Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lansare de proiect „De vorbă cu florile”, ed. a II-a, Insectele

Joi, la Lic. T. German „Fr. Schiller”

Lansare de proiect „De vorbă cu florile”, ed. a II-a, Insectele

Încântată de succesul pe care l-a avut proiectul educațional „De vorbă cu florile”, echipa de proiect a luat hotărârea înțeleaptă de a continua proiectul cu o nouă ediție, intitulată „Insectele”.

Responsabilul de proiect, prof. Maria Adriana Bunea – directorul Liceului Teoretic German „Friedrich Schiller” din Oradea, prof. Mariana Lucaci – coordonator de proiect, prof. Mariana Rodica Trofin – manager de proiect și înv. Emilia Huza – manager asistent, au convocat joi (27 octombrie 2011) partenerii locali, dar au invitat și reprezentanții presei la lansarea celei de-a doua ediții a proiectului.  
„Un proiect care s-a bucurat de un succes național nu se poate opri, el trebuie să continue. Mulțumesc echipei de proiect pentru profesionalism și dăruire, mulțumim partenerilor noștri numeroși!”
După cuvântul de salut și mulțumirile adresate de directorul liceului - prof. Maria Adriana Bunea, managerul de proiect (dna Mariana Rodica Trofin) a prezentat în power point o sinteză a principalelor activități desfășurate în cadrul primei ediții, care nu au fost deloc puține. Noi am contabilizat vreo 12, desfășurate în medii și locuri din cele mai neașteptate de micii ecologiști: în laboratoarele Facultății de Potecția Mediului, la Grădina botanică de la Jibou (jud. Sălaj), în Orășelul copiilor...
Insectele... de vorbă cu florile!
Înainte să ne prezinte cea de-a doua ediție a proiectului, coordonatorul de proiect (dna prof. Mariana Lucaci) s-a oprit la scopul și obiectivele proiectul. „Proiectul își propune cultivarea dorinței de cunoaștere a mediului apropiat și de responsabilizare pentru protecția lui. Activitățile cuprinse în calendar pun în evidență aspectele practice, stimulează interesul pentru învățarea eficientă, dezvoltă creativitatea, inteligența naturistă și prețuirea unui mediu sănătos...” Dna înv. Emilia Huza s-a referit la latura formativă a activităților planificate și la rezultatele așteptate: dezvoltarea vocabularului și a limbajului, determinarea și motivarea unui comportament pozitiv responsabil. Ca și la prima ediție, unul dintre produsele finale forte va fi tipărirea unui auxiliar, o  cărticică, de această dată „Insectele” (care, metaforic vorbind, vor sta de vorbă cu florile); „un suport util pentru educatoare și învățători, dar și pentru părinți, prin informațiile, curiozitățile, creațiile literare realizate de copii și modelele de compoziții plastice pe care le va conține”, după cum aveam să aflăm de la managerul de proiect.
La lansare au fost prezenți doar parte din numeroșii parteneri, mai vechi și noi: educatoare de la grădinițele 45, 37, „Betel”, 10, 27, 31, 42, Trei Ursuleți, învățători și profesori de la Liceul de Artă, Casa Corpului Didactic Bihor, Liceul „Don Orione”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, alte cadre, de la Uniunea Femeilor...
Vorbindu-ne despre numeroșii parteneri din țară, doamna Mariana Trofin avea să enumere peste 15, fără să-i epuizeze, din județele: Botoșani, Mehedinți, Sălaj, Satu Mare, Maramureș și Dolj... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lansare de proiect „De vorbă cu florile”, ed. a II-a, Insectele.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:33 Ora de vară a Europei de Est