Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ajutați-o pe Denisa!

Asociația Piticot luptă să găsească finanțare

Ajutați-o pe Denisa!

Denisa Pantelie, fetița cu gaură în inimă, are nevoie de ajutorul vostru. Viața micuței, care nu vede și nu aude, va putea fi salvată în ianuarie printr-o operație în Italia, pentru care Asociația Piticot luptă să găsească finanțare.

Denisa Pantelie este lumina ochilor mamei sale, Anita, care o crește fără tatăl care le-a abandondat încă de la nașterea fetiței. Deși în luna noiembrie Denisa va împlini șapte ani, vârstă la care alți copii învață abecedarul, micuța nu a rostit până acum cuvântul mamă și nici nu a văzut-o sau auzit-o pe cea care i-a dat viață. De vină pentru „distanța” dintre cele două este boala nemiloasă de care suferă fetița care, popular spus, are o „gaură” la nivelul inimii. Medicii consideră că problemele Denisei au fost cauzate de faptul că, în timpul sarcinii, mama sa Anita, care la acea vreme avea doar 20 de ani, s-a îmbolnăvit de rubeolă.
O minune
Faptul că Denisa a supraviețuit până la această vârstă reprezintă un miracol în sine, având în vedere pronosticul sumbru dat de medicii care au diagnosticat-o cu canal atrioventricular deschis, la câteva luni de la naștere. La această minune au contribuit în ultimii ani persoane din toată țara, care au făcut donații, impresionate de puterea acestei familii de a merge mai departe, cu speranță, în ciuda tuturor obstacolelor. Asociatia PITICOT a aflat de cazul Denisei în urmă cu trei ani, iar de atunci a sprijinit-o în permanență, iar în luna aprilie a acestui an a ajutat-o să obțină suma de 18.360 euro de la Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică Bihor, pentru a fi operată la inimă în Spitalul Reunit din Bergamo, Italia. La prima consultație, din luna iunie, din Italia, medicii au spus că Denisa are nevoie de timp și tratament medicamentos care să-i reducă tensiunea pulmonară, pentru a fi pregătită pentru operația pe cord.
Pregătită fizic pentru intervenția salvatoare
La sfârșitul lunii septembrie, Denisa a ajuns din nou în fața medicilor italieni, care i-au făcut două cataterisme prin care au închis acel canal care este situat în afara inimii, pe artera care face legătura între inimă și plămân, și din cauza căruia Denisa are hipertensiune pulmonară.  Hipertensiunea este de altfel și motivul pentru care medicii din România au refuzat să o opereze pe Denisa. „Practic, această operație a fost făcută pentru a o pregăti pe Denisa pentru operația care va avea loc la data de 24 ianuarie 2012, când îi va fi închisă gaura de la inimă”, a explicat Anita. Aceasta este foarte optimistă și este convinsă că, după ce Denisa va avea o inimă sănătoasă, îi vor putea fi rezolvate și problemele de vedere și auz.
Medicamente de 7.000 de lei pe lună
Asociația PITICOT a ajutat-o pe Denisa cu cele două drumuri în Italia (toate cheltuielile de transport), iar la cel de-al doilea drum a beneficiat și de sprijinul Asociației EOS din Italia, care i-a asigurat Denisei cazarea acolo. Denisa s-a întors din Italia la mijlocul lunii octombrie, iar de atunci doarme mult mai bine noaptea, fiind mult mai liniștită, grație protezei care i-a fost pusă la inimioară și care i-a redus hipertensiunea pulmonară. „Medicii i-au prescris un tratament care costă 7.000 de lei pe lună”, a spus Anita, îngrozită că s-ar putea să fie obligată să o priveze pe fiica sa de medicamentele care o pot salva.  Având în vedere faptul că Anita, Denisa si mama Anitei locuiesc într-o uscătorie de bloc și trăiesc din aproximativ 600 de lei pe lună, costurile medicamentelor și intervenției chirurgicale sunt imposibil de acoperit pentru ele. Persoanele care vor să sprijine Asociația Piticot în demersurile pe care aceasta le face pentru a-i da Denisei șansa la o viață normală pot face donații în contul Asociației Piticot, Cont Bancar nr.  RO82BTRL00501205i98626XX– Cont în Lei sau  RO57BTRL00504205i98626XX– Cont în Euro, deschise la Banca Transilvania, Oradea, cu mențiunea pe OP – pentru cazul Denisa Pantelie. Cei interesați pot contacta asociația la următoarele date de contact: Lavinia Catrinar, telefon 0728-270-876 și e-mail lavinia@piticot.org și Dorel Puchianu, telefon 0728.572.879, dorel@piticot.org. Mai multe informatii despre Denisa și despre Asociația Piticot găsiți pe site-ul nostru: www.piticot.org.
Despre Asociația Piticot
Asociația „Institutul Român Pentru Ajutorarea Copiilor Aflați în Dificultate”, care poartă numele de „PITICOT”, este o Asociație Non-Profit, care își propune să acorde ajutor copiilor bolnavi, cu dizabilități, săraci, precum și oricărui copil aflat în dificultate, prin toate mijloacele materiale, financiare, morale și spirituale. Pe scurt, din anul 2008 până în prezent am reușit cu sprijinul sponsorilor să ajutăm peste 300 de copii nevoiași, cu bunuri alimentare, și peste 20 de copii grav bolnavi înscriși în asociația noastră, care au beneficiat de sprijin financiar. În 2010 am realizat donații în valoare totală de 24.296 lei, iar în 2011, până în prezent,  am donat 28.220 lei către copiii grav bolnavi înscriși în asociație. (Dorel Puchianu)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:58:45 Ora standard a Europei de Est