Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Școala poate să aibă viață și în vacanță”

Diseminarea proiectului „Re-Creația de vară”

„Școala poate să aibă viață și în vacanță”

„Timp de șase săptămâni, la începutul vacanței de vară, am dovedit că școala poate să aibă viață și în vacanță. În cel de-al doilea an de desfășurare, proiectul s-a extins la șase săptămâni, numărul de copii s-a dublat, la fel și numărul de colaboratori profesori. Primăria nu a făcut o investiție în zadar, rezultatele muncii copiilor se văd. Au fost expuse și în holul primăriei, să le vadă toată lumea...”

Am citat-o pe Stelieana Cârciumaru, profesorul coordonator al „Re-creației de vară”, proiect derulat de Eco-Școala „Avram Iancu” din Oradea și finanțat de Primăria Oradea.
Trebuie spus însă din start că banii primiți sunt folosiți doar pentru procurarea materialelor necesare și nu în alte scopuri, iar profesorii și toți colaboratorii muncesc în toate aceste săptămâni de vacanță în regim de voluntariat.
„La sfârșitul activităților am scris 465 de diplome”
Demn de reținut este faptul că la atelierele organizate, au participat și copii de la alte unități de învățământ din Oradea și județ: de la grădinițele nr. 44, 55 și 42 – „Maria”, școlile „Dacia”, „Oltea Doamna” și „Nicolae Bălcescu”, colegiile naționale „Emanuil Gojdu” și „Iosif Vulcan”, Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, ba chiar și din județ, de la Bălnaca – Șuncuiuș... După cum și colaboratorii profesori au venit să lucreze ca voluntari și din alte școli și grădinițe orădene...”
Așadar, proiectul are audiență, se bucură de succes și a adunat mulți copii, peste 300, în cele șase săptămâni. „La sfârșitul activităților am scris 465 de diplome”, ține să sublinieze prof. Stelieana Cârciumaru.
Chiar dacă e vacanță, mulți copii optează pentru variantele de distracție oferite de Eco-Școala „Avram Iancu”: să se joace în mod organizat, sub coordonarea unui profesor, că creeze în cadrul atelierelor, să învețe multe lucruri noi (cunoștințe și tehnici, priceperi și competențe). Fiecare copil optează pentru atelierul preferat, iar în pauze se joacă în curte după care pot să schimbe atelierul.
„Un real supot pentru întreaga familie”
„Timp de șase săptămâni, copilul meu a participat fără întrerupere la toate activitățile. Mami, plec la școală! Venea cu atâta plăcere! Nu vă puteți închipuiți ce a însemnat aceasta pentru noi, părinții, un real supot pentru întreaga familie. În plus, ei aici își dezvoltă noi abilități, învață lucruri noi, socializează, interacționează cu copii din alte clase și de la alte școli”(a recunoscut doamna Sas, unul dintre părinții prezenți, marți, 11 octombrie 2011, la diseminarea proiectului).
„Pentru mine a fost o experiență plăcută. Am învățat tehnici noi, ne-am cunoscut și cu alți copii, ne-am jucat și am creat, iar lucrările au fost expuse și premiate...(a ținut să intervină Andreea, o elevă gimnazistă).
„Învățăm și noi de la copii!”
Părerea a fost exprimată sincer și deschis de însuși coordonatorul acestei veri, dna profesor Felicia Goina. „Am descoperit și alte laturi ale copiilor noștri; am rămas uimiți și foarte încântați văzând cât de mare priză au avut cusăturile, atelierul de cusături...”
Am admirat zecile de lucrări, rodul muncii unor mâini îndemânatice și al unor minți sclipitoare, creative. Suverană (peste toți și peste toate) e lebăda uriașă (de peste un metru), cred că un record național, alcătuită din peste 2.000 de module, un produs de excepție realizat de Miruna Burlo, Loredana Cosma, Iulia Bindea, Andreea Torjoc, Diana Ardelean și Adela Dunca, foști elevi ai dnei înv. prof. Stelieana, despre care, actuala lor „mămică” (dirigintă), dna prof. Felicia Goina, nu are numai cuvinte de laudă, atât în ceea ce privește învățătura, cât și disciplina.
Ca unul care a monitorizat în permanență activitățile Re-creației de vară, în cei doi ani de derulare, pot să afirm că munca și realizările acestor dascăli și copii minunați trebuie apreciate de întreaga comunitate, iar acest proiect merită atenție și sprijin în continuare pentru dezvoltare, pentru a deveni o tradiție a unor bune practici, singulare în țară, de petrecere cu folos a timpului liber în vacanța de vară! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Școala poate să aibă viață și în vacanță”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:02 Ora de vară a Europei de Est