Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural”

Ieri, la Oșorhei a fost sărbătorită

„Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural”

Primăria comunei Oșorhei, Școala cu clasele I-VIII și comunitățile etnice și religioase din zona comunei Oșorhei au răspuns provocării lansate de Uniunea Femeilor Bihor - Oradea de a organiza și găzdui, sâmbătă, 12 noiembrie 2011, festivități pentru marcarea „Zilei Internaționale a Femeii din Mediul Rural”.

După întâlnirea avută în sala de consiliu a Primăriei Oșorhei, organizatorii și invitații s-au reunit la Căminul Cultural, unde a avut loc un program complex, menit să-i încânte atât pe organizatori și invitați, cât și pe locuitorii comunei prezenți la manifestare.
 „Veșnicia s-a născut la sat”
În sala de consiliu, dna Miorița Săteanu, președintele Uniunii Femeilor Bihor – Oradea, avea să felicite organizatorii pentru modul exemplar în care s-au mobilizat în amenajarea expoziției la Căminul Cultural, pe toată lungimea sălii, evidențiind implicarea organizației de femei a PNL Oșorhei, președinte Anca Pop, elevii și dascălii Școlii cu clasele I-VIII din Oșorhei, director – profesor Camelia Adriana Indrie, director adjunct – profesor Ana Franciac. Îndrăgita interpretă de muzică populară Maria Haiduc și-a prezentat „copiii” (interpreți de muzică populară de diferite vârste, pe care i-a îndrumat și promovat în timp): Antonia Hoza (clasa a V-a, la Școala „Dacia”), Andrada Crăciun (clasa a VIII-a, la Liceul de Artă), tânărul Lucian Hus (aflat la ora debutului în public), cunoscuta și îndrăgita Florica Ruja. La rândul său, dl primar Ioan Pop a mulțumit doamnei Miorița Săteanu pentru frumoasa inițiativă, asigurând-o de faptul că în Oșorhei, femeia din mediul rural va fi prețuită, cinstită și sărbătorită an de an (cât timp va fi în fruntea comunei).
„Să prețuiești ce ai, până sunt lângă tine, cât trăiesc”
În deschiderea manifestărilor de la Căminul Cultural, președintele UFBO, dna Miorița Săteanu, a creionat imaginea reală a femeii de la sat, activă pe toate planurile și în toate domeniile, care a cunoscut în timp stima și aprecierea întregii comunități. Așa se face că găsim astăzi femei în toate structurile politice, economice și sociale, în toate organismele și organele de conducere, inclusiv în ministere, Guvern, parlamentari și deputați. Despre femeia din mediul rural, din comuna Oșorhei, ca păstrătoare și promotoare a valorilor, obiceiurilor și tradițiilor locale, a vorbit doamna Anca Pop, președintele organizației PNL Oșorhei. Dl primar Ioan Pop a felicitat toate femeile comunei Oșorhei, asigurându-le de tot sprijinul Primăriei și Consiliului local în a dezvolta servicii, firme și fundații... Domnia sa a evidențiat faptul că în cele 209 societăți existente la nivelul comunei și 11 asociații, fundații și ONG-uri, femeile ocupă o pondere importantă, fiind în cele mai multe cazuri promotorii și pilonii societății, fundației sau asociației. Întâiul gospodar vrednic de stimă al Oșorheiului a mai punctat bunele obiceiuri pe care le-a promovat conducerea Primăriei și Consiliul local în coagularea comunității, în aprecierea și promovarea valorilor locale, obiceiurilor și tradițiilor (la Balul strugurilor și Zilele comunei), cei dintâi vizați fiind tinerii și copiii din comună. De fapt, ceea ce au făcut primarul Ioan Pop și vicele Ioan Gligor pentru școlile și grădinițele comunei Oșorhei nu au făcut 10 primari la un loc...
Pragmatic și bine orientat, ca totdeauna, deputatul Szabo Odon a impresionat și de această dată printr-un discurs bazat pe realitatea imediată a momentului și familiei sale. „Când am ajuns la facultate, bunica mea m-a învățat să fiu Om și să-mi mențin Omenia. Ea a crescut 12 copii, în credință, iubire și dăruire. Din toți a făcut Oameni. Să prețuiești ce ai, până sunt lângă tine, cât trăiesc, nu după ce au plecat (murit), m-a povățuit bunica mea...”  
O șezătoare... internațională!
Micii și marii artiști care s-au adunat la șezătoarea de la Oșorhei nu au fost doar elevi ai școlii din localitate, ci și „nuntași ai Bihorului”, dacă ne referim la „copiii” dnei Maria Haiduc, dar și interpreți importanți din Oradea și din Ungaria. Grupul „Fonoka” din Ungaria, spre exemplu, are în spate peste 15 ani de activitate artistică, răsplătită cu o medalie de aur.  Tot la această șezătoare a fost prezent grupul „Magyarlapadi” din Ungaria, dar și Corul de femei al Bisericii Reformate din Oșorhei.
Admirabilii elevi ai Școlii din Oșorhei, „orchestrați” de minunații lor îndrumători, prof. Claudia Tișe, Ana Franciac (director adjunct), Amalia Þoca și Valerica Negruț, au prezentat piesele componente ale costumelor populare tradiționale pe care le-au îmbrăcat (costume românești și maghiare), au prezentat o șezătoare autentică, locală, au jucat ca pe la Oșorhei, după care au lăsat locul artiștilor din Ungaria, cu șezătoarea lor tradițională, membrilor corului Bisericii reformate și artiștilor Asociației Partium...
Dragoste – buruiană rea, Zărzărică-zărzărea
La mijlocul spectacolului, pe scenă au urcat „copiii” dnei Maria Haiduc: Antonia Hoza, Andrada Crăciun, Lucian Hus și doamna Florica Ruja (devenită fiică a comunei prin adopție).  
După melodioasele și incitantele cântece bihorenești, au curs romanțele și doinele, interpretate cu sensibilitate și măiestrie de doamnele folclorului nostru bihorean Florica Ruja și Maria Haiduc și de o interpretă locală talentată, Florica Pater Chiș din Cheriu, care a stors lacrimi cu doina sa nu doar mamei sale, ci tuturor mamelor din sală. „Þi-oi doini și ți-oi cânta/ Să-ți astâmpăr inima/ Þi-oi cânta de ziua ta/ La mulți ani, măicuța mea!”
În finalul recitalului au debutat frații Andrei și Bogdan Dunca din Cheriu, elevi în clasele a VII-a și a VIII-a, dar după cum au cântat, eram înclinați să credem că sunt mult mai „bătrâni” și pricepuți.
O expoziție și un prezentator de top!
S-au mobilizat exemplar femeile liberale și neliberale din Oșorhei în organizarea expoziției, școlarii, mămicile și dăscălițele comunei, dar le-au dat o mână de... aur și meseriași profesioniști din Salonta și Oradea. Am avut ce vedea și admira pe mese: de la obiecte și podoabe, la produse agro-alimentare, flori, picturi, sculpturi, împletituri din paie, pănuși și nuiele, lucrări de-ale copiilor de la școlile și grădinițele comunei, dar și din Oradea, de la Grupul Școlar „Ioan Bococi”, de la Asociația Down, de la CSEI „Orizont”... Au fost prezente la expoziție și spectacol membri, colaboratori și simpatizanți ai UFBO, unii în primul rând, alții pe lateral: prof. Mariana Lucaci, Rodica Balog, Nela Axinte...
Dacă spectacolul în sine, expoziția și tot ce s-a prezentat sâmbătă la Căminul Cultural a fost de nota 10, mai trebuie să adăugăm că am avut parte și de un prezentator de top, cronicarul de sport, reporterul realist și obiectiv al tuturor evenimentelor, dl Victor Mihalcea, a fost un admirabil și abil animator. Domniei sale îi datorăm toate zâmbetele pe care le-am avut cu toții pe chip preț de mai bine de cinci ore! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (145 de poze), accesați Galeria foto: „Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:56:50 Ora standard a Europei de Est