Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiect ACES la Școala „Gaspar Andras” din Biharia

La Sarajevo și Debrețin

Proiect ACES la Școala „Gaspar Andras” din Biharia

Școala cu clasele I-VIII „Gáspár András” din Biharia a câștigat un proiect internațional ACES, având ca parteneri școli din Debrețin, Ungaria și din Cicov, Slovacia.

Titlul proiectului este „It’s good to do good” și ajută la implicarea elevilor și comunității locale în voluntariat. Proiectul este finanțat de Fundația ERSTE și Centrul Intercultural din Viena și de VCELI DOM din Slovacia.
Profesoara Oros Erika, coordonatorul proiectului, a reprezentat școala împreună cu eleva Barczag Beatrix la Sarajevo (Bosnia Herțegovia) la începutul lunii octombrie 2011, unde România a fost reprezentată de încă alte 21 de școli, fiind cea mai numeroasă echipă din cele 15 țări participante. La Sarajevo câștigătorii de proiecte au participat la diverse activități, workshopuri, ședințe cu partenerii de proiect; au avut ocazia să ofere și să ceară ajutor/idei în implementarea proiectului.
Prima întâlnire comună cu partenerii de proiect a avut loc la sfârșitul lunii octombrie la Școala „Karácsony Sándor” din Debrețin, Ungaria, unde pe lângă elevii școlii din Slovacia, școala din Biharia a fost reprezentată de Mészáros Adrien, Czurcas Krisztina, Major Krisztina, Dobos Victoria, Matyi Máté și Kéri Szabolcs, cu toții elevi ai claselor a V-a, însoțiți de cadrele didactice Mock Julianna și Lukács Éva.
Programul a fost foarte variat, s-au plantat puieți (copacul ACES); au făcut cunoștință cu Bálega János, cunoscut coordonator al voluntarilor din Debrețin, care le-a oferit sfaturi prețioase și diverse jocuri de autocunoaștere. Elevii au participat în trei grupe la desen pe perete (murál morál) unde au pregătit logoul proiectului, au făcut turtă dulce care a fost oferită micuților din Casa de copii din Debrețin și au pregătit afișe pentru „îmbrățișări gratuite” (free hug) cu care pe urmă au ieșit pe stradă și au înveselit ziua celor care au trecut pe lângă ei.
În următoarele zile s-a vizitat centrul orașului Debrețin, Universitatea, Teatrul de Stat al orașului unde au fost așteptați cu un spectacol-surpriză, Bazilica Szent István, stema din mozaic a orașului, Castelul Rakóczi, Lacul Békás, vizită la Sárospatak și Tokaj.
Elevii s-au simțit foarte bine, au legat prietenii, și-au îmbogățit cunoștințele despre voluntariat și importanța acestuia. Ajunși acasă au pregătit jurnalul de călătorie cu descrieri, poze și date despre cele văzute.
Următoarea întâlnire va fi în decembrie la Cicov, în Slovacia, în februarie la Biharia, iar finalizarea proiectului în martie, la Senec, în Slovacia. (Erika Oros)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiect ACES la Școala „Gaspar Andras” din Biharia.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:49 Ora de vară a Europei de Est