Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Îmi doresc ca brandul Universității să fie dat de departamente puternice...”

La conferința de presă a rectorului

„Îmi doresc ca brandul Universității să fie dat de departamente puternice...”

Două au fost punctele importante pe ordinea de zi a conferinței de presă de miercuri (19 octombrie 2011) a rectorului Universității, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Antal: validarea de către Senatul Universității a alegerilor pentru funcția de director de departament și constituirea unei societăți comerciale la Universitatea din Oradea.

Pe lângă aceste probleme, dl rector a punctat și altele (Carta Universității, inventarierea patrimoniului, redenumirea campusurilor și clasamentul SCIMAGO), precum și un posibil nume dat instituției, chestiune adusă în discuție de un jurnalist.
A fost readoptată Carta Universității (Legea internă fundamentală a instituției) și inventariat patrimoniul.
„Luni (17 octombrie), am reușit să obținem statutul de proprietar pe clădirile din Campusul central. Celelalte clădiri sunt proprietatea statului..., cu excepția clădirii Facultății de Medicină și Farmacie la care proprietară este Universitatea”.
Tot luni, Senatul a validat alegerile care au avut loc la nivelul departamentelor („Nu se validează persoane, ci respectarea procedurilor”). Astfel, din cele 47 de departamente, au fost validate alegerile la 46, la un departament s-a constatat un viciu de procedură, iar alegerile vor fi reluate. În Cartă, la articolul nr. 6, se spune, explicit, că au câștig de cauză „persoanele care au obținut majoritatea simplă a voturilor din numărul total al membrilor cu drept de vot prezenți”.
Având în vedere că de-acum departamentele sunt mai importante decât facultățile, ele (departamentele) fiind structura (celula) de bază, bătălia s-a dat pentru șefia departamentelor, așa încât foștii decani ai facultăților au renunțat la facultăți și s-au luptat să obțină funcția de director de departament. În validarea directorilor a fost invocată incompatibilitatea (o chestiune nouă, pe care nu o găsim nicăieri în România, după cum a ținut să ne asigure dl rector), în sensul că o persoană nu poate deține două funcții de conducere. Așa încât, ajungând directori de departamente, respectivii au renunțat la funcția deținută până atunci, aceea de decani, prodecani sau prorectori. Foștii decani Aurora Mancea – Facultatea de Arhitectură și Construcții, Anca Dodescu – Științe Economice și Floare Chipea – Științe Socio-Umane, ajungând directori de departamente, au renunțat la funcțiile de decani. În locul lor au fost numiți, decani interimari, până la organizarea concursului (după alegerea rectorului): Ramona Novicov, Alina Bădulescu și Adrian Hatos. În numirea decanilor interimari, dl rector a ținut cont de propunerile făcute de foștii decani. Dna prorector Elena Bonchiș, fiind aleasă director al Departamentului de Psihologie a renunțat la funcția de prorector (în relații cu studenții), iar postul de prorector a rămas vacant (până vor fi consultați studenții). Prodecanii de la  Drept și Litere, Cristian Miheș, respectiv Teodor Mateoc, ajungând directori de departamente, au renunțat la șefia de prodecani. La Litere, a fost numit prodecan interimar, lector univ. dr. Florin Cioban, celălalt post de prodecan rămânând vacant.
Tot incompatibilități sunt și cele referitoare la gradul de rudenie... a celor aflați în structurile de conducere. Astfel, nu au fost validați 11 membri în consiliile departamentelor, urmând să aibă loc alegeri parțiale.
Departamentul de Medicină Dentară are societate comercială
Dl rector a adus în discuție apoi „o problemă care trenează de foarte mult timp...”
Articolul 129 din Legea Educației Naționale (nr.1 din 2011) dă dreptul universităților să înființeze singure sau prin asociere societăți comerciale (SRL-uri) pentru a realiza venituri extrabugetare. Iar Departamentul de Medicină Dentară a înființat un asemenea SRL, dispunând și de dotări la nivel european, cum aprecia dl rector. „Nu ne-am propus să obținem profit, doar să-și poată plăti cheltuielile cu consumabilele din medicina dentară”. Prin această implicare, cei care lucrează în SRL, profesorii (împreună cu studenții facultății), nu vor avea salarii în plus, ține să sublinieze dl rector Cornel Antal. Iar doamna conf. univ. dr. Daniela Zapodeanu, șeful Catedrei de Finanțe-Contabilitate a Facultății de Științe Economice, prezentă la conferința de presă, s-a arătat încântată de ceea ce a aflat. Dumneaei a arătat că și colectivul Facultății de Științe Economice are în vedere „un asemenea proiect pe finanțe-contabilitate, după modelul colegilor din Debrețin, care au mai multe societăți comerciale. Noi ne propunem să angajăm absolvenți de-ai noștri, care vor fi coordonați de un cadru didactic”, a precizat Daniela Zapodeanu.    
Ce nume s-ar potrivi cel mai bine Universității orădene?
Se pare că până la încheierea mandatului actualului rector, Universitatea din Oradea va  purta un nume. În acest sens, va avea loc o dezbatere publică internă, iar Senatul va decide care este numele care i se potrivește cel mai bine Universității din Oradea. S-au propus: Emanuil Gojdu, Nicolaus Olahus, Aurel Lazăr, Crișana..., dar de ce nu și Teodor Maghiar (?!) – propunem noi, ținând cont de faptul că adevăratul ctitor al actualei universități a fost rectorul de-atunci Teodor Maghiar. În acele vremuri de nebuloasă, după Revoluție, și în anii care au urmat Domnia sa a fost cel care s-a bătut și s-a zbătut, dar a și reușit să dezvolte la Oradea o universitate cu 18 facultăți, Oradea devenind (fiind cotat astăzi ca) cel de-al 10-lea centru universitar din țară!
Universitatea – locul 11 ( respectiv 9)
Privită prin prisma clasamentului SCIMAGO (SIR) al universităților și institutelor de cercetare din lume, bazat pe publicațiile științifice din baza de date SCOPUS, Universitatea din Oradea ocupă locul 11 în România între cele 19 instituții din România (17 universități, plus Academia Română și Institutul de Fizică Atomică), respectiv locul 9 (doar între universități), locul 101 în Europa de Est și locul 2.537 în lume, din zeci de mii de universități și institute de cercetare.
Constantin Tulai – Doctor Honoris Causa
Dna conf. univ. dr. Daniela Zapodeanu, șeful Catedrei de Finanțe-Contabilitate, a venit la conferința de presă cu un scop precis, acela de a invita reprezentanții presei să participe joi, în Aula Magna, la conferirea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea domnului profesor universitar doctor Constantin Tulai de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
În câteva cuvinte, dna Daniela Zapodeanu a creionat portretul științific al distinsului profesor universitar clujean – ca un creator de școală de finanțe, cu 17 cărți publicate, care a stat în slujba școlii de finanțe peste cinci decenii, ocupând numeroase funcții, șef de catedră, decan, prorector...
Domnia sa a scris despre finanțe o adevărată poveste sau a descris finanțele ca pe o poveste de care se poate îndrăgosti, lesne, oricine..., a ținut să ne asigure șeful de catedră, dna Daniela Zapodeanu.  (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:10 Ora de vară a Europei de Est