Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mai aproape de cer

O altă călătorie de basm!

Mai aproape de cer

E din nou toamnă. O toamnă târzie de noiembrie veselă și caldă, colorată și rodnică, asemeni toamnelor din vremuri mai bune.

Sub cerul albastru-cenușiu, în ceața rece a dimineții, cei 21 de elevi, dornici de aventură, de la Școala Drăgești, se pregăteau pentru o altă călătorie de basm.
În toamna cu miez de nucă, mai la vale, cam la vreo 40 de km, se înfățișează mândră și trufașă „Þara Beiușului”, zonă cu întinderi mari de pământ, bogată și pitorească, țintuită de veacuri la poalele Munților Bihorului, întocmai ca o piatră prețioasă în montura unui inel dăruit cândva crăiesei din poveste.
Casa marelui martir al Beiușului, dr. Ioan Ciordaș, devenită muzeu, ne-a primit cu ospitalitate, dezvăluindu-ne comorile de suflet: obiecte de artă populară și etnografice, tablouri, fotografii de odinioară, cărți, un întreg tezaur al românismului din aceste locuri. Am lăcrimat privind bisericuțele de lemn în miniatură, făurite de mâna ultimului meșter specialist în astfel de bijuterii și aflat pe patul de suferință. Ne-am rugat pentru sănătatea sa în Sf. Mănăstire Izbuc, așezată la poalele Munților Codru-Moma, străjuită de stânci milenare, într-un peisaj de basm.
Ursul a ieșit din peșteră și ne-a condus până la Chișcău, făcându-ne oaspeți ai Peșterii Urșilor, gustând brânza de casă și delectându-ne cu niște plăcinte bune- bune, de nu ne mai venea să plecăm. Bucuroși și cu sufletele împăcate, am urcat pe „drumul Stânii de Vale”, însoțiți mereu de peisajul auriu-ruginiu și de un soare aflat la apusul unei zile foarte frumoase.
Vila Gaudeamus și-a deschis porțile oferindu-ne cazare și masă până a doua zi. Noaptea a fost frumoasă, rece, luminată de stele aurii. Duminica am coborât în stâna unde am vizitat legendarul „Izvor al minunilor”. Am gustat din apa sa devenind mai plini de viață și mai fericiți. După-amiază făceam castele din frunze în pădurea Bitiului și cât ai clipi ne trezirăm pe dealul Drăgeștilor și de acolo în brațele părinților, mai fericiți ca niciodată.
În final, mulțumim inimosului grup de profesori care au făcut posibilă o asemenea minune: prof. de lb.română dra Bologan Elena, sufletul și organizatoarea excursiei, dna prof. de lb. franceză Goman Adina, dra de matematică Cioara Valentina, dna înv. Dobai Mihaela și colaboratorii, prof. Goman Lucian și dna Bologan Dana. Tuturor, mulțumiri din partea elevilor participanți! (Adina Goman)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:57:45 Ora de vară a Europei de Est