Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Slugă la doi stăpâni

Vineri, la Teatrul “Arcadia”

Slugă la doi stăpâni

Proiectul “Copiii pe scenă”, derulat de Forumul de Tineret pentru Integrare Europeană (F.T.I.E.), în parteneriat cu Teatrul de Copii din Viena (Das Wiener Kindertheater), își prezintă roadele.

Aseară (vineri, 2 noiembrie 2007), pe scena Teatrului de Stat pentru Copii și Tineret “Arcadia”, am vizionat, în premieră, piesa “Slugă la doi stăpâni”, de Carlo Goldoni, spectacol preluat de la Das Wiener Kindertheater, după producția realizată de Sylvia Rotter (în 2007).
“O reflectare în oglindă a spectacolului de la Viena”
Reprezentația de la “Arcadia” poartă pecetea artistică a trei actori profesioniști orădeni, Angela Tanko, Mona Erhan și Sorin Ionescu, care au deprins metoda dnei Sylvia Rotter, participând la cursurile domniei sale în capitala Austriei.
“ Spectacolul nostru de astă-seară, “Slugă la doi stăpâni”, este o reflectare în oglindă a spectacolului de la Viena”, ține să ne asigure Angela Tanko, în deschiderea conferinței de presă ce a precedat premiera. Tot de la actrița Teatrului de Stat (dar și din cuvâtul regizoarei Sylvia Rotter ) aveam să mai aflăm că în demersul său actoricesc, fondatorul și directorul Teatrului de Copii din Viena – dna Sylvia Rotter - “vrea să formeze oameni, nu actori”, și are materie primă suficientă, la cursuri sale participând peste 130 de copii. Prof. Ioan Micu - directorul Liceului Teoretic "Aurel Lazăr", în calitate de partener, s-a arătat încântat să găzduiască repetițiile actorilor orădeni, asigurând acel areal necesar în care copiii să se împlinească artistic. "E bine că există asemenea preocupări de a-i aduce pe făgașul culturii, iar noi asigurăm în școală spațiul pentru repetiții. Doamna Rotter a văzut condițiile în care se pregătesc copiii, spațiul în care se desfășoară repetițiile", a mai spus dl director. Dintre actorii Teatrului de Copii din Viena, câțiva au fost prezenți aseară, în sală, la premiera de la “Arcadia”, iar Ira Stephanie a participat și la conferința de presă. Tot la conferință l-am văzut pentru prima oară și pe Alexandru Weinberger Bara (Truffaldino, servitorul Beatricei) – un copil minunat în rolul principal (elev în clasa a VII-a la Liceul Pedagogic “Iosif Vulcan” din Oradea). Ceilalți actori orădeni: Paul Burcia, Anamaria Prescilia Popa, Andrada Ușvat, Anamaria Mihăieș, Remus Pop, Gabriel Mircea Nica, Lorena Luca, Simina Poinar, Andreas Șovrea, Raoul Muthu, Rebecca Papp, Ioana Anamaria Dudaș, Cătălin Filimon, Alexandra Varga, Denisa Andreea  Berce, Roxana Alina Berce și Alexandra Þenț sunt colegi cu Alexandru, la Pedagogic, ori elevi la Liceul Teoretic “Aurel Lazăr”, Colegiul Național “Mihai Eminescu”, precum și la școlile gimnaziale “Oltea Doamna”, “Octavian Goga” și ”Nicolae Bălcescu”.
Concepția regizorală, costumele, decorul și muzica, toate au fost preluate de la Teatrul de Copii din Viena. În capitala Austriei, premiera a avut loc în 7 septembrie 2007, la Studioul  Moliere din Viena.
Să mai spunem că acest nou proiect vine după proiectul de succes din 2006 - “Teatru pentru tineri, Shakespeare pentru toți”, în cadrul căruia a fost prezentat spectacolul “Visul unei nopți de vară”, de William Shakespeare, vizionat de peste o mie de  persoane. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Slugă la doi stăpâni .     

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:37 Ora de vară a Europei de Est