Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Balul bobocilor de la „Traian Vuia”

Miercuri seara, a plouat cu premii la No Problem

La Balul bobocilor de la „Traian Vuia”

„Traian Vuia” confirmă. Echipa îndrumată de prof. Voichița Darna și Luminița Ciugudean a făcut spectacol și în această seară (miercuri, 7 noiembrie 2007), la „No Problem”. Răzvan și Denisa au câștigat titlurile și se vor bate cu liceenii orădeni la Balul balurilor.

Campioni pe scenă, campioni și în juriu
Cu această echipă de aur, „Vuia” a dat lecții și la edițiile anterioare ale Balului bobocilor, dar și la Balul balurilor. În juriu, alături de dl director Dorel Șaitoș și alți profesori, au luat loc Marieta Popovici și George Marincaș – bobocii extraordinari de anul trecut, câștigători ai locului al doilea la Balul balurilor.
Pe scenă, artiști campioni – trupa de dans a școlii „Gașca”, premiul II la Balul balurilor și locul I la Miss Highscool, „Șatra” , premiul juriului la „Cel mai bun liceu”, Alin Soană, din clasa a IX-a B (a venit tocmai din Focșani să învețe mecatronică la „Vuia”), a venit cu valiza Cleopatrei Stratan și cu bebelușele „cârcotașilor” pentru un show de zile mari și o parodie de dragoste, Ruana  (alias Oana Târb) s-a dat pe lângă M&C (Cristian Șuteu-Andrei Marc), ca și Cristian Paul – pentru o repriză de rap. Și ca să fie totul ca la carte, iar moda să fie modă, „vuiștii” au adus și o creatoare de modă (pe dna Cristina Lazăr, cu al ei salon de rochii de pe Gutenberg) și Ruxi, prezentatoarea, tot acolo s-a îmbrăcat pentru bal. Nu întâmplător, am vorbit de bebelușele „cârcotașilor” pentru că gimnasta de excepție, Andrada Popa, a devenit și ea o bebelușă (mai multe nu vă spunem acum, că nu e voie).
Un bal mascat
La prima lor înfățișare, bobocii s-au prezentat (funny) într-o ipostază inedită și o costumație originală: familia Adams (IX E), armata (IX B), păpușa Barbie și Ken (IX SAM), mumia (Egiptului antic) și cercetătoarea (IX A), Scufița și vânătorul (IX C), poveste de cartier, a la Romeo și Julieta (IX D). Și dacă fiecare boboc a fost original prin îmbrăcăminte și rolul interpretat, la fel de originali s-au dovedit și în declarațiile de dragoste, în funcție de profilul la care învață (tehnică de calcul, mecatronică, contabilitate, turism, informatică…). Proba a fost trecută cu bine de toți concurenții, nicio parteneră nu a căzut pe spate la auzul declarației. Cele mai multe rateuri s-au înregistrat la ghicitul melodiei fredonate de partenerul cu căștile la urechi. A venit apoi momentul adevărului (pentru boboacă) și al provocării (pentru boboc). Dacă fetele trebuiau să confirme sau să infirme adevărul unei afirmații făcute de Ruxi sau Dorin (prezentatorii balului), băieții aveam de îndeplinit anumite sarcini: că conducă un burlan… cu capul, să invite o profesoară la un limbo, să adune monede din sală, să danseze pe „Lacul lebedelor”, să poarte o pereche de pantofi de damă…
A fost un bal de bal, iar la final a plouat cu premii, din partea generoșilor sponsori.
Câștigătorii
Privind prin prisma premiilor oferite concurenților, cu toții au fost câștigători, alături de spectatori.
Clasamentul, însă, stabilește o ierarhie de moment: Claudia Bulcău și Bogdan Balaj - premiul I; Mădălina Anton și Bogdan Avram – premiul II; Ramona Șișca și Bogdan Gălășel – premiul III; Corina Lontiș și Răzvan Duma – premiul de popularitate; Denisa Comoți și Mădălin Jolța – pereche cea mai potrivită; Renate Boroș și Cristian Mateoc – premiul funny; Denisa Comoți – Răzvan Duma – Miss și Mister boboc.
Denisa (fostă pedagogistă) vrea să ajungă stilistă. A făcut doi ani dans modern și trei ani dansuri populare la palat, îi place muzica și dansul; Răzvan vine de „Dacia”, e Taur, plin de viață, și dansează bine. A dansat trei ani la „Quasar”, iar de doi ani e la „Young Spirit”.  (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Balul bobocilor de la „Traian Vuia”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:22 Ora de vară a Europei de Est