Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Marina Naprushkina în dialog cu Eugen Radescu

Astăzi, joi, 27 octombrie, 19.00, la Pavilion Unicredit București

Marina Naprushkina în dialog cu Eugen Radescu

O discuție despre o realitate aparent îndepărtată, despre o societate aparent închisă și despre cum putem să ne atribuim argumentele unei democrații autentice în condițiile eșecului totalitar și al lecțiilor democratice.

„The Office for Anti-Propaganda” a fost fondat în 2007 în Frankfurt. „Biroul” produce o arhivă de filme, texte și alte materiale având ca subiect propaganda politică. Atenția este îndreptată către Belarus deoarece modelul său politic poate fi transferat altor țări din Europa de Est și din America Latină, țări de la care Belarus primește suport politic. De asemenea, acest stat poate fi privit drept un exemplu remarcabil despre cum înființezi un dictatoriat modern și cum fac față democrațiile vestice problemei. „The Office for Anti-Propaganada” este rezultatul unui proces îndelungat de culegere și arhivare a materialelor propagandistice originale și a lucrărilor mai multor artiști. Lucrarea este prezentată ca o instalație sub formă de arhivă, la care orice vizitator poate avea acces: poate să aleagă și să vizioneze video-urile, să citească corespondența dintre birou și autoritățile germane sau poate parcurge literatura ideologic-patriotică din Belarus.
Despre Marina Naprushkina
Marina Naprushkina s-a născut în 1981 în Minsk, Belarus. Lucrările ei sunt un mix de domenii pornind de la pictură, video și instalații menite să dezvolte examinarea critică a puterii și structura Statului, utilizând adeseori materiale obținute din Belarusul de astăzi. O sursă bogată o reprezintă materialele propagandistice oferite de către instituțiile guvernamentale. Imaginile obținute, fie că se schimbă rapid fie că pot fi introduse în contexte diferite cu scopul de a schimba mesajul original. Strădania artistei de a diseca structurile vizuale și lingvistice ale regimului autoritar, demonstrează maniera în care autoritatea statală afectează societatea și transformă democrația într-o iluzie a celor ce trăiesc sub hegemonia persistentă a rețelei de guvernământ.
Despre Eugen Radescu
 Eugen Radescu (n. 1978) este politolog (specializat în relativism moral și etica politică), manager cultural, curator și teoretician. A scris pentru diferite reviste și ziare. A fost, printre altele, curatorul Bucharest Biennale 1, cu tema „Identity Factories” și al expoziției „How Innocent Is That?” la Pavilion București. A publicat cartea „How innocent is that?” la REVOLVER BOOKS, Berlin. Este co-editorul PAVILION – journal for politics and culture și co-directorul Bucharest Biennale (împreună cu Răzvan Ion) și președinte al board-ului organizațional al PAVILION UNICREDIT și Bucharest Biennale. Este profesor la Universitatea București și Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca. Locuiește și lucrează în București. (Diana R.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:18:59 Ora standard a Europei de Est