Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Voluntari francezi, pe șantierele orădene

În cadrul proiectului Leonardo

Voluntari francezi, pe șantierele orădene

În baza unor contracte de parteneriat încheiate între Centrul de formare profesională din Bordeaux (Franța) și Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea, între cele două instituții de învățământ se derulează, de câțiva ani, proiecte Leonardo.

Anul acesta, în cadrul celui de-al cincilea proiect, 11 tineri francezi care învață meseria de zidar la Centrul din Bordeaux (însoțiți de un maistru, o doamnă voluntar și o studentă, în calitate de traducător) sunt oaspeții brâncușienilor timp de trei săptămâni. Prima săptămână a fost de acomodare și de învățare a limbii române, în școală, iar după-amiază francezii și-au propus să le zidească brâncușienilor o masă de tenis în curtea liceului.
Două săptămâni de practică
Următoarele două săptămâni au fost rezervate practicii pe șantiere, la SC Deniflor SRL și SC Macon SRL. Dar cum la ora aceasta firma Deniflor nu le-a putut oferi lucrări de zidărie,  voluntarii francezi execută tencuieli la fațade, precum și interioare, coordonați fiind și de un maistru de-al gazdelor, dl maistru Laurențiu Droj. Practica pe șantier se desfășoară înainte de masă, între orele 8 și 15.00, iar pentru după-amiază, gazdele le-au pregătit un program cultural-distractiv. Luni (7 noiembrie 2011), le-au pregătit o seară românească, marți – fotbal (pe teren sintetic), miercuri – vizitarea orașului, joi - vizionarea unui film, vineri – o ieșire la Mănăstirea Sfintei Cruci, iar sâmbătă și duminică – excursii la Peștera Urșilor de la Chișcău, respectiv la Băile Felix (o vizită încheiată o baie termală). Săptămâna viitoare, voluntarii francezi vor face practică la S.C Macon SRL.; joi va fi zi de bilanț, iar vineri se vor întoarce în patrie.
Luni - o seară românească
Pentru luni seara, doamna director, ing. Aurora Tabacu și echipa coordonatoare (bibliotecar Florica Roibu – coordonatorul serii românești, prof, Mihaela Andrei și Claudia Blaj) și-au propus să le ofere tinerilor francezi un program cultural special, pentru cunoașterea obiceiurilor și tradițiilor românești. În deschiderea manifestării, dna profesor Simona Indrecan și echipa de elevi (Daniel Lazău, Andrei Fărcuța și Moticsak Florin, din a X-a B) au considerat potrivit să le prezinte oaspeților orașul și școala (o prezentare în power point, cu titlul „Orașul meu și școala mea”), după care directorul adjunct, dna profesor Ana Maria Iova, le-a vorbit despre obiceiurile și tradițiile populare românești. Pentru exemplificare, dna bibliotecar Florica Roibu le-a prezentat costumul național de Aleșd, o piesă din lada cu zestre a familiei, ștergări, farfurii, urcioare și icoane. Momentul folcloric ce a urmat, le-a făcut cunoștință cu cântecele și dansurile populare din Bihor, solistă Teodora Moza (din XI A), acompaniată la vioară cu goarnă de Marius Popa - absolvent al colegiului și un violonist talentat. Cele trei perechi de dansatori (coordonate de dna Florica Roibu) sunt formate tot din elevi ai școlii: Pop Pavel – Decsei Andrea, Fițiu Ovidiu – Boldan Raluca, Petruț Florin – Iancu Anamaria. Momentul folcloric a fost încheiat de Pop Pavel și Petruț Florin, care s-au „duelat” în figuri, ca doi dănțăuși virtuoși ce sunt, încât li s-au aprins călcâiele spectatorilor. Seara românească s-a încheiat cu o gustare românească, cu niște gogoși ca la mama acasă! (Ovidiu DAN)
Foto: Andrei Fărcuța
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Voluntari francezi, pe șantierele orădene. 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:32:53 Ora standard a Europei de Est