Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Formarea profesorilor de matematică și științe în societatea cunoașterii” și „A doua șansă, o nouă șansă”

În atenție, cele două proiecte ale I.S.J. Bihor

„Formarea profesorilor de matematică și științe în societatea cunoașterii” și „A doua șansă, o nouă șansă”

Proiectul „Formarea profesorilor de matematică și științe în societatea cunoașterii” ID 62534, implementat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în calitate de beneficiar și Inspectoratul Școlar al Municipiului București, SIVECO ROMÂNIA S.A și TEHNE România, în calitate de parteneri, a intrat în al doilea an de implementare.

Pe parcursul anului I de implementare, conform graficului de activități al proiectului Gantt, s-au derulat și încheiat următoarele activități:
Activitatea 1.Elaborarea curriculum-ului interdisciplinar, integrat la decizia școlii, național, acreditat, pentru matematică, fizică, chimie, biologie
Activitatea 2. Elaborarea și dezvoltarea celor două cursuri de formare propuse în proiect
Activitatea 3. Conceperea, dezvoltarea și administrarea instrumentelor informatice
și sunt în curs de derulare
Activitatea 4. Formarea și certificarea cadrelor didactice, care a debutat cu subactivitățile:
Activitatea 4.1 Selecția celor 5.000 de participanți la cursul de formare, conform unor criterii riguroase
Activitatea 4.2. Organizarea și planificarea sesiunilor de formare.
Începând cu ultima decadă a lunii octombrie 2011 debutează
Activitatea 4.3. Desfășurarea sesiunilor de formare și certificare.
Pentru o desfășurare optimă a activității de formare și certificare a cadrelor didactice din grupul țintă: *au fost selectați și certificați pe cursurile propuse prin proiect 100 de formatori *au fost elaborate, dezvoltate și acreditate cele două cursuri: Abilitarea pe curriculum la decizia școlii, la nivel interdisciplinar - 25 credite și Dezvoltare profesională continuă pe componenta instruirii diferențiate a elevilor - 25 credite *a fost realizat un portal al proiectului care a permis înscrierea online a viitorilor cursanți *cursurile au fost digitizate și integrate în portal *s-au stabilit centre de formare la nivelul județelor vizate prin proiect și al Municipiului București și s-au încheiat acorduri de parteneriat cu unitățile respective *grupul țintă a fost arondat pe formatori și centre de formare.
Activitatea de formare a cadrelor didactice se va desfășura online și face to face. Evaluarea va consta în realizarea și susținerea unui portofoliu.
„A doua șansă, o nouă șansă”
În cadrul proiectului „A doua șansă, o nouă șansă” ID 60909 implementat de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, în calitate de beneficiar și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Asociația Nevo Parudimos și Fundația Ruhama, în calitate de parteneri, se derulează activitatea A. 3. Asigurarea pregătirii membrilor echipei (în domeniul muncii cu adulții a cadrelor didactice și în domeniul social al lucrătorilor sociali).
La nivelul județului Bihor, pentru activitatea de formare a cadrelor didactice care vor preda în cadrul programului „A doua șansă”, se vor organiza în Băile Felix două sesiuni de formare: în perioada 24 - 29 octombrie 2011, respectiv 31 octombrie - 5 noiembrie 2011. Cele 100 de cadre didactice care vor fi abilitate pentru activitatea cu adulții provin din unitățile de învățământ selectate pentru derularea acestui program. Pe parcursul anului școlar 2011/2012, la nivelul județului Bihor vor fi finanțate prin proiect 18 grupe pentru derularea programului „A doua șansă” la: Școala cu clasele I-VIII „Lucreția Suciu” Oradea, Școala cu clasele I-VIII „Constantin Șerban” Aleșd, Liceul Teoretic „Petöfi Sandor” Săcueni, Grupul Școlar Industrial Suplacu de Barcău, Școala cu clasele I-VIII Finiș, Școala cu clasele I-VIII Lăzăreni, Școala cu clasele I-VIII Drăgești, Școala cu clasele I-VIII Roșiori, Școala cu clasele I-VIII Talpoș, Școala cu clasele I-VIII Petreu, Școala cu clasele I-VIII Uileacu de Beiuș și Școala cu clasele I-VIII Oșand, după cum aveam să aflăm din comunicatul I.S.J. Bihor, semnat de inspectorul școlar general, prof. Dorel Luca. (Ov. Dan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:13 Ora de vară a Europei de Est