Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elly Gross și cumplita-i suferință

De la Drăgești la Muzeul Holocaustului din Simleul Silvaniei

Elly Gross și cumplita-i suferință

Când am citit prima dată cartea lui Elly Gross „Poeme”, am înțeles pe deplin sentimentul de frustrare, pe cel de umilință, de durere, o durere surdă care lovește necontenit ființa umană până la epuizare.

Dar Elly Gross este o luptătoare și mai mult, o învingătoare, reușind să-și reconstruiască propria identitate dintr-un castel de nisip.
Născută în Șimleul Silvaniei, în 1929, din părinți evrei, a cunoscut ororile războiului, fiind închisă în lagărul de concentrare nazist de la Auschwitz. A supraviețuit infernului, devenind liberă să-și găsească drumul în viață. Și-a întemeiat o familie, iar în perioada comunistă a ales „pământul făgăduinței”, America, părăsindu-și pentru totdeauna locurile natale. A revenit cu plăcere de fiecare dată când ecourile lumii de mult apuse au chemat-o și atunci a scris aceste poeme fără rimă, sub forma unor povești despre durere, tristețe, foame și moarte.
În visele sale apăreau mama și fratele ei împinși de o mână cu o mănușă albă în partea stângă, adică spre moarte. O moarte crudă și dureroasă. Din acea zi fatidică de 2 iunie 1944, Elly Gross nu i-a mai văzut niciodată. Au pierit, asemeni altor evrei, în lagărul de exterminare de la Auschwitz. La acea epocă, autoarea era o adolescentă de 15 ani, visătoare, cu speranțe, îndrăgită de familie, rude și prieteni. În ziua cumplită a pierdut tot
ce avea. Chinuită de remușcări își întreabă conștiința „oare de ce nu l-a luat pe fratele ei cu ea, de ce nu i-a urmat și ea sau și mai dureros, își repeta mereu aceeași întrebare, fără răspuns, „Oare de ce n-am spus, mamă, te rog, vino cu mine?!”
În acei ani, tatăl său a fost deportat în Rusia, fiind ucis câțiva ani mai târziu. Pe cei dragi îi vede doar în vis, imaginea lor urmărind-o chiar și după atâția ani. Nu au mormânt, sunt suflete rătăcite, chinuite, îi îmbrățisează doar în vis, în nopțile reci când lacrimi grele îi umezesc obrajii. Și încheie: „În vis, o văd pe mama, plutind pe apă și ținându-l pe fratele meu în brațe. Zâmbește frumos și amândoi îmi fac cu mâna. Parcă-i aud spunând „Nu ne urma!”
Restul e tăcere, o tăcere apăsătoare ca de mormânt. Rămâne totuși speranța ca o ultimă salvare din prăpastia durerii.
 Articolul a fost redactat cu prilejul vizitei la Muzeul Holocaustului din Simleul Silvaniei și este dedicat tuturor celor care au suferit de pe urma cumplitului măcel, dar în special lui Elly Gross. (prof. Adina Goman)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:57:47 Ora de vară a Europei de Est