Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Masă rotundă pentru promovarea ofertei educaționale și diseminarea proiectului „Curriculum pentru părinți”

Miercuri, la Școala nr. 11,

Masă rotundă pentru promovarea ofertei educaționale și diseminarea proiectului „Curriculum pentru părinți”

Directorul Școlii cu clasele I-VIII nr. 11 din Oradea, prof. drd. Adelina Iacob, un admirabil manager, e mereu într-o ofensivă educațională constructivă. Se bate și se zbate pentru a găsi soluții de promovare a ofertei școlare, de înfăptuire a unei reale și eficiente reforme.

Într-un articol anterior, am scris despre o premieră națională la Școala nr. 11 – înființarea claselor de Freinet la gimnaziu. În ideea promovării ofertei educaționale a școlii, dar și a diseminării proiectului „Curriculum pentru părinți”, doamna director a organizat, miercuri (26 octombrie 2011), o masă rotundă, profitând și de mica vacanță a preșcolarilor și școlarilor mici. La reuniune, au participat educatoare de la trei grădinițe partenere, nr. 53, 43 și 35, învățători/profesori ai școlii care în prezent conduc clasele a III-a și a IV-a de la secțiile română și maghiară, precum și un cadru universitar. Este vorba de dna conf. univ. dr. Carmen Popa (departamentul de Științe ale Educației), coordonator de practică pedagogică al studenților Universității Oradea, studenți care desfășoară practica pedagogică de mai mulți ani la Școala nr. 11.
În deschidere, doamna director a prezentat oferta educațională, precizând scopul și obiectivele urmărite, precum și studiul pe care l-au întreprins echipa și coordonatorul de proiect în legătură cu proiectul pentru părinți. În continuare, doamna prof. Angela Nuță a prezentat rezultatele studiului, oferind astfel o bază de discuție pentru dezbaterile care au urmat. Dna conferențiar univ. dr. Carmen Popa s-a arătat încântată de studiu și mai cu seamă de rezultatele prezentate. Tot în ideea promovării și susținerii ofertei educaționale a școlii, domnia sa a lansat în mediul academic, în rândul studenților săi de practică pedagogică, trei idei: de înființare a unui cerc al studenților (pedagogiști), propunerea de abordare tematică a alternativelor  în vederea elaborării lucrărilor de licență și nu în ultimul rând, practica observațională și la clasele de Step by step și Freinet ale Școlii nr. 11. Profitând de prezența educatoarelor la masa rotundă, doamna Carmen Popa le-a flatat într-un fel atunci când le-a reprodus concluzia la care au ajuns studenții care fac practică pedagogică și la grădinițe. „Sălile de clasă din grădinițe sunt mult mai prietenoase...” E vorba de impactul vizual, iar când acești preșcolari ajung la școală dau de un mediu nou, arid și formal, care îi șochează”. Parcă prea brusc dorim să-i scoatem din mediul lor obișnuit, din copilărie, și să-i aducem cu picioarele pe pământ într-o realitate prea ostilă și dură pentru niște ființe atât de gingașe și plăpânde, care refuză parcă să se lupte cu viața de școlar, adăugăm noi. În cuvântul lor, doamnele educatoare au felicitat conducerea și colectivul de cadre didactice pentru inițiativa organizării unei astfel de reuniuni, propunându-le să organizeze asemenea activități și pentru părinții copiilor care urmează să-și dea copilul la școală, în clasa I și în clasa „zero” (pregătitoare). În acest fel, părinții ar fi mai bine informați în legătură cu  cel două alternative, Step by step și Freinet. S-a evidențiat, de asemenea, buna cooperare care există între echipa de dascăli ai școlii și grădinițele din vecinătate. O problemă sensibilă, într-un fel, este cea a opționalelor, care nu se pot regăsi în totalitate la școală, doar în măsura în care acestea completează norma cadrului didactic sau sunt suportate (financiar) de părinți, ca și la grădiniță.
Povestea bambusului chinezesc
Să mai spunem că învățătoarele și-au prezentat sălile de clasă și cartea de vizită cu prilejul vizitei pe care educatoarele au făcut-o în școală, trecând în revistă sălile de clasă, cabinetele și laboratoarele. În plus echipa de proiect și-a prezentat produsul final, cartea (pentru părinți) „Copilul meu merge la școală!?”
Este vorba despre un adevărat ghid pentru părinți, dar nu numai, semnat de prof. drd. Adelina Iacob și Angela Nuță. Nu ne-am propus să recenzăm cartea, dar un sfat (al autorilor cărții) tot vrem să vi-l divulgăm:
 „Trebuie să aveți răbdare...”
„Toți părinții ar trebui să asculte povestea bambusului chinezesc.
Chinezii pun sămânța. O udă, folosesc îngrășăminte, dar în primul an nu apare nimic. În al doilea an, iar o udă, iar pun îngrășăminte, și tot nimic. În al treilea și al patrulea an, o udă din nou și pun îngrășăminte, dar tot nimic. În al cincilea an o udă și pun îngrășăminte. La un moment dat, în acest al cincilea an, cam în șase săptămâni, bambusul crește dintr-o dată și se transformă într-un copac de 2,70 metri.
Întrebarea este următoarea: a crescut 2,70 m în cele șase săptămâni sau în cei cinci ani?” (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Masă rotundă pentru promovarea ofertei educaționale și diseminarea proiectului „Curriculum pentru părinți”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:09 Ora de vară a Europei de Est