Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Toamna se numără proiectele!”

„Grădinița prieteniei”- în parteneriat cu Grădinița din Săud

„Toamna se numără proiectele!”

La nivelul celor 10 grupe ale Grădiniței nr. 28 - „Nufărul” din Oradea, sunt în derulare 10 proiecte școlare. Cel mai recent proiect a fost lansat, ieri (marți, 11 octombrie 2011), în parteneriat cu Grădinița din Săud – comuna Buntești.

Este vorba despre proiectul educațional județean „Grădinița prieteniei”, derulat de grupa pregătitoare A (educatoare Natalia Nistor și Adriana Feneși), grupa pregătitoare B (ed. Maria Ambro și Camelia Horga) și grupa mare C (ed. Florica Alb și Mărioara Þig), în parteneriat cu Grădinița din Săud, comuna Buntești (educatoare Titiana Vesa și Gabriela Degău).
„Într-un anotimp al roadelor bogate, proiectul urmărește să dezvolte la copii competențe și atitudini, să cultive sentimente de admirație pentru truditorii gliei, care cultivă cu mult drag pământul, fiind răsplătiți toamna cu roade îmbelșugate, de încântare în fața anotimpului ruginiu care ne furnizează o paletă culoristică de neasemuit și nu în ultimul rând, proiectul educațional dorește să-i apropie pe copii, să lege prietenii, copiii să vadă că nu există deosebiri între copiii care învață la oraș și cei din mediul rural”, a ținut să sublinieze directorul grădiniței, dna prof. Cornelia Româneac.
O toamnă orădeană autentică
Partenerii din Săud au fost primiți într-o atmosferă de toamnă autentică, bogată, cu știuleți de porumb prinși la poarta pe care erau scrise numele proiectului și al partenerilor de proiect, iar pe mese, în boluri erau semințe de tot felul și toate legumele toamnei care urmau să fie puse în borcane și conservate pentru iarnă. A urmat momentul de socializare, de cunoaștere reciprocă. Să mai spunem că partenerii din Săud nu au venit cu mâna goală. Ei  au pregătit o „navetă” cu plăcintă tradițională, plăcintă cu brânză de oaie, de-ți lăsa gura apă doar privind-o atât de rumenă și pufoasă. În următoarea etapă, gazdele și-au invitat oaspeții să viziteze grădinița, să vadă și celelalte nouă săli, iar în grupa pregătitoare B, micii dansatori, îndrumați de doamnele educatoare Camelia Horga și Maria Ambro, le-au pregătit un moment artistic, cântece și jocuri populare (solistă, Oana Berdie). La finalul vizitei, partenerii au rămas să se joace împreună, iar educatoarele s-au retras pentru un bilanț al proiectelor finanțate de Primărie și Consiliul Local.
Un „amfiteatru” în aer liber
„De fapt, întâlnirea noastră de astăzi poartă genericul „Toamna se numără proiectele” și este înscrisă în festivalul „Toamna orădeană”. La activitate participă din partea Consiliului Local, dl consilier Dan Octavian, omniprezent la toate etapele derulării celor două proiecte finanțate de Primăria Oradea și Consiliul Local”, dl prof. Mihai Vesa, directorul Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, reprezentanți ai Asociației de părinți „Flori de nufăr” și educatoare, membri ai echipei de proiect”, a ținut să precizeze coordonatorul de proiect, prof. Krajcsi Cornelia. Pe baza imaginilor, însoțite de un comentariu adecvat, coordonatorul de proiect ne-a prezentat filmul amenajării spațiilor pentru joacă din curtea grădiniței, o treabă deloc simplă, care a necesitat forțe serioase pentru eliminarea bazinului din ciment, plantarea de noi arbiști și flori, montarea de bănci pentru crearea unui „amfiteatru” în aer liber. Aveam să aflăm apoi de la directorul grădiniței, dna profesor Cornelia Româneac „povestea” frumoaselor costume populare (15 perechi de costume), procurate prin intermediul proiectului coordonat de prof. Adriana Feneși.
Ce urmează?
Cei peste 280 de copii ai Grădiniței nr. 28 din Nufărul se bucură de un local renovat și de o curte generoasă, care urmează să fie „răscolită” centimetru cu centimetru, adică amenajată și întreținută gospodărește; a crescut numărul de opționale la șapte: educație ecologică, engleză, dans popular, dans modern, „Trăistuța fermecată”, „Micul creștin”, „Călătorie în lumea poveștilor”.
„Dar urmează proiecte și mai îndrăznețe, posibil europene. Acum, după ce am dobândit experiență și rutină în scrierea de proiecte nu ne oprim aici”, ține să ne asigure doamna director, prof. Cornelia Româneac. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (106 poze), accesați Galeria foto: „Toamna se numără proiectele!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:11 Ora de vară a Europei de Est