Tobit 4, 8 și 16)

La post, ajun și rugăciune se adaugă milostenia sau caritatea trupească și sufletească.
Această virtute are o dublă valoare, prin faptul că întâi ne lipsim pe noi înșine, de bună voie, de un bun, iar, în al doilea rând, dăruind acel bun unuia lipsit, împlinim o faptă de dragoste creștinească.
Și, atunci, când renunțăm la ceva spre a-l dărui lui Isus în persoana celui lipsit sau suferind, Isus nu se lasă întrecut în generozitate și ne iartă o parte mai mică sau mai mare din datoria pedepselor ce le avem de ispășit, în măsura iubirii cu care l-am dăruit.
Suntem în postul Crăciunului și de aceea trebuie să-i înțelegem spiritul.
Toți știu că această perioadă este un timp de pregătire pentru Crăciun. De aceea, cu multe zile înainte ne pregătim sufletele, ne curățăm conștiința, ne purificăm spiritul și încercăm să primim venirea Lui: frumoși și fără nici o pată. Așa cum Isus se naște din imaculata Fecioară, tot așa Crăciunul trebuie să fie celebrat de oameni curați, imaculați. Oricine, în acea zi, va fi murdar și pătat demonstrează că nu este interesat de Nașterea lui Isus și nu ia în considerare dorința acestuia de a intra în sufletul fiecăruia dintre noi.
Prin urmare, apropiindu-ne de Crăciun, să ne purificăm de urâțenia păcatului, și să umplem locul lăsat de acesta cu diferite acțiuni de caritate.
Ce vom spune dacă într-o casă, între servitorii aceluiași patron, unul se îngâmfă, îmbrăcat cu haine scumpe, și un altul suferă că abia se poate acoperi cu zdrențe; că unul se îmbuibă cu mâncare și un altul moare de foame și de frig? Ce eficiență va avea rugăciunea noastră? Cum putem să cerem să fim eliberați de păcat și să nu fim deschiși față de frații noștri?
Suntem imitatori ai Domnului nostru. Dacă El a voit ca și săracii să participe împreună cu noi la harul Cerului, de ce să nu fie părtași cu noi și la bunurile terestre? Să nu ne fie străini în cele materiale dacă ne sunt frați în Sfintele Taine. Numai astfel vom reuși împreună, cu toții, să-l primim pe Isus în ieslea sufletului nostru.
Ia și tu Cutia de Crăciun și pune în ea darul tău, expresie a renunțării tale, și ajută o familie care se află în dificultate. Caritas Eparhial Oradea va direcționa ajutorul tău acolo unde este cea mai mare nevoie.
Acest post al Crăciunului nu trebuie să fie un post al durerii, al amărăciuni și tristeții, ci un post al bucuriei și al dăruirii, prin renunțare, pentru că Pruncul Isus va veni și ne va aduce mântuirea fiecăruia dintre noi. (pr. Olimpiu Todorean)
 La ce poți renunța?
La o ciocolată, un suc, o prăjitură, un film, o cafea, un pachet de țigări, un vin, o bere, la ....
Tu la ce renunți?
Pune în Cutia de Crăciun darul tău, expresie a renunțării tale, și ajută o familie care se află în dificultate.
Caritas Eparhial Oradea va direcționa ajutorul tău acolo unde este cea mai mare nevoie. (www.caritaseparhial.ro)
Se poate intra în posesia Cutiei de Crăciun în Librăria Gutenberg (str. Ep. Mihai Pavel, 4 Oradea), de luni până vineri, între orele 9.00 și 17.00. (Olimpiu T.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:11:34 Ora standard a Europei de Est