Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Pe marea scenă, la „Vocea României”

Cinci foști elevi ai doamnei profesor Monica Molnar

Pe marea scenă, la „Vocea României”

Ca orădeni și bihoreni nu putem să nu fim încântați atunci când tineri din municipiul Oradea și județul Bihor ajung să se afirme pe marea scenă a țării, în cadrul unor emisiuni-concurs difuzate pe posturile naționale de radio și televiziune.

Elevii și absolvenții dnei profesor Monica Molnar, de la secția de canto muzică ușoară a Școlii de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, ne-au dat și ne dau mereu motive de bucurie. Să ne (re)amintim de îndrăgita emisiune-concurs „Ploaia de stele” (de la postul național de televiziune). Dar, să vorbim despre emisiunea-concurs „Vocea României” care se difuzează în prezent, în fiecare marți (de la ora 20.15), la PRO TV.
Natalia Selegean, Alexandra Broinaș, Anca Nicoleta Căuș, Loredana Căvășdan și Patai Robert sunt cinci dintre foștii elevi ai distinsului profesor de canto care au fost selectați între cei 130 de concurenți din 1.800, pentru emisiunea-concurs „Vocea României”, iar ultimii doi, Loredana Căvășdan și Patai Robert, au ajuns între primii 48.
După cum probabil cunoașteți, în etapa audițiilor „oarbe”, pe nevăzute, cei patru membri ai juriului, Marius Moga, Horia Brenciu, Loredana Groza și Smiley, ascultau concurenții fără să-i vadă (stând cu spatele la concurenți), iar când o voce îi impresionau, fiecare se întorcea cu fața spre concurent, iar primul îl alegea în echipa sa. Așa s-a ajuns ca fiecare din cei patru „jurați” să-și formeze câte o echipă de 12 concurenți, în total 48. În etapa duelurilor, din cei 12 concurenți, structurați în șase echipe de câte doi, tot câte doi se „duelează”, astfel încât la etapa juriilor live, să rămână 20, câte cinci în fiecare echipă. La final, cel care va fi desemnat drept „Vocea României” va câștiga 100.000 de euro.
În urmă cu patru săptămâni, pe 27 septembrie, am avut bucuria să o vedem concurând pe Loredana Căvășdan, din echipa lui Marius Moga, iar recent, marți, 18 octombrie, pe Patai Robert, din echipa lui Horia Brenciu. Prezentatorul emisiunii este Pavel Bartoș.
Ca de fiecare dată, Brenciu face show!
Grație deschiderii sale prietenoase, sincere și spontane, Horia Brenciu, cu talentul și temperamentul său, cu spiritul său vulcanic, reușește să facă show de fiecare dată când apare la microfon. El nu poartă niciodată mască și nu poate fi altfel decât exuberant, spontan și „slobod la gură”, fiind agreat de majoritatea.
După Italia, Alexandra vrea în America
Pe trei din cei cinci concurenți orădeni la „Vocea României” aveam să-i reîntâlnim joi (20 octombrie 2011), la o întrevedere pe care au avut-o cu doamna profesor Monica Molnar, în sala de canto a Școlii de Arte „Francisc Hubic”.
Natalia Selegean și Alexandra Broinaș au cântat în mai 2010, împreună cu Cristina Romocea și Carmen Stoica, alte două absolvente ale dnei profesor, în Italia, la Milano, la televiziunea italiană TeleNova Italia, în cadrul emisiunii „Passo in tivu”, alături de cântărețul italian Luca Virago. Alexandra este studentă la Drept (la Științe Juridice). După Italia, Alexandra și-a propus ca anul viitor (în 2012) să cânte în America. Natalia nu visează să ajungă atât de departe, ea ar fi încântată să cânte anul viitor la Festivalul de la Mamaia. Anca Nicoleta Căuș („banchera”, cum îi zic prietenii, pentru că lucrează la o bancă, printre „bancheri”) a cântat recent la „Miss Transilvania”, în deschiderea spectacolului, dar și în cadrul matinalului de la Europa FM, în emisiunea lui Monica Anghel și Bogdan Miu, ajungând să se califice între cei patru finaliști din care Monica urmează să decidă care (din cei doi orădeni, un hunedorean și un constănțean) va cânta anul viitor în garajul Europa FM, alături de Monica Anghel.
„Consider că de fiecare dată, pe lângă instrucția muzicală, trebuie să ai și noroc!”
„Urmăresc cu atenție emisiunea-concurs „Vocea României”, ne-a declarat distinsul profesor Monica Molnar. Consider binevenite discuțiile pe care membrii juriului le au cu concurenții: amicale, inteligente și eficiente. Ca de fiecare dată, Horia Brenciu face show, cu firea și talentul său incontestabil. Sfaturile celor patru profesioniști (fiecare în domeniul său) sunt folositoare celor care vor să țină cont de ele. Mă bucur foarte tare pentru succesul elevilor mei, dar, deopotrivă, mă întristează insuccesul lor. Situațiile sunt atât de diferite și consider că de fiecare dată, pe lângă instrucția muzicală, trebuie să ai și noroc. Sper ca fiecare să ajungă acolo unde își dorește, deși drumul este extraordinar de greu de străbătut. Tocmai aceste elemente adiacente talentului contează la fel de mult. Sunt mândră că sunt profesoara lor și îi iubesc nespus de mult. Îi felicit pentru ambiția lor, iar dacă nu reușesc să învingă întotdeauna, să nu se descurajeze, să lupte în continuare. Acesta este motorul care îi conduce în viață către succes”, conchide dna profesor Monica Molnar. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pe marea scenă, la „Vocea României”. 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:41:15 Ora standard a Europei de Est