Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Festivalul de la Mamaia devenise etalonul meu în muzică”

Alissa a visat, a luptat și a învins!

„Festivalul de la Mamaia devenise etalonul meu în muzică”

Predispozițiile cu care ne naștem ne ajută să obținem rezultate deosebite în anumite domenii, dacă ne canalizăm energiile în direcția respectivă.

Cu multă muncă și voință, cu perseverență și dăruire, simțim cum creștem și ne împlinim, câștigând competență și încredere în reușită, iar cei din jur nu pot să nu observe progresul evident și performanțele care nu întârzie să apară.
Iar atunci când toate acestea se cristalizează de la o vârstă fragedă, șansa de reușită crește, motivația este puternică, determinând un comportament adecvat. Mediul și familia sunt primii noștri „dascăli” și  călăuzitori. Influența pe care o au asupra noastră pot să declanșeze în noi resorturile de care avem nevoie pentru producerea scânteii și aprinderea focului interior.
„Vinovații” fără vină sunt bunicii din Rotărești
La vârsta de 3 ani și Vasilica era un copil obișnuit ca toți copiii, zburdalnic și visător, crescând sub ochii bunicilor, ascultând povești și cântece. Și azi și mâine, cântecele i s-au cuibărit la inimioară, iar bunicii din Rotărești s-au bucurat văzând că nepoata lor a prins drag de cântecul popular. De la vârsta de 12 ani, a simțit că viața ei artistică trebuie să prindă un contur și rigoare. S-a înscris la Școala Populară de Artă, la secția canto muzică populară. În gimnaziu, făcuse și trei ani de pian la Casa de Cultură a Sindicatelor. Activitatea sa muzicală susținută și participările la serbări și concursuri i-au dat satisfacții nebănuite. Premiile și mențiunile i-au dat aripi și încredere în reușită. Mențiunile obținute la Alexandria, Călărași, Amara, Buzău și Onești au motivat-o și au propulsat-o și uite așa, ajunge Alissa, pe numele ei de scenă, să cucerească primul trofeu – „Floare de lotus”. În anii de liceu (pedagogic), plăcerea de a cânta se armoniza cu dorința fierbinte de a ajunge învățătoare. Dacă a cânta devenise un mod de viață și o stare care îi dădea confort sufletesc, profesia pe care o dobândise la absolvirea Liceului pedagogic o ajuta să-și împlinească visul. A cântat în formația dlui Florian Chelu, furând de la maestrul său rigoarea și responsabilitatea, angajarea și ambiția de a reuși prin forțele proprii. Banii pe care i-a câștigat în afara profesiei i-au sporit confortul și independența...
„Mă lași” - primul ei clip
S-a căsătorit, iar fetița pe care a crescut-o (Alisa) i-a furnizat nenumărate ocazii de a se simți pe deplin împlinită: în profesie (cariera didactică), în familie, dar și în plan artistic, pentru că nu a renunțat la a cânta. În 2005, în urma colaborării cu maestrul Cristian Faur, avea să-și vadă materializat primul ei clipul („Mă lași”), care a ajuns și pe MTV. Cu ajutorul bunei sale prietene, Kati, în 2006 a cântat și în Italia.
Timp de 10 ani, de la 17 la 27 de ani a cântat la barul de noapte de la Hotel Continental și la alte cluburi orădene, la diferite evenimente, așa încât cântecul o lansase pe nenumărate scene, iar prietenii o încurajau să persevereze. Încet, dar sigur i s-a cuibărit în suflet dorința de a se vedea cântând pe marea scenă a Festivalului de la Mamaia. Acest vis nu o mai slăbea, ci o întârâta mereu. În 2010, la vârsta de 35 de ani, și-a văzut și acest vis împlinit. Chiar dacă era un fel de decan de vârstă între ceilalți concurenți, Alissa trece de preselecție și ajunge să cânte în festival.
„Nu mi-am propus să câștig ceva din afacerea aceasta. Era dorința mea fierbinte de a-mi dovedi mie că sunt în stare și în măsură să cânt pe scena Festivalului de la Mamaia. Festivalul de la Mamaia devenise etalonul meu în muzică...”
Doamnelor și domnilor, aceasta este povestea Alissei, așa a ajuns Vasilica Chiș Ienei, învățătoare la Școala „Nicolae Bălcescu” din Oradea, să cânte la Festivalul de la Mamaia. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Festivalul de la Mamaia devenise etalonul meu în muzică”. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:22 Ora de vară a Europei de Est