Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Despre Programul anual de screening și Centrele multifuncționale

La conferința de presă de ieri, de la Primărie

Despre Programul anual de screening și Centrele multifuncționale

Marți, 18 octombrie 2011, viceprimarul Biro Rozalia și directorul ASCO, dna Koncsek Zita au susținut o conferință de presă despre Programul anual de screening și Centrele multifuncționale.

Aflăm (și cităm) din Raportul final al Programului anual de screening al stării de sănătate a elevilor din clasele I și a V-a din municipiul Oradea.
„Pentru creșterea accesului la servicii de sănătate a elevilor, în special în contextul presiunilor socio-economice la care este supusă familia în această perioadă, grupul de consilieri UDMR a susținut necesitatea unui screening anual al stării de sănătate a elevilor din clasele întâi și a cincea. Acest program presupune efectuarea unor investigații medicale care au ca scop depistarea copiilor cu anemie, lambliaza, tulburări de refracție, tulburări de auz și probleme stomatologice.
Urmare a acestei intervenții, Administrația Socială Comunitară Oradea, prin Serviciul Programe Sociale în subordinea căruia se găsesc cabinetele medicale școlare, a demarat o primă etapă în implementarea programului, etapă care a cuprins următoarele activități: * întocmirea și tipărirea formularelor prin care părinții elevilor își exprimă sau nu acordul cu privire la participarea copiilor lor la investigațiile medicale vizate: hemoleucograma, ex. coproparazitologic, consultație stomatologică, examen oftalmologic și audiogramă *mobilizarea cadrelor medicale școlare în vederea informării conducerii școlilor, învățătorilor claselor întâi și diriginților claselor a cincea cu privire la acest program *distribuirea formularelor învățătorilor și diriginților, care au urmărit ca acestea să fie consultate și semnate de părinți *întocmirea listelor cu elevii care au acordul părinților pentru a participa la investigațiile medicale vizate *întocmirea unei situații centralizatoare cuprinzând numărul elevilor care vor participa la program *organizarea de întâlniri cu medicii din cabinetele școlare, în cadrul cărora aceștia au fost instruiți de către personalul specializat al Spitalului Municipal „dr. Gavril Curteanu”, cu privire la condițiile de derulare a programului și la modul de interpretare a rezultatelor * programarea elevilor, în colaborare cu medicii din cabinetele școlare și personalul Spitalului Municipal „dr. Gavril Curteanu”, pentru recoltarea probelor biologice pe durata a 40 de zile lucrătoare în perioada aprilie - iunie 2011.
În etapa următoare, ASCO a încheiat un contract de furnizare de servicii medicale cu Spitalul Municipal „dr. Gavril Curteanu” (pentru analizele de laborator).
Pentru recoltarea probelor necesare analizelor de laborator, personalul specializat al Spitalului Municipal s-a deplasat la 27 din cele 30 (31) de unități școlare, conform programării, iar elevii școlilor în care nu există cabinet medical, respectiv Șc. cu clasele I-VIII „Ion Bogdan” (24 de elevi),  „Juhasz Gyula” (35 de elevi) și „Ioan Slavici” (78 de elevi) au fost transportați la Spitalul Municipal în zilele de 16 și  27 mai 2011, cu sprijinul  S.C. OTL S.A.
Fondurile alocate Programului anual de screening al stării de sănătate a elevilor din clasele întâi și a cincea din municipiul Oradea, au fost de 110.000 de lei și cuprind: analizelele de laborator – hemoleucograma și examenul coproparazitologic – (18 lei/elev), transportul elevilor de la unitățile școlare la Spitalul Municipal „dr. Gavril Curteanu” și retur (2,2 lei / km +TVA),
Din totalul de 3.614 elevi din clasele I și a V-a din 30 de școli orădene, au participat la programul de screening 1.293 de elevi din clasa întâi și 1.196 de elevi din clasa a V-a.
Programul de screening a început în săptămâna 4 - 8 aprilie 2011...”
În perioada iulie – septembrie 2011 au avut loc mai multe întâlniri ale grupului de lucru compus din coordonatorii programului și medici, pentru evaluarea rezulatelor primei ediții a Programului  și a oportunității continuării și dezvoltării lui. Grupul de lucru a ajuns la următoarele concluzii: În urma aplicării hemoleucogramei s-au depistat la timp cazuri de anemie; examenul coproparazitologic este foarte important pentru depistarea parazitozelor și a complicațiilor acestora, în special ținând seama de faptul că sunt contagioase și prezintă un risc pentru întreaga colectivitate; la examenul oftalmologic mulți copii au fost depistați cu tulburări de refracție; consultațiile stomatologice arată că există mulți copii cu carii dentare, anomalii dentomaxilare și alte afecțiuni; în ceea ce privește examenul ORL și audiograma, grupul de lucru a constatat că în cadrul acestor investigații nu au fost depistate tulburări grave sau boli cronice, în consecință propune eliminarea lor. În schimb se propune depistarea precoce a obezității, nanismului și viciilor de postură (deficiențe ale coloanei vertebrale) și înregistarea parametrilor în raportul Programului de screening.
„În ceea ce privește depistarea precoce a deficiențelor de coloană vertebrală, propunem ca finalitate a Programului de screening întocmirea unui memoriu adresat Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, cu recomandarea introducerii în programa școlară de educație fizică a orelor de gimnastică medicală pentru corectarea acestor deficiențe”.
Extinderea serviciilor oferite de aceste Centre multifuncționale
În cadrul conferinței de presă, dna Koncsek Zita, directorul Administrației Sociale Comunitare Oradea, s-a referit la activitatea celor cinci centre sociale multifuncționale din Oradea pentru persoane vârstnice (din Rogerius, str. Sf. Apostol Andrei, nr. 58; Nufărul, str. Nufărului nr. 47, Ioșia, str. Cazaban, nr. 51; Rogerius 2, str. ep.Ioan Suciu nr. 1, și Căminul Multifuncțional Bocskai Istvan, str. Ciucașului nr.11) , care au ca obiectiv principal „organizarea și implementarea unor programe de protecție socială, consilierea individuală, precum și activități recreative și de petrecere a timpului liber.
În acest an, peste 19.000 de cetățeni au beneficiat de serviciile oferite de Centrele sociale multifuncționale. Statisticile arată că este nevoie de aceste centre și de serviciile oferite de ele”, a susținut  directorul ASCO.
Pentru perioada următoare se va avea în vedere extinderea serviciilor oferite de aceste centre multifuncționale. „Din luna decembrie în Centrele din Episcopia Bihor și Nufărul, cetățenii vor putea depune și cereri către Primăria Oradea”.
Mai mult decât atât, așa după cum a ținut să sublinieze dna viceprimar Biro Rozalia „Administrația locală dorește ca în viitor unele dintre centrele multifuncționale să se transforme în servicii de relații cu publicul; dorim ca cetățenii să aibă posibilitatea depunerii actelor și în aceste centre”. (Ov. Dan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:54 Ora de vară a Europei de Est