Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Renunțând poți dărui

Cutia de Crăciun

Renunțând poți dărui

Când ai mult, dă mai mult; dacă ai puțin dă mai puțin, dar nu pregeta să faci milostenie. Dă celui flămând din pâinea ta și celui gol din hainele tale. Din toate câte ai din belșug, fă milostenie, și să nu-i pară rău ochiului tău când vei face milostenie! (Cartea lui Tobit 4, 8 și 16)

La post, ajun și rugăciune se adaugă milostenia sau caritatea trupească și sufletească.
Această virtute are o dublă valoare, prin faptul că întâi ne lipsim pe noi înșine, de bună voie, de un bun, iar, în al doilea rând, dăruind acel bun unuia lipsit, împlinim o faptă de dragoste creștinească.
Și, atunci, când renunțăm la ceva spre a-l dărui lui Isus în persoana celui lipsit sau suferind, Isus nu se lasă întrecut în generozitate și ne iartă o parte mai mică sau mai mare din datoria pedepselor ce le avem de ispășit, în măsura iubirii cu care l-am dăruit.
Suntem în postul Crăciunului și de aceea trebuie să-i înțelegem spiritul.
Toți știu că această perioadă este un timp de pregătire pentru Crăciun. De aceea, cu multe zile înainte ne pregătim sufletele, ne curățăm conștiința, ne purificăm spiritul și încercăm să primim venirea Lui: frumoși și fără nici o pată. Așa cum Isus se naște din imaculata Fecioară, tot așa Crăciunul trebuie să fie celebrat de oameni curați, imaculați. Oricine, în acea zi, va fi murdar și pătat demonstrează că nu este interesat de Nașterea lui Isus și nu ia în considerare dorința acestuia de a intra în sufletul fiecăruia dintre noi.
Prin urmare, apropiindu-ne de Crăciun, să ne purificăm de urâțenia păcatului, și să umplem locul lăsat de acesta cu diferite acțiuni de caritate.
Ce vom spune dacă într-o casă, între servitorii aceluiași patron, unul se îngâmfă, îmbrăcat cu haine scumpe, și un altul suferă că abia se poate acoperi cu zdrențe; că unul se îmbuibă cu mâncare și un altul moare de foame și de frig? Ce eficiență va avea rugăciunea noastră? Cum putem să cerem să fim eliberați de păcat și să nu fim deschiși față de frații noștri?
Suntem imitatori ai Domnului nostru. Dacă El a voit ca și săracii să participe împreună cu noi la harul Cerului, de ce să nu fie părtași cu noi și la bunurile terestre? Să nu ne fie străini în cele materiale dacă ne sunt frați în Sfintele Taine. Numai astfel vom reuși împreună, cu toții, să-l primim pe Isus în ieslea sufletului nostru.
Ia și tu Cutia de Crăciun și pune în ea darul tău, expresie a renunțării tale, și ajută o familie care se află în dificultate. Caritas Eparhial Oradea va direcționa ajutorul tău acolo unde este cea mai mare nevoie.
Acest post al Crăciunului nu trebuie să fie un post al durerii, al amărăciuni și tristeții, ci un post al bucuriei și al dăruirii, prin renunțare, pentru că Pruncul Isus va veni și ne va aduce mântuirea fiecăruia dintre noi. (pr. Olimpiu Todorean)
 La ce poți renunța?
La o ciocolată, un suc, o prăjitură, un film, o cafea, un pachet de țigări, un vin, o bere, la ....
Tu la ce renunți?
Pune în Cutia de Crăciun darul tău, expresie a renunțării tale, și ajută o familie care se află în dificultate.
Caritas Eparhial Oradea va direcționa ajutorul tău acolo unde este cea mai mare nevoie. (www.caritaseparhial.ro)
Se poate intra în posesia Cutiei de Crăciun în Librăria Gutenberg (str. Ep. Mihai Pavel, 4 Oradea), de luni până vineri, între orele 9.00 și 17.00. (Olimpiu T.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:15 Ora de vară a Europei de Est