Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Dorim crearea unei asociații a foștilor absolvenți”

O întâlnire de suflet între eminescieni

„Dorim crearea unei asociații a foștilor absolvenți”

Dna profesor Maria Onița, noul director al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea, simte nevoia de a promova mai mult imaginea colegiului, apelând chiar și la foștii absolvenți ai liceului, cu care a avut o primă întâlnire joi seara (10 noiembrie 2011).

O pârghie la îndemână pentru această promovare o constituie noua conducere a Consiliului elevilor, care a și demarat un concurs, intitulat „Școala mea are talent”, al cărui scop declarat (de către consilierul educativ, dl prof. Ioan Cadar) este de a promova elevii talentați, dar și imaginea școlii.
Doamna director Maria Onița s-a arătat încântată de întâlnirea cu foștii absolvenți, cărora le-a propus crearea unei asociații a absolvenților eminescieni.
„Astfel dorim să realizăm o punte între noi și voi, o punte de legătură, de relație... Lansăm inițiativa de a vă implica în proiecte comune. Să-i implicați și pe elevii noștri în proiectele voastre profesionale sau civile. Să încheiem parteneriate... Să ne ajutați să elaborăm o revistă online a școlii, un forum, un blog pentru a putea colabora, pentru a putea fi contactați. Primim orice idee nouă în folosul nostru și al absolvenților. Vrem să creăm o bază de pornire pentru discuții și posibilitatea de a ne reuni și de a colabora...”
„Copiii au nevoie de modele”
Doamna director le-a solicitat apoi foștilor absolvenți sprijin în orientarea viitorilor absolvenți, care au nevoi de consiliere. „Să-i orientați în profesie, să le arătați ce este frumos, dar să le explicați și ce este greu, pentru a face o alegere cât mai potrivită!”
Dl Victor Mihalcea, obișnuit cu mânuirea microfonului și cu interviurile, a pornit prin sală pentru a provoca asistența la discuții, de această dată în calitatea sa de președinte al Comitetului reprezentativ al părinților pe școală. Îmbrățișând ideea de consiliere lansată de doamna director, dl Victor Mihalcea a ținut să sublinieze un adevăr: „Copiii au nevoie de modele”, iar în sală au fost reperați judecători, ziariști, reporteri de televiziune ..., care ar putea să-i consilieze pe eminescieni, dar și să-i ajute la încropirea revistei...
Aducând în discuție campioana de baschet băieți a colegiului, dl Mihalcea a dorit să se știe că orice ajutor (logistic, material sau ideologie) este bine primit. Prezenți la reuniune, reprezentanții Consiliului elevilor, președintele și vicepreședintele (Mark Lukacs, respectiv Cinthia Domokos) au pus pe tapet planurile lor de promomvare a imaginii colegiului prin intermediul concursului „Școala mea are talent”...
Dintre foștii absolvenți, s-au dezlegat la limbă, în urma provocărilor, un ziarist (Adrian Criș) și o judecătoare (Dana „care nu a copiat niciodată!”). Adi a propus, înainte de toate, constituirea unui club al eminescienilor, unde să aibă loc întâlnirea absolvenților și crearea unui „spirit de casă”! Dana, conștiincioasă și sufletistă (ca și în liceu), a și pornit campania de consiliere, vorbindu-ne despre cariera îmbrățișată...
Una peste alta, întâlnirea s-a dovedit a fi de bun augur. Scânteia urmează să aprindă „fitilul” și să lanseze racheta pe orbită. Pe moment e greu de intuit dacă se va crea o asociație, dar un club se poate naște mult mai ușor! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Dorim crearea unei asociații a foștilor absolvenți”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:23 Ora de vară a Europei de Est