Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Fantezie de toamnă pentru toate vârstele

La Salonta

Fantezie de toamnă pentru toate vârstele

Preșcolarii din grupa Fluturașilor de la Grădinița „Fluierașul Fermecat” din Salonta au demonstrat părinților și bunicilor că nu este lucru de glumă participarea la un concurs cu tema „Halloween”.

Timp de două ore, în ultima zi înainte de vacanța de toamnă, mămici și tătici, bunicuțe și bunici, alături de prichindei și prințese, s-au înghesuit la măsuțele de lucru, pe scăunelele de grădiniță, unde au asudat plini de emoție, absorbiți cu toții de cea mai dificilă provocare a vieții lor: concursul de sculptură și pictură în bostan.
Activitatea face parte din proiectul educațional „Doamnă Toamnă, ce ne-aduci?” derulat timp de patru săptămâni în cadrul Grădiniței „Fluierașul Fermecat” din Salonta și coordonat de doamna directoare Lia Butcă. Scopul acestui proiect interactiv este implicarea directă a părinților în activitățile educative ale copiilor preșcolari. Sufletul și zâna protectoare a experimentului „Fantezie de toamnă pe tema Halloween” a fost doamna educatoare Laura Zbârcea, „mămica-de-dimineață” a grupei Fluturașilor. „Momentul în care mămica sau tăticul a stat la grădiniță pe scăunel, alături de mica minune a vieții lor și împreună, uitând o clipă de fuga și grija cotidiană, au construit ceva, au modelat un obiect sau au cântat câteva minute, ei bine, acest moment rămâne imprimat pentru totdeauna în inima și în mintea copilului preșcolar. Este ceva unic și veșnic”, ne-a declarat educatoarea Laura Zbârcea.
Peste 20 de copii și aproape tot atâția părinți și bunici s-au luptat cu hârtia creponată, lipiciul, forfecuța și cariocile multicolore schimbând fața unor onorabili bostani turcești și a unor dovleci timizi în capete de monștri, vampiri și vârcolaci fioroși. Finalul lucrărilor de artă gotică i-a descoperit pe părinți și bunici mai pictați decât bostanii în cauză, totul spre deliciul micuților profesioniști. Bineînțeles că poznașii n-au rămas „nepedepsiți”: cu batistele pline de transpirație într-o mână și cu umerașele încărcate cu costumașe fanteziste în cealaltă, mămicile, bunicuțele și tăticii au continuat opera de artă exersată pe bostani și dovlecei îmbrăcându-i pe băieței și fetițe în personaje pline de mister, eroism sau fantezie dusă la extrem. Carnavalul de Halloween s-a sfârșit în lacrimi de despărțire, alinate cu diplome și bomboane frumos meșteșugite, cu medalioane colorate, cântece, poezii și multă voie bună. (Sorin PETRACHE)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:55:43 Ora de vară a Europei de Est