Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Drama familiei Ioan Radu, din Vaslui

Primim de la Doina Russu

Drama familiei Ioan Radu, din Vaslui

Subsemnatul RADU IOAN, domiciliat în satul Coroiești de Sus, jud. Vaslui, cu tot respectul, vă rog din suflet să-mi ascultați strigătul de disperare în care am ajuns din cauza greutăților și necazurilor.

 Eu și soția mea locuim într-o căsuță din lut, formată dintr-o bucătărie și o cameră, casă foarte veche, care stă gata să se dărâme peste noi. Suntem foarte săraci, foarte bolnavi și disperați.
Menționez că am ajuns în această situație disperată din motive ce nu țin de persoana mea întrucâ timp de doi de zile, în perioada 10.05.2008 – 10.06.2010, nu a venit nimeni din partea firmei E-ON care furnizează energie electrică să citească contorul de curent sau să verifice consumul.
La solicitarea mea, s-a constatat un consum nejustificat de 7.782 KW a cărui valoare a fost de 2.954,24 RON; suma a fost eșalonată pentru achitare în șase tranșe lunare consecutive, în valoare de 300, 300, 300, 800, 800 și respectiv 459,53 RON, fără a se ține seama de veniturile lunare ale familiei care sunt de 373 lei, bani care reprezintă pensia de handicap de invaliditate pe care eu o primesc (am un picior amputat), aceasta este singura noastră sursă de venit.
Am împrumutat și achitat primele (doua) tranșe lunare de câte 300 RON, apoi nu am mai reușit să plătesc restul de rate, deoarece atât eu cât și soția mea suntem foarte bolnavi si nu avem alte surse de venit, plus că mai am o rată bancară în valoare de 29,7 Euro/lună.
Din luna decembrie 2010, ne-au debranșat de la rețeaua de curent electric și ne-au acționat în judecată, prima înfățișare a fost pe data de 15.09.2011, iar înainte de proces au ridicat contorul de energie electrică fără a întocmi proces-verbal prin care să menționeze acest lucru. Pentru noi această sumă este astronomică și suntem în imposibilitate de a putea achita această datorie care ne bagă în pământ.
Cu tot respectul, vă rugăm din suflet, dacă puteți să ne oferiți un sprijin material pentru a putea achita factura de energie electrică către E-ON și a ieși din această situație.
De 10 luni trăim fără curent electric, sărbatorile de iarnă le-am petrecut în frig, fără lemne, fără căldură, la luminița lumânărilor dăruite de preotul din sat.
Dacă aveți posibilitatea să ne ajutați, vă rog trimiteți dumneavoastră ori cât puteți în contul firmei de energie electrică E-ON, contul fiind:
E.ON Moldova Furnizare S.A.
C.I.F. RO21537385 R.C. J04/648/2007
B.R.D. Bacău  RO98BRDE040SV11128470400
Cod client: 11216414  NLC  2238403
Contract: C62020408000097      06.12.2003
Dacă doriți, puteți să ne verificați asupra celor mai sus menționate și ne-am bucura nespus de mult dacă ați putea  să ne treceți pragul.
Vă trimitem actele doveditoare a situației noastre și poze din care reiese faptul că, șubreda noastră căsuță se va dărâma peste noi, dar din nefericire nu avem posibilitate să o reparăm și nici nu avem unde să plecăm. Vă mulțumim anticipat pentru înțelegere, vă dorim multă sănătate, multe realizări și numai bine.
Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Vă trimit alăturat următoarele acte: ultimul proces-verbal din data de 16.05.2011, Factura fiscală E-ON, Copie xerox, Cupon de pensie, Copie xerox, Certificat de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap,
Copie xerox, Decizie asupra capacității de muncă și Grafic rambursare rate Banca Reiffeisen Bank.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:27:06 Ora standard a Europei de Est