Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Pe marea scenă, la „Vocea României”

Cinci foști elevi ai doamnei profesor Monica Molnar

Pe marea scenă, la „Vocea României”

Ca orădeni și bihoreni nu putem să nu fim încântați atunci când tineri din municipiul Oradea și județul Bihor ajung să se afirme pe marea scenă a țării, în cadrul unor emisiuni-concurs difuzate pe posturile naționale de radio și televiziune.

Elevii și absolvenții dnei profesor Monica Molnar, de la secția de canto muzică ușoară a Școlii de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, ne-au dat și ne dau mereu motive de bucurie. Să ne (re)amintim de îndrăgita emisiune-concurs „Ploaia de stele” (de la postul național de televiziune). Dar, să vorbim despre emisiunea-concurs „Vocea României” care se difuzează în prezent, în fiecare marți (de la ora 20.15), la PRO TV.
Natalia Selegean, Alexandra Broinaș, Anca Nicoleta Căuș, Loredana Căvășdan și Patai Robert sunt cinci dintre foștii elevi ai distinsului profesor de canto care au fost selectați între cei 130 de concurenți din 1.800, pentru emisiunea-concurs „Vocea României”, iar ultimii doi, Loredana Căvășdan și Patai Robert, au ajuns între primii 48.
După cum probabil cunoașteți, în etapa audițiilor „oarbe”, pe nevăzute, cei patru membri ai juriului, Marius Moga, Horia Brenciu, Loredana Groza și Smiley, ascultau concurenții fără să-i vadă (stând cu spatele la concurenți), iar când o voce îi impresionau, fiecare se întorcea cu fața spre concurent, iar primul îl alegea în echipa sa. Așa s-a ajuns ca fiecare din cei patru „jurați” să-și formeze câte o echipă de 12 concurenți, în total 48. În etapa duelurilor, din cei 12 concurenți, structurați în șase echipe de câte doi, tot câte doi se „duelează”, astfel încât la etapa juriilor live, să rămână 20, câte cinci în fiecare echipă. La final, cel care va fi desemnat drept „Vocea României” va câștiga 100.000 de euro.
În urmă cu patru săptămâni, pe 27 septembrie, am avut bucuria să o vedem concurând pe Loredana Căvășdan, din echipa lui Marius Moga, iar recent, marți, 18 octombrie, pe Patai Robert, din echipa lui Horia Brenciu. Prezentatorul emisiunii este Pavel Bartoș.
Ca de fiecare dată, Brenciu face show!
Grație deschiderii sale prietenoase, sincere și spontane, Horia Brenciu, cu talentul și temperamentul său, cu spiritul său vulcanic, reușește să facă show de fiecare dată când apare la microfon. El nu poartă niciodată mască și nu poate fi altfel decât exuberant, spontan și „slobod la gură”, fiind agreat de majoritatea.
După Italia, Alexandra vrea în America
Pe trei din cei cinci concurenți orădeni la „Vocea României” aveam să-i reîntâlnim joi (20 octombrie 2011), la o întrevedere pe care au avut-o cu doamna profesor Monica Molnar, în sala de canto a Școlii de Arte „Francisc Hubic”.
Natalia Selegean și Alexandra Broinaș au cântat în mai 2010, împreună cu Cristina Romocea și Carmen Stoica, alte două absolvente ale dnei profesor, în Italia, la Milano, la televiziunea italiană TeleNova Italia, în cadrul emisiunii „Passo in tivu”, alături de cântărețul italian Luca Virago. Alexandra este studentă la Drept (la Științe Juridice). După Italia, Alexandra și-a propus ca anul viitor (în 2012) să cânte în America. Natalia nu visează să ajungă atât de departe, ea ar fi încântată să cânte anul viitor la Festivalul de la Mamaia. Anca Nicoleta Căuș („banchera”, cum îi zic prietenii, pentru că lucrează la o bancă, printre „bancheri”) a cântat recent la „Miss Transilvania”, în deschiderea spectacolului, dar și în cadrul matinalului de la Europa FM, în emisiunea lui Monica Anghel și Bogdan Miu, ajungând să se califice între cei patru finaliști din care Monica urmează să decidă care (din cei doi orădeni, un hunedorean și un constănțean) va cânta anul viitor în garajul Europa FM, alături de Monica Anghel.
„Consider că de fiecare dată, pe lângă instrucția muzicală, trebuie să ai și noroc!”
„Urmăresc cu atenție emisiunea-concurs „Vocea României”, ne-a declarat distinsul profesor Monica Molnar. Consider binevenite discuțiile pe care membrii juriului le au cu concurenții: amicale, inteligente și eficiente. Ca de fiecare dată, Horia Brenciu face show, cu firea și talentul său incontestabil. Sfaturile celor patru profesioniști (fiecare în domeniul său) sunt folositoare celor care vor să țină cont de ele. Mă bucur foarte tare pentru succesul elevilor mei, dar, deopotrivă, mă întristează insuccesul lor. Situațiile sunt atât de diferite și consider că de fiecare dată, pe lângă instrucția muzicală, trebuie să ai și noroc. Sper ca fiecare să ajungă acolo unde își dorește, deși drumul este extraordinar de greu de străbătut. Tocmai aceste elemente adiacente talentului contează la fel de mult. Sunt mândră că sunt profesoara lor și îi iubesc nespus de mult. Îi felicit pentru ambiția lor, iar dacă nu reușesc să învingă întotdeauna, să nu se descurajeze, să lupte în continuare. Acesta este motorul care îi conduce în viață către succes”, conchide dna profesor Monica Molnar. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pe marea scenă, la „Vocea României”. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:21 Ora de vară a Europei de Est