Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ajutați-o pe Denisa!

Asociația Piticot luptă să găsească finanțare

Ajutați-o pe Denisa!

Denisa Pantelie, fetița cu gaură în inimă, are nevoie de ajutorul vostru. Viața micuței, care nu vede și nu aude, va putea fi salvată în ianuarie printr-o operație în Italia, pentru care Asociația Piticot luptă să găsească finanțare.

Denisa Pantelie este lumina ochilor mamei sale, Anita, care o crește fără tatăl care le-a abandondat încă de la nașterea fetiței. Deși în luna noiembrie Denisa va împlini șapte ani, vârstă la care alți copii învață abecedarul, micuța nu a rostit până acum cuvântul mamă și nici nu a văzut-o sau auzit-o pe cea care i-a dat viață. De vină pentru „distanța” dintre cele două este boala nemiloasă de care suferă fetița care, popular spus, are o „gaură” la nivelul inimii. Medicii consideră că problemele Denisei au fost cauzate de faptul că, în timpul sarcinii, mama sa Anita, care la acea vreme avea doar 20 de ani, s-a îmbolnăvit de rubeolă.
O minune
Faptul că Denisa a supraviețuit până la această vârstă reprezintă un miracol în sine, având în vedere pronosticul sumbru dat de medicii care au diagnosticat-o cu canal atrioventricular deschis, la câteva luni de la naștere. La această minune au contribuit în ultimii ani persoane din toată țara, care au făcut donații, impresionate de puterea acestei familii de a merge mai departe, cu speranță, în ciuda tuturor obstacolelor. Asociatia PITICOT a aflat de cazul Denisei în urmă cu trei ani, iar de atunci a sprijinit-o în permanență, iar în luna aprilie a acestui an a ajutat-o să obțină suma de 18.360 euro de la Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică Bihor, pentru a fi operată la inimă în Spitalul Reunit din Bergamo, Italia. La prima consultație, din luna iunie, din Italia, medicii au spus că Denisa are nevoie de timp și tratament medicamentos care să-i reducă tensiunea pulmonară, pentru a fi pregătită pentru operația pe cord.
Pregătită fizic pentru intervenția salvatoare
La sfârșitul lunii septembrie, Denisa a ajuns din nou în fața medicilor italieni, care i-au făcut două cataterisme prin care au închis acel canal care este situat în afara inimii, pe artera care face legătura între inimă și plămân, și din cauza căruia Denisa are hipertensiune pulmonară.  Hipertensiunea este de altfel și motivul pentru care medicii din România au refuzat să o opereze pe Denisa. „Practic, această operație a fost făcută pentru a o pregăti pe Denisa pentru operația care va avea loc la data de 24 ianuarie 2012, când îi va fi închisă gaura de la inimă”, a explicat Anita. Aceasta este foarte optimistă și este convinsă că, după ce Denisa va avea o inimă sănătoasă, îi vor putea fi rezolvate și problemele de vedere și auz.
Medicamente de 7.000 de lei pe lună
Asociația PITICOT a ajutat-o pe Denisa cu cele două drumuri în Italia (toate cheltuielile de transport), iar la cel de-al doilea drum a beneficiat și de sprijinul Asociației EOS din Italia, care i-a asigurat Denisei cazarea acolo. Denisa s-a întors din Italia la mijlocul lunii octombrie, iar de atunci doarme mult mai bine noaptea, fiind mult mai liniștită, grație protezei care i-a fost pusă la inimioară și care i-a redus hipertensiunea pulmonară. „Medicii i-au prescris un tratament care costă 7.000 de lei pe lună”, a spus Anita, îngrozită că s-ar putea să fie obligată să o priveze pe fiica sa de medicamentele care o pot salva.  Având în vedere faptul că Anita, Denisa si mama Anitei locuiesc într-o uscătorie de bloc și trăiesc din aproximativ 600 de lei pe lună, costurile medicamentelor și intervenției chirurgicale sunt imposibil de acoperit pentru ele. Persoanele care vor să sprijine Asociația Piticot în demersurile pe care aceasta le face pentru a-i da Denisei șansa la o viață normală pot face donații în contul Asociației Piticot, Cont Bancar nr.  RO82BTRL00501205i98626XX– Cont în Lei sau  RO57BTRL00504205i98626XX– Cont în Euro, deschise la Banca Transilvania, Oradea, cu mențiunea pe OP – pentru cazul Denisa Pantelie. Cei interesați pot contacta asociația la următoarele date de contact: Lavinia Catrinar, telefon 0728-270-876 și e-mail lavinia@piticot.org și Dorel Puchianu, telefon 0728.572.879, dorel@piticot.org. Mai multe informatii despre Denisa și despre Asociația Piticot găsiți pe site-ul nostru: www.piticot.org.
Despre Asociația Piticot
Asociația „Institutul Român Pentru Ajutorarea Copiilor Aflați în Dificultate”, care poartă numele de „PITICOT”, este o Asociație Non-Profit, care își propune să acorde ajutor copiilor bolnavi, cu dizabilități, săraci, precum și oricărui copil aflat în dificultate, prin toate mijloacele materiale, financiare, morale și spirituale. Pe scurt, din anul 2008 până în prezent am reușit cu sprijinul sponsorilor să ajutăm peste 300 de copii nevoiași, cu bunuri alimentare, și peste 20 de copii grav bolnavi înscriși în asociația noastră, care au beneficiat de sprijin financiar. În 2010 am realizat donații în valoare totală de 24.296 lei, iar în 2011, până în prezent,  am donat 28.220 lei către copiii grav bolnavi înscriși în asociație. (Dorel Puchianu)

Trimite email
sâmbătă, 12 aprilie 2025, 05:57:47 Ora de vară a Europei de Est