Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

19 elevi francezi la C.T. „Constantin Brâncuși”

În cadrul programului Leonardo da Vinci

19 elevi francezi la C.T. „Constantin Brâncuși”

La Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea au sosit duminică, 4 noiembrie 2007, 19 elevi francezi din cadrul Centrului de formare profesională de ucenici din Poitiers (Franța), care timp de două săptămâni vor face practică pe șantierele de construcții ale S.C. CIAC S.A., alături de elevi ai Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși”.

În această săptămână, elevii francezi, însoțiți de maistrul lor instructor Roy Aurelien, învață să vorbească românește, îndrumați de doamna profesoară de limba franceză Liana Gal (pentru însușirea unui vocabular uzual concret) și asistă la ore de desen tehnic în construcții și instalații (susținute de ing. Aurora Tabacu, director adjunct al colegiului, Monica Gale și Angela Chiș). Ieri (luni), directorul colegiului, dl prof. Mihai Crețu, le-a făcut cunoștință cu școala, iar astăzi, dna profesoară Liana Gal le-a prezentat situația geografică a țării, vecini, relief și date istorice semnificative, fără a intra în detalii și fără a face politică. Trebuie subliniat faptul că elevii francezi sunt în anul doi, la zidari, iar scopul declarat al venirii lor în Oradea, la Colegiul Tehnic "Constantin Brâncuși", este practica pe șantierul de construcții locuințe, alături de cei mai buni elevi ai colegiului gazdă (o echipă selectă alcătuită din premianți și participanți la olimpiadele interdisciplinare tehnice și concursurile profesionale, însoțiți de ing. Aurora Tabacu și maistrul instructor Ioan Negruțiu). "Dorim să remarcăm atitudinea plină de respect și politețe a elevilor, interesul manifestat la orele de învățare a limbii române, punctualitate și disciplină. La ei cele două săptămâni de teorie alternează cu câte trei săptămâni de practică. Pentru formarea culturii generale, ei studiază doar cinci discipline: franceză, fizică, matematică, engleză și istorie-geografie, la care se adaugă sportul și disciplinele de specialitate. Francezii sunt foarte bine motivați și orientați profesional, mergând spre perfecționism, nu spre o cultură vastă”, ne precizează dl director Mihai Crețu.
Brâncușienii vor pleca la Poitiers în aprilie 2008
Poate vă întrebați cum au ajuns elevii constructori francezi să-i descopere pe omologii lor din Oradea.
Prin intermediul Asociației pentru cooperare europeană Synton din România, cu sediul în Oradea (director general Carmina Popescu, avându-l ca asociat pe Gerard Crepier), care se află în relații de parteneriat cu Les Compagnons du Devoir Jacques -Antoine Frouin din Paris - cea care cuprinde toate centrele de formare a ucenicilor din Franța. Derularea de proiecte cu școli de profil din Europa se face prin intermediul programului European Mobility of Apprentices 2007/2008. 
Partenerii francezilor, elevii colegiului "Constantin Brâncuși", le vor întoarce vizita (și practica) în luna aprilie a anului viitor.
Bănci ornamentale și jardiniere
Oricât ar fi de centrat pe practică programul celor trei săptămâni, e nevoie și de o schimbare de registru, iar gazdele au programat și o serie de activități menite să ofere oaspeților o ședere cât mai plăcută în Oradea. Astfel, au fost planificate vizite pentru cunoașterea moștenirii culturale a municipiului de pe Crișul Repede (vizită la Cetate, Mănăstirea Sfintei Cruci, Catedrala, Biserica cu Lună, pasajul Vulturul Negru ... în cadrul unui tur al orașului), excursii în județ - la Peștera Urșilor de la Chișcău, și la European Drinks de la Sudrigiu,  la Băile Felix, serate culturale (pentru cunoașterea tradițiilor și obiceiurilor românești).
Și dacă oaspeții vor avea prilejul de a pleca din Oradea cu amintiri plăcute, ei doresc să lase brâncușienilor opere care să le păstreze vie amintirea. E vorba de băncuțele ornamentale și jardinierele pe care le-au amenajat, astăzi, în curtea colegiului.
(Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (133 de poze), accesați Galeria foto:  19 elevi francezi  la C.T. „Constantin Brâncuși”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:32 Ora de vară a Europei de Est