Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

20 de ani de școală electronică la Universitatea din Oradea

Moment aniversar, ieri, la Biblioteca Universității

20 de ani de școală electronică la Universitatea din Oradea

Conducerea Departamentului de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității din Oradea a marcat, ieri (marți, 15 noiembrie 2011), în sala de conferințe a Bibliotecii universitare, 20 de ani de școală electronică la Universitatea din Oradea.

Specializarea Electronică aplicată a funcționat la Universitatea din Oradea din anul universitar 1990-1991, cu învățământ de zi, ingineri, și a fost autorizată să funcționeze din 18.08 1992. Ulterior a fost acreditată începând cu anul universitar 1998-1999 și reacreditată în iunie 2004 și ianuarie 2010.
Catedra de Electronică, organizatoare a specializării Electronică aplicată, a fost înființată în 1993 și transformată în Departament de Electronică și Telecomunicații prin hotărârea Senatului Universității în data de 18.07.2011. În 14 septembrie 2006 s-a primit autorizare de organizare a studiilor și pentru programele de studii Rețele și software de Telecomunicații și Inginerie Medicală.
În cuvântul său, directorul de departament, profesor dr. ing. Cornelia Gordan, a felicitat deopotrivă cadrele didactice și foștii absolvenți pentru parteneriatele pe care le dezvoltă în permanență, întrucât cei mai mulți dintre absolvenții catedrei de Electronică lucrează la companii de profil din zonă, cu specific electronic și de telecomunicații: SC Connectronics, Celestica, Plexus Services, RDS-RCS, Hanil Electronics Biharia, Romtelecom Oradea... Există un sprijin reciproc între mediul socio-economic și departament, cel care îi furnizează resursele umane. La rândul lor, companiile au ușile deschise pentru studenții departamentului, care își desfășoară orele de practică în cadrul acestor companii și chiar sunt încurajați să-și ia teme pentru lucrările lor de licență, cu finalizare și aplicabilitate în respectivele companii. În cuvântul doamnei director și în intervențiile
secretarului științific al Universității – prof. dr. ing. Sorin Curilă și ale prodecanului – prof. dr. ing. Daniel Trip, au fost evidențiate bunele relații care există între grupuri de cercetare din cadrul Universității Oradea și grupuri ale altor universități din Timișoara, București, Cluj-Napoca, dar și din străinătate (din Lyon, Reims, Poitiers, Clermont-Ferrand, din Franța, din Atena – Grecia, din Budapesta – Ungaria și din Kosice – Slovacia). În mod periodic, la Oradea sunt invitați profesori de la universități din Timișoara, București și Clu-Napoca pentru prelegeri de specialitate. Departamentul de Electronică și Telecomunicații dispune de laboratoare acreditate pentru activități didactice și de cercetare științifică în domeniul Inginerie Electronică și Telecomunicații. Personalul său didactic este implicat în granturi de cercetare naționale (CeEx, CNCSIS, PNCDI-II, HURO) și internaționale (Leonardo da Vinci, FP7, Brâncuși, LLP)...
„Sunt un om norocos, bucuros de familia personală și de familia mea profesională...”
A declarat șeful primei promoții de ingineri electroniști.
Dintre foștii absolvenți prezenți la manifestare, au luat cuvântul Adriana Manole (de la Plexus), ing. Sergiu Crăciun (de la Celestica), ing. Kecseg Fonce Andrei (de la Connectronics), Csaki Otto (de la Romtelecom) și prof. dr. ing. Cristian Grava – șeful primei promoții de ingineri electroniști (din 1995), cu doctoratul luat în Franța, care astăzi este profesor al Departamentului de Electronică și Telecomunicații. Vorbitorii și-au manifestat bucuria de a fi prezenți la ceas aniversar alături de foștii lor profesori, cărora le-au mulțumit pentru șțiința transmisă, fiind încântați să poată menține contactul cu Universitatea prin studenții care își desfășoară orele de practică în cadrul companiilor la care ei sunt angajați.
„Manifestarea de astăzi este și un prilej în plus de a marca ieșirea la pensie a dlui prof. dr. Bondar Karoly, primul șef de catedră, din anii 1993- 2004. Pentru existența noastră ca Universitate și catedră, îi datorăm merite fostului nostru decan și rector dlui Teodor Maghiar, iar domnul Bondar are meritul de a fi întemeietorul, cel care a pus bazele Electronicii la Oradea”, a conchis directorul de departament, prof. dr. ing. Cornelia Gordan. (Ovidiu DAN) P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 20 de ani de școală electronică la Universitatea din Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:18 Ora de vară a Europei de Est