Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O întâlnire benefică – cu valențe multiple

La Ceica, întâlnire cu poeții și poezia

O întâlnire benefică – cu valențe multiple

„Căci nu este alta și mai frumoasă și mai de folos în toată viața omului zăbavă decât cetitul cărților”- Miron Costin

Cercul de poezie „Ana Blandiana” și-a redeschis activitatea joi, 20 octombrie 2011, pentru toți iubitorii și creatorii de poezie de la școlile din Ceica și Ceișoara, sub îndrumarea profesorilor de literatură Ioan Boț și Ioana Bădăra.
La prima întâlnire s-a ales conducerea, s-au stabilit obiectivele și activitățile principale pentru următoarele luni, s-au stabilit elevii creatori care vor citi la ședința viitoare, care la cererea insistentă a membrilor cercului a avut loc joi, 27 octombrie 2011, când au citit trei elevi dornici de afirmare.
Miercuri, 9 noiembrie, 2011, membrii Cercului de poezie „Ana Blandiana”, împreună cu cadrele didactice, au avut ca invitați doi poeți de marcă ai generației ’80, Ioan Moldovan – redactorul-șef al revistei „Familia” și Gheorghe Vidican, iar joi, 10 noiembrie, membrii Cercului de poezie au pregătit un recital-concurs dedicat sexagenarului poet nonconformist – contemporanul nostru Mircea Dinescu.
Lansare de carte într-o sală de clasă
În viața micilor iubitori și creatori de poezie de la Școala din Ceica,  lansarea unui volum de poezie este un eveniment unic. Poetul Gheorghe Vidican, la invitația Cercului de poezie, a acceptat cu bucurie să-și  lanseze în școala noastră cel de-al optulea volum de versuri, intitulat metaforic „Fluturi în tranșee”. În calitate de coordonator al Cercului, profesorul Ioan Boț a prezentat succint cele două personalități reprezentative pentru cultura românească contemporană. Poetul Ioan Moldovan a prezentat publicului tânăr cât mai pe-nțelesul lor universul poetic al poetului Gh. Vidican, al cărui foarte bun cunoscător este. În discursul său, poetul a făcut o frumoasă pledoarie pentru lectură, pentru întâlnirea directă cu cartea. „Lectura, consideră poetul I. Moldovan, este singurul mijloc de salvare a tinerilor de sub robia calculatorului, a cărui utilizare exagerată poate duce la înstrăinarea omului de sine însuși și de ceilalți”. Poetul aduce în sprijinul pledoariei sale cuvintele nepieritoare ale înțeleptului cronicar moldovean Miron Costin.
Poeții n-au venit cu mâna goală
În timpul prezentării poeziei dificile a lui Gh. Vidican, poetul I. Moldovan a ținut o mică lecție de receptare a poeziei, începând cu titlul-metaforă angajând un dialog extrem de benefic cu tinerii iubitori de poezie, de frumos. Poetul I. Moldovan n-a venit cu mâna goală, împărțindu-le elevilor daruri culturale –numere din prestigioasa revistă pe care o conduce, revista „Familia”. În final, poetul Gh. Vidican a dat multe autografe cu dedicație, atât elevilor, cât și profesorilor iubitori de poezie, iar poetul Ioan Moldovan a fost asaltat de copii să le dea zeci de autografe pe revistă, cât și pe o foaie de caiet. Faptul că poeții au acceptat să coboare din turnul de fildeș în mijlocul cititorilor lor, și n-o fac pentru prima dată, s-a dovedit a fi extrem de benefic, atât pentru scriitori, cât și pentru cititori. (Ioan Boț)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O întâlnire benefică – cu valențe multiple.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:57:43 Ora de vară a Europei de Est