Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Simpozion internațional de comunicări științifice (ed. IV)

Între 17 și 21 oct., la Șc. P.A.P.F. „Av. Iancu”

Simpozion internațional de comunicări științifice (ed. IV)

În perioada 17 – 21 octombrie 2011 în cadrul Școlii de Pregătire a Agenților de Poliție de Frontieră „Avram Iancu” din Oradea s-a desfășurat cea de-a IV-a ediție a simpozionului internațional de comunicări științifice cu tema „Dezvoltarea de alternative metodologice și de conținut în vederea implementării unei proceduri de selecție a cadrelor didactice din instituțiile de învățământ polițienesc”.

Participanții la această ediție a simpozionului au fost: din partea M.A.I. - dl comisar-șef de poliție Costel Blidaru – DGMRU; din partea I.G.P.F.- dl chestor de poliție Vasile Gușatu – directorul DRU; delegația Centrului de Formare și Perfecționare a Poliției Federale Germane – Eschwege (Germania), formată din: Benecke Wolf - directorul adjunct pentru învățământ, Ephk Dietmar Wolf - șeful Acordului de parteneriat cu școala noastră; delegația Aeroportului internațional din Frankfurt – Germania, formată din:
Leiter Dieter Spacek - director adjunct al  Aeroportului; delegația Școlii Medii de Ordine Publică din Miskolc (R. Ungară), formată din: dl Lövey Laszlo - director adjunct pentru învățământ, dna Szarka Jánosné – specialist asigurarea calității; din partea Școlii Medii de Ordine Publică din Szeged (R.U.), formată din: dna Anita Nagy - profesor în cadrul școlii, maior dr. Ferenc Koczó - profesor în cadrul școlii; delegația Academiei Serviciului Național Grăniceresc al Ucrainei „Boghdan Khmelnitsky” (Ucraina), formată din: colonel Olexandr Didenko - doctor of pedagogic sciences, maior Andrii Balendr – Ph.D., senior instructor of; delegația Centrului de Pregătire de Bază a Poliției din Sremska Kamenica  – Serbia, formată din: Miroslav Mijailoviæ - deputy principal, police counsellor, ®elimir Mrdalj - assistant principal, police counsellor, Radojica Zekiæ - chief of the department for psychological prevention, Sanja Antiæ - chief of the group for foreign languages, independent police inspector; delegația Colegiului Național de Grăniceri din Ungheni (Republica Moldova), formată din: locotenent Valeriu Primac - directorul Colegiului, maior Petic Gheorghe - șef catedră/profesor al catedrei disciplinelor fundamentale; delegația Institutului de Studii pentru Ordine Publică din București, formată din: comisar-șef de poliție Aurelia Iana – șef catedră, comisar-șef de poliție Aurelia Moțoc, comisar-șef de poliție Costel Dumitrescu, subinspector de poliție Cătălin Puț; din partea Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, comisar-șef dr. Dumitrescu Costel – lector universitar; din partea Școlii de Perfecționare a Cadrelor Poliției de Frontieră Orșova: comisar-șef de poliție Anghel Pampu - șeful catedrei de pregătire specifică; din partea Școlii de Formare Inițială și Continuă a Personalului din Iași: comisar-șef de poliție Nicolae Robu - șeful catedrei de pregătire specifică; din partea Școlii de Pregătire a Agenților de Poliție „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca: comisar-șef de poliție Laurențiu Stoica – directorul școlii; din partea Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” din Drăgășani - locotenent colonel Alin Stancu; din partea Centrului de Formare Inițială și Continuă al  Ministerului Administrației și Internelor din Orăștie – comisar-șef de poliție Marius Moș – șef catedră de ordine și siguranță publică; din partea Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești, locotenent colonel Radu Mihail – consilier juridic, precum și maior Alin Dobre – șef birou învățământ; din partea Școlii de Subofițeri Jandarmi din Fălticeni, locotenent-colonel Doru Suliman – șef catedră tactica jandarmeriei; din partea Corpului Național al Polițiștilor, comisar-șef de poliție Constantin Asofronie – vicepreședinte al CNP.
Delegația Școlii de Pregătire a Agenților de Poliție de Frontieră „Avram Iancu” din Oradea implicată în organizarea acestui simpozion a fost condusă de echipa managerială: comisar-șef Ovidiu Stanciu – director, comisar-șef Ionel Hotnoga – director adjunct învățământ, comisar-șef  Cora Liviu – șef catedră de limbi străine și științe socio-umane, comisar de poliție Ioan Micheș, compartiment resurse umane, comisar de poliție Mihaela David – ofițer psiholog, comisar-șef de poliție Ioana Bordeianu, profesor de limba engleză, comisar-șef de poliție Maria Bilan, profesor de limba rusă și ucraineană, comisar de poliție Etelka-Tunde Kiss, profesor de limba franceză și maghiară, inspector principal de poliție Adriana Cojan, profesor de limba germană.
Pe lângă aceștia, alți zece ofițeri din cadrul școlii au fost implicați în diferite activități care au asigurat buna desfășurare a simpozionului: comisar-șef de poliție Florin Opriș, director adjunct pentru logistică, comisar-șef de poliție Vasile Domuț, șef catedră pregătire specifică, comisar-șef de poliție Cornel Boiț, șef catedră pregătire juridică, comisar-șef de poliție Bogdan Crețu, șef catedră ordine publică, comisar-șef de poliție Ciprian Varadi, șef birou învățământ, comisar de poliție Marius Cura, compartiment relații internaționale, comisar de poliție Dan Zăpodeanu, șeful Acordului de parteneriat cu școala din Miskolc, comisar-șef de poliție Antoniu Lung, șef compartiment asigurare tehnico-materială, subcomisar de poliție Daniela Mateaș, ofițer specialist compartimentul achiziții, comisar de poliție Cristinel Anton, ofițer specialist în compartimentul asigurare tehnico-materială.
Simpozionul a abordat problematica instructorilor militari de ordine publică și siguranță publică din cadrul instituțiilor de învățământ proprii, au fost analizate asemănările și deosebirile dintre procedurile specifice de recrutare și selecționare a personalului didactic polițienesc din Uniunea Europeană și posibilitatea adoptării acestora în vederea creării unei metodologii comune pe baza experienței acumulate, metodologie care să corespundă necesităților de pregătire a polițiștilor Uniunii Europene. De asemenea, au fost stabilite unele asemănări și deosebiri între sistemele din U.E., dar și posibilitatea transferului ulterior al experienței acumulate în activitatea desfășurată la Oradea. De la o ediție la alta, reprezentarea la acest important simpozion este tot mai numeroasă și calitativă (la actuala ediție au fost prezente 19 delegații față de 18 în 2010 și 6 în 2009), reflectând interesul participanților, spunem noi, dar și calitatea lucrărilor prezentate.
În cele cinci zile de simpozion, reprezentanții instituțiilor de învățământ de ordine publică din țară și străinătate au susținut comunicate și expuneri în cadrul tematicii fixate. Totodată, manifestarea internațională pe care am organizat-o și găzduit-o s-a constituit într-o nouă ocazie pentru cunoașterea reciprocă a personalului implicat, precum și un nou prilej de stabilire a unor contacte și relații profesionale. (Eugen MICHEȘ)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:23:16 Ora standard a Europei de Est