Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vineri, au fost aleși membrii Biroului permanent al Consiliului Județean al Elevilor

La sala festivă a C.N. „Mihai Eminescu” din Oradea

Vineri, au fost aleși membrii Biroului permanent al Consiliului Județean al Elevilor

Potrivit calendarului de desfășurare a alegerilor pentru C.J.E., vineri, 28 octombrie 2011, dna prof. Florina Făgădar, inspector școlar cu munca educativă la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a convocat membrii Consiliului Județean al Elevilor în vederea desfășurării alegerilor pentru noul Birou permanent.

Biroul permanent al noului Consiliu Județean Bihor al Elevilor are următoarea componență: președinte – Andrei Novac (Lic. T. „Lucian Blaga”), prim-vicepreședinte – Antonia Sălăgean (Lic. T. „Onisifor Ghibu”), vicepreședinte pentru sectoarele Marghita, Beiuș și Salonta – Ștefania Gherghely (C.N. „Octavian Goga” din Marghita), vicepreședinte pentru sectoarele Aleșd și Vadu-Crișului – Lukacs Mark Christopher (C.N. „Mihai Eminescu”), secretar – Domokos Carla Cinthia (C.N. „Mihai Eminescu”), avocatul elevilor – Denisa Alexandra Han (C.N. „Mihai Eminescu”), director al Departamentului cultură, educație și programe școlare – Ghiță Dan (C.N. „Emanuil Gojdu”), director al Departamentului concursuri școlare și extrașcolare – Silviu Muste (C.N. „Emanuil Gojdu”), director al Departamentului mobilitate, formare, informare și consiliere – Alexandra Lăcătuș (C.N. „Mihai Eminescu”), director al Departamentului sport și programe pentru tineret – Adriana Ghețe (Gr. Șc. Sanitar „Vasile Voiculescu”).
„Da, noi putem!”
Citându-l pe cel de-al 44-lea președinte al Statelor Unite (Barack Hussein Obama al II-lea), Karina Ochiș - președintele Consiliului Județean al Elevilor - a dorit să o asigure pe doamna inspector și pe toți cei prezenți că membrii Biroului permanent pot să desfășoare în cele mai bune condiții alegerile pentru viitorul birou.
Așa s-a și întâmplat, doamna inspector având doar două intervenții, în deschiderea și la încheierea ședinței.
Prezentând principalele atribuții și responsabilități ale C.J.E., Karina a ținut să sublinieze faptul că C.J.E. se subordonează doar Consiliului Regional și Consilului Național. Printr-o prezentare în power point, a trecut în revistă principalele proiecte derulate de Biroul permanent în exercițiu și implicit de C.J.E. Bihor, subliniind că „Noi suntem prima generație, cei care am pus bazele, iar voi trebuie să continuați. Deci, „Bihorul trăiește!” ca să citez moto-ul nostru”.
Apoi a explicat cum se vor desfășura alegerile, nominalizând candidații pe funcții, cerându-le să se prezinte în cinci minute fiecare, după care s-a trecut la vot secret folosindu-se urna de vot și cele două „cabine pregătite” în stânga și în dreapta scenei, în cadrul celor două intrări pe scenă.
Votarea a decurs fără probleme pentru că doar în două cazuri a fost nevoie să se aleagă din doi sau mai mulți candidați, în cazul alegerii prim-vicepreședintelui și al secretarului. Pentru funcția de președinte a concurat un singur candidat, care a și câștigat - Andrei Novac (de la Lic.T. „Lucian Blaga”); pentru prim-vicepreședinte și unul dintre cei doi vicepreședinți au candidat trei: Dan Marta (de la C.N. „Emanuil Gojdu”), Antonia Sălăgean (Lic. T. „Onisifor Ghibu”) și Lukacs Mark Christopher (C.N. „Mihai Eminescu”). Cu șapte voturi pentru, Antonia Sălăgean a ocupat funcția de prim-vicepreședinte, iar Lukacs Mark Christopher, cu cele patru voturi obținute, a ajuns vicepreședinte al sectoarelor Aleșd și Vadu-Crișului; pentru funcția de vicepreședinte al sectoarelor Marghita, Beiuș și Salonta a candidat doar Ștefania Gherghely (de la C.N. „Octavian Goga” din Marghita), care și-a adjudecat-o cu 13 voturi (din 15). Pentru funcția de secretar s-au „luptat” Alexandru Horia Hodișan (de la Lic. T. „Aurel Lazăr”) și Domokos Carla Cinthia (de la C.N. „Mihai Eminescu”). A învins Domokos Carla Cinthia (cu 10 voturi la cinci). A urmat alegerea avocatului elevilor. Concurând singură, Denisa Alexandra Han (de la C.N. „Mihai Eminescu”) a ajuns avocatul elevilor (cu 14 voturi). Pentru celelalte patru departamente s-au înscris patru candidați, câte unul pentru fiecare departament și fiecare și-a adjudecat funcția de director de departament: Ghiță Dan (C.N. „Emanuil Gojdu”) – director al Departamentului cultură, educație și programe școlare (cu 15 voturi), Silviu Muste (C.N. „Emanuil Gojdu”) – director al Departamentului concursuri școlare și extrașcolare (cu 15 voturi), Alexandra Lăcătuș (C.N. „Mihai Eminescu”) – director al Departamentului mobilitate, formare, informare și consiliere (cu 14 voturi), Adriana Ghețe (Gr. Șc. Sanitar „Vasile Voiculescu”) – director al Departamentului sport și programe pentru tineret (cu 15 voturi).
„Avem încredere în voi!”
Felicitându-i, Karina a fost scurtă la vorbă și de această dată: „Avem încredere în voi!” Iar noul președinte, Andrei Novac, un „veteran” cu experiență (în CJE) a ținut să o asigure și să-i mulțumească pentru investiția de încredere. Andrei a fost totuși nemulțumit de prezența foarte scăzută a membrilor CJE la alegeri și a cerut doamnei inspector școlar Florina Făgădar să-i sancționeze pe vinovați.
Doamna inspector nu-și poate explica absenteismul „în masă”. La prima și cea mai importantă acțiune a noului C.J.E. Bihor s-au „deranjat” doar 15 membri (de la Lic. T. „Onisifor Ghibu”, Lic. T. „Aurel Lazăr”, Lic. T. Bratca, Lic. T. German „Fr. Schiller”, C.T. „C-tin Brâncuși”, C. T. „Alexandru Roman” Aleșd, C.N. „Mihai Eminescu”, Lic. Tehnologic Dobrești, C.T. „Andrei Șaguna”, C.N. „Octavian Goga” Marghita, C.N. „Emanuil Gojdu”, Lic. Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu”, C.E. „Partenie Cosma”, Gr. Șc.Sanitar „Vasile Voiculescu” și Lic. T „Lucian Blaga”). Tot la fel de pasivi s-au arătat și în a se înscrie pe platforma ministerului pentru a candida la o funcție din cele 10. „Până ieri (joi, 27 octombrie 2011 – n.n.), pe platformă erau înregistrați 14 candidați, care trebuiau să-și depună dosarele la secretariatul Inspectoratului Școlar”.
Doar reprezentatul Colegiului Economic „Partenie Cosma” avea să se prezinte la doamna inspector dorind să-și exprime nemulțumirea că a fost anunțat în ultimă instanță de conducerea colegiului.
Să mai spunem că la prima întâlnire a noului C.J.E. Bihor au mai participat Lăcrimioara Fărcane (în calitate de reprezentant al Inspectoratului Județean de Poliție Bihor - partener fidel al I.S.J. Bihor), dl prof. Ioan Cadar – consilier educativ al eminescienilor, care, în calitate de gazdă bună, a asigurat logistica și buna desfășurare a întâlnirii.
În sală au mai fost prezenți și susținători ai candidaților (profesori și elevi de la Gr. Șc. Sanitar „Vasile Voiculescu” și C.N. „Octavian Goga” din Marghita)...
Urăm succes membrilor noului Birou permanent, seriozitate, implicare și responsabilitate noului C.J.E. Bihor! (Ovidiu DAN)  
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Vineri, au fost aleși membrii Biroului permanent al Consiliului Județean al Elevilor.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:21 Ora de vară a Europei de Est