Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

19 elevi francezi la C.T. „Constantin Brâncuși”

În cadrul programului Leonardo da Vinci

19 elevi francezi la C.T. „Constantin Brâncuși”

La Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea au sosit duminică, 4 noiembrie 2007, 19 elevi francezi din cadrul Centrului de formare profesională de ucenici din Poitiers (Franța), care timp de două săptămâni vor face practică pe șantierele de construcții ale S.C. CIAC S.A., alături de elevi ai Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși”.

În această săptămână, elevii francezi, însoțiți de maistrul lor instructor Roy Aurelien, învață să vorbească românește, îndrumați de doamna profesoară de limba franceză Liana Gal (pentru însușirea unui vocabular uzual concret) și asistă la ore de desen tehnic în construcții și instalații (susținute de ing. Aurora Tabacu, director adjunct al colegiului, Monica Gale și Angela Chiș). Ieri (luni), directorul colegiului, dl prof. Mihai Crețu, le-a făcut cunoștință cu școala, iar astăzi, dna profesoară Liana Gal le-a prezentat situația geografică a țării, vecini, relief și date istorice semnificative, fără a intra în detalii și fără a face politică. Trebuie subliniat faptul că elevii francezi sunt în anul doi, la zidari, iar scopul declarat al venirii lor în Oradea, la Colegiul Tehnic "Constantin Brâncuși", este practica pe șantierul de construcții locuințe, alături de cei mai buni elevi ai colegiului gazdă (o echipă selectă alcătuită din premianți și participanți la olimpiadele interdisciplinare tehnice și concursurile profesionale, însoțiți de ing. Aurora Tabacu și maistrul instructor Ioan Negruțiu). "Dorim să remarcăm atitudinea plină de respect și politețe a elevilor, interesul manifestat la orele de învățare a limbii române, punctualitate și disciplină. La ei cele două săptămâni de teorie alternează cu câte trei săptămâni de practică. Pentru formarea culturii generale, ei studiază doar cinci discipline: franceză, fizică, matematică, engleză și istorie-geografie, la care se adaugă sportul și disciplinele de specialitate. Francezii sunt foarte bine motivați și orientați profesional, mergând spre perfecționism, nu spre o cultură vastă”, ne precizează dl director Mihai Crețu.
Brâncușienii vor pleca la Poitiers în aprilie 2008
Poate vă întrebați cum au ajuns elevii constructori francezi să-i descopere pe omologii lor din Oradea.
Prin intermediul Asociației pentru cooperare europeană Synton din România, cu sediul în Oradea (director general Carmina Popescu, avându-l ca asociat pe Gerard Crepier), care se află în relații de parteneriat cu Les Compagnons du Devoir Jacques -Antoine Frouin din Paris - cea care cuprinde toate centrele de formare a ucenicilor din Franța. Derularea de proiecte cu școli de profil din Europa se face prin intermediul programului European Mobility of Apprentices 2007/2008. 
Partenerii francezilor, elevii colegiului "Constantin Brâncuși", le vor întoarce vizita (și practica) în luna aprilie a anului viitor.
Bănci ornamentale și jardiniere
Oricât ar fi de centrat pe practică programul celor trei săptămâni, e nevoie și de o schimbare de registru, iar gazdele au programat și o serie de activități menite să ofere oaspeților o ședere cât mai plăcută în Oradea. Astfel, au fost planificate vizite pentru cunoașterea moștenirii culturale a municipiului de pe Crișul Repede (vizită la Cetate, Mănăstirea Sfintei Cruci, Catedrala, Biserica cu Lună, pasajul Vulturul Negru ... în cadrul unui tur al orașului), excursii în județ - la Peștera Urșilor de la Chișcău, și la European Drinks de la Sudrigiu,  la Băile Felix, serate culturale (pentru cunoașterea tradițiilor și obiceiurilor românești).
Și dacă oaspeții vor avea prilejul de a pleca din Oradea cu amintiri plăcute, ei doresc să lase brâncușienilor opere care să le păstreze vie amintirea. E vorba de băncuțele ornamentale și jardinierele pe care le-au amenajat, astăzi, în curtea colegiului.
(Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (133 de poze), accesați Galeria foto:  19 elevi francezi  la C.T. „Constantin Brâncuși”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:21:44 Ora standard a Europei de Est