Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Domeniul Informatică pe locul I (din 36), iar Matematica – pe IV (din 44)

Promovarea imaginii

Domeniul Informatică pe locul I (din 36), iar Matematica – pe IV (din 44)

Printre profesorii universitari care se bucură de respectul și aprecierea colegilor și studenților se numără și dl prof. univ. dr. Constantin Popescu – directorul Departamentului de Matematică și Informatică al Universității din Oradea, aflat în fruntea departamentului nu de dată recentă, ci din 2005.

Cinci programe de licență și master
În rândurile de față, însă, nu ne-am propus să realizăm un portret sau un profil al managerului de departament, ci prezentarea ofertei educaționale și câteva considerații, aprecieri pe care alții le-au făcut la adresa acestui departament (cu cele două domenii) în cadrul unor ierarhizări oficiale (publicate).
În cadrul departamentului vorbim despre trei programe de licență, de 3 ani (toate acreditate): Matematică, Mate-Info și Informatică. În cadrul Masterului există două programe de studii (de 2 ani): Matematică didactică în domeniul Matematică și Sisteme distribuite în internet în domeniul Informatică.
Să mai spunem că la fiecare din cele cinci programe de studii au fost, an de an, destule locuri bugetate.
Departamentul dispune de un colectiv valoros de cadre didactice (34), din care opt profesori universitari doctori și cinci conferențiari doctori, 21 de lectori doctori și asistenți universitari. Prof. univ. dr. Sorin Gal a câștigat în 2011 un grant de cercetare în domeniile Matematică și Informatică din partea Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, singurul de la Universitatea din Oradea; cu cele 93,67 de puncte, dl profesor Sorin Gal ocupă locul IV în clasamentul celor 33 de competitori, având în față doar doi reprezentanți ai Academiei Române și un profesor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Locul III, între universitățile mici 
Potrivit clasamentului publicat pe portalul de business MONEY.ro, Universitatea din Oradea ocupă locul III în rândul universităților de stat mici (după Universitatea din Craiova și Universitatea Transilvania din Brașov), după activitatea științifică relevantă la nivel internațional și indexată între 2002 și 2011, potrivit clasamentului instituțiilor cu activitate de cercetare din România, realizat de Asociația Ad Astra.
Potrivit listei instituțiilor din România cu activitate de cercetare, domeniul Informatică din cadrul departamentului de Matematică și Informatică al Universității din Oradea ocupă locul I în clasamentul întocmit de Ad Astra (Cartea albă a cercetării din România), dintr-un total de 36 de universități și institute de cercetare din România, iar domeniul Matematică – locul IV, din 44 de universități și institute de cercetare din România.
Experiență remarcabilă de predare și cercetare în străinătate
Profesorii Departamentului de Matematică și Informatică au o experiență remarcabilă de predare și cercetare în străinătate, în special în Statele Unite ale Americii și Europa, după cum aveam să aflăm de la directorul departamentului.
Mulți profesori din cadrul acestui departament au predat cursuri la universități americane sau au lucrat la diverse proiecte de cercetare în cadrul unor universități europene: prof. univ. dr. Sorin Gal (Memphis University, SUA), prof. univ. dr. Constantin Popescu (Centre for Quantifiable Quality of Service in Communication Systems, Norwegian University of Science and Technology, Trondheim, Norvegia; Aarhus University, Danemarca), prof. univ. dr. Mircea Balaj (Universitatea Tehnică din Bielsko-Biala, Polonia), prof. univ. dr. Daniel Pașca (Worcester Polytechnic Institute si City University of New York, SUA), conf. univ. dr. Liviu H. Popescu (University of Texas at El Paso, SUA), lect. univ. dr. Barnabaș Bede (University of Texas at El Paso si University of Texas Pan-American, SUA), prof. univ. dr. Alexandru Bica (Universite d’Orleans, Franța; Aldo Moro University of Bari, Italia), conf. univ. dr. Aurel Căuș (Universite d’Orleans, Franța). (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Domeniul Informatică pe locul I (din 36), iar Matematica – pe IV (din 44).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:18 Ora de vară a Europei de Est