Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Voluntari francezi, pe șantierele orădene

În cadrul proiectului Leonardo

Voluntari francezi, pe șantierele orădene

În baza unor contracte de parteneriat încheiate între Centrul de formare profesională din Bordeaux (Franța) și Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea, între cele două instituții de învățământ se derulează, de câțiva ani, proiecte Leonardo.

Anul acesta, în cadrul celui de-al cincilea proiect, 11 tineri francezi care învață meseria de zidar la Centrul din Bordeaux (însoțiți de un maistru, o doamnă voluntar și o studentă, în calitate de traducător) sunt oaspeții brâncușienilor timp de trei săptămâni. Prima săptămână a fost de acomodare și de învățare a limbii române, în școală, iar după-amiază francezii și-au propus să le zidească brâncușienilor o masă de tenis în curtea liceului.
Două săptămâni de practică
Următoarele două săptămâni au fost rezervate practicii pe șantiere, la SC Deniflor SRL și SC Macon SRL. Dar cum la ora aceasta firma Deniflor nu le-a putut oferi lucrări de zidărie,  voluntarii francezi execută tencuieli la fațade, precum și interioare, coordonați fiind și de un maistru de-al gazdelor, dl maistru Laurențiu Droj. Practica pe șantier se desfășoară înainte de masă, între orele 8 și 15.00, iar pentru după-amiază, gazdele le-au pregătit un program cultural-distractiv. Luni (7 noiembrie 2011), le-au pregătit o seară românească, marți – fotbal (pe teren sintetic), miercuri – vizitarea orașului, joi - vizionarea unui film, vineri – o ieșire la Mănăstirea Sfintei Cruci, iar sâmbătă și duminică – excursii la Peștera Urșilor de la Chișcău, respectiv la Băile Felix (o vizită încheiată o baie termală). Săptămâna viitoare, voluntarii francezi vor face practică la S.C Macon SRL.; joi va fi zi de bilanț, iar vineri se vor întoarce în patrie.
Luni - o seară românească
Pentru luni seara, doamna director, ing. Aurora Tabacu și echipa coordonatoare (bibliotecar Florica Roibu – coordonatorul serii românești, prof, Mihaela Andrei și Claudia Blaj) și-au propus să le ofere tinerilor francezi un program cultural special, pentru cunoașterea obiceiurilor și tradițiilor românești. În deschiderea manifestării, dna profesor Simona Indrecan și echipa de elevi (Daniel Lazău, Andrei Fărcuța și Moticsak Florin, din a X-a B) au considerat potrivit să le prezinte oaspeților orașul și școala (o prezentare în power point, cu titlul „Orașul meu și școala mea”), după care directorul adjunct, dna profesor Ana Maria Iova, le-a vorbit despre obiceiurile și tradițiile populare românești. Pentru exemplificare, dna bibliotecar Florica Roibu le-a prezentat costumul național de Aleșd, o piesă din lada cu zestre a familiei, ștergări, farfurii, urcioare și icoane. Momentul folcloric ce a urmat, le-a făcut cunoștință cu cântecele și dansurile populare din Bihor, solistă Teodora Moza (din XI A), acompaniată la vioară cu goarnă de Marius Popa - absolvent al colegiului și un violonist talentat. Cele trei perechi de dansatori (coordonate de dna Florica Roibu) sunt formate tot din elevi ai școlii: Pop Pavel – Decsei Andrea, Fițiu Ovidiu – Boldan Raluca, Petruț Florin – Iancu Anamaria. Momentul folcloric a fost încheiat de Pop Pavel și Petruț Florin, care s-au „duelat” în figuri, ca doi dănțăuși virtuoși ce sunt, încât li s-au aprins călcâiele spectatorilor. Seara românească s-a încheiat cu o gustare românească, cu niște gogoși ca la mama acasă! (Ovidiu DAN)
Foto: Andrei Fărcuța
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Voluntari francezi, pe șantierele orădene. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:13 Ora de vară a Europei de Est