Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Domnului profesor, cu dragoste…

Mi-e fiu al toamnei sufletul

Domnului profesor, cu dragoste…

„Mai trece-o zi, mai trece-un ceas și drumuri toate s-au retras...”

Mi-e fiu al toamnei sufletul... Privesc în jur cum acest anotimp binecuvântat de Dumnezeu mușcă tot mai mult din verdele pădurii, cum frunzele însângerate acoperă potecile pustii, așternând liniște și tăcere...
M-am trezit dimineață cu gândul că va fi o zi obișnuită de școală, o zi în care prichindeii mei mă vor aștepta în clasă cu neastâmpărul de fiecare zi, cu setea aceea de-a cuprinde tot mai mult din misterul primului an de școlar... Știam însă că nu va fi așa, că ziua de azi va fi altfel, că va fi încărcată de emoție, nostalgie, de dragi aduceri aminte...
Fără să vreau, o lacrimă născută de suflet mi s-a strecurat în colț, sub pleoapă, strângându-mi inima-ntr-un clește... Mi-am amintit că azi, la Școala din Avram Iancu, vom trăi un sentiment aparte, cu o puternică încărcătură emoțională, regret pe de-o parte pentru că ne vom despărți de încă un coleg, un om de școală, care după 41 de ani de muncă va intra într-o binemeritată „vacanță”, aceea a pensionării; iar pe de altă parte cu bucuria și mulțumirea că Dumnezeu ne-a îngăduit să putem petrece împreună acest moment de viață...
În urmă cu patru decenii, domnul profesor VĂLCAN PAVEL, a venit în școala noastră și n-a mai plecat, devenind un adevărat fiu al satului. Mi-a fost diriginte, mi-a devenit coleg mai apoi, a fost o vreme director al școlii și-n toți acești ani a slujit cu credință și devotament în acest templu sacru al dăruirii de sine, al formării tinerelor vlăstare. În toți acești ani a știut să se dăruiască în mod gratuit și necondiționat, a știut să-și trăiască vocația cu bucuria arderii continue. Un om de o deosebită eleganță spirituală, cu un zâmbet cum numai înțelepții îl au, un suflet de o căldură fără egal și o bunătate fără preț, adâncă, discretă, fără gesturi largi... un „domn” din toate punctele de vedere...
E greu să „pleci” când am fost atât de mult timp împreună, dar vine o zi când trebuie s-o faci! Ce-aș mai putea adăuga?  În numele tuturor colegilor mei, al copiilor din școală, al atâtor generații cărora le-a dăruit o părticică din sufletul său, îi urez sănătate, să se bucure mulți, mulți ani de aici înainte de pensie, să-i mulțumesc pentru tot ce-a dăruit școlii și comunității și să-l asigur că nu se va așterne uitarea în sufletele noastre, pentru că acolo unde este Iubire, acel sâmbure de dumnezeire pe care viața l-a sădit în sufletele noastre, uitarea nu mai e posibilă... (Anna Cotro)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:35 Ora de vară a Europei de Est